H επόμενη ημέρα της οικονομίας (video)

Με το βλέμμα στραμμένο στην έξοδο του ελληνικού προγράμματος από τα μνημόνια ξεκινάει η επόμενη εβδομάδα.

Το πρώτο βήμα της μεταμνημονιακής εποχής θα είναι η δήλωση του πρωθυπουργού, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ιδιαίτερες εκδηλώσεις και πανηγυρισμοί.

Ο επικείμενος ανασχηματισμός πριν από την ΔΕΘ, αποτελεί το δεύτερο βήμα για τον πρωθυπουργό που φαίνεται ότι θα ανέβει στη συμπρωτεύουσα με νέα κυβέρνηση.

Το στίγμα της επόμενης μέρας αναμένεται να δοθεί στη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ λίγες μέρες πριν τη Θεσσαλονίκη.

Τρίτο βήμα είναι η ΔΕΘ εκεί όπου ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να προβεί σε στοχευμένες εξαγγελίες που θα έχουν κοινωνικό πρόσημο, αλλά και θα ανοίγουν ατύπως μία μακρά προεκλογική περίοδο.

Όπως δήλωσε στην εφημερίδα ΑΥΓΗ ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης: «Έχει υπάρξει η σαφής προδιάθεση για το ποιες πολιτικές θα οριοθετήσουν το προοδευτικό πρόγραμμα εξόδου με κοινωνικό πρόσημο και αντινεοφιλελεύθερα χαρακτηριστικά. Σε αντιπαράθεση με τις εξαγγελίες και την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που οριοθετούν ακριβώς το συντηρητικό και νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα».

Η περίοδος μέχρι και τα μέσα Οκτωβρίου θεωρείται κρίσιμη καθώς θα φανεί η πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού ενώ θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός και για τον προϋπολογισμό του 2019.

Στην κυβέρνηση προσβλέπουν στο ότι ο προϋπολογισμός της φετινής χρονιάς θα κλείσει με υπερπλεόνασμα. Το ποσό αυτό αναμένεται ότι θα αξιοποιηθεί για τη διανομή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης έως το τέλος του χρόνου.

Υπεραπόδοση αναμένεται και κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2019 με το επιπλέον ποσό να επιδιωχθει να διατεθεί για την χρηματοδότηση φορολογικών ελαφρύνσεων και αύξησης κοινωνικών παροχών από το νέο έτος.

Διαβουλεύσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα με στόχο να μην περικοπούν οι συντάξεις.

«Η τραγωδία που ζούμε αυτά τα τέσσερα χρόνια τελειώνει σύντομα. Και αφήνει μόνο ένα καλό: όλοι πια ξέρουν, όλοι κατάλαβαν τι είναι η Αριστερά», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης.

Για την Ελλάδα υπάρχει σίγουρα πολύ περισσότερη εμπιστοσύνη απ` ό,τι πριν από μερικά χρόνια, τονίζει ο Επικεφαλής του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ.

Aπό την πλευρά του ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ESM δήλωσε στο ΕΘΝΟΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ: «Η ανάπτυξη έχει επιστρέψει, η ανεργία εξακολουθεί να είναι υψηλή, αλλά σημαντικά χαμηλότερη απ` ό,τι πριν από τρία χρόνια. Και πιστεύω ότι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας μπορεί να είναι καλό εάν η κυβέρνηση συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις, όπως συμφωνήθηκε».

Πηγή: ΕΡΤ1

Σχετικές ειδήσεις:

Τελική ευθεία για την έξοδο από τα μνημόνια (video)

Μ. Σεντένο: Η Ελλάδα παίρνει πίσω τον έλεγχο (video)

Eκτός μνημονίων η Ελλάδα μετά τις 20 Αυγούστου (video)

www.ert.gr



Πηγή ert.gr