#Fridays for Future Greece: Οι μαθητές για το κλίμα

Πέρασε ένας χρόνος από τότε που η 15χρονη Greta Thunberg αποφάσισε μία Παρασκευή να μην πάει σχολείο και να διαμαρτυρηθεί έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο για να ζητήσει από τους ηγέτες να δράσουν άμεσα για την αναχαίτιση της κλιματικής κρίσης. Η Greta έγινε η έμπνευση για τη δημιουργία ενός δυνατού παγκόσμιου μαθητικού κινήματος, που έφτασε από τον Μάρτιο του 2019 και στην Ελλάδα.

Στην παγκόσμια εβδομάδα δράσης για το κλίμα (20-27 Σεπτεμβρίου), οι μαθητές και οι μαθήτριες της χώρας μας δίνουν δυναμικά το παρόν. Όπως λένε, “οι κυβερνήσεις δεν αντιμετωπίζουν το ζήτημα της κλιματικής κρίσης με τη σοβαρότητα που χρειάζεται. Ήρθε η ώρα να τους καθοδηγήσουμε εμείς, να αγωνιστούμε για εμάς και για τις επόμενες γενιές. Σας χρειαζόμαστε όλους δίπλα μας!”

Μετά τη γεμάτη παλμό διαμαρτυρία που πραγματοποίησαν την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου, τα παιδιά ετοιμάζονται να βγουν ξανά στον δρόμο στις 27 Σεπτεμβρίου και να απαιτήσουν από τους πολιτικούς να κάνουν κάτι για να προστατεύσουν το κλίμα και το μέλλον μας, πριν να είναι αργά.

photo: Άγγελος Πουλημάς

«Όλοι οι ενήλικοι, γονείς, συγγενείς, εκπαιδευτικοί είναι ευπρόσδεκτοι. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια όλων σας και θα θέλαμε να δώσετε το παρόν, στην πλατεία Συντάγματος, την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου στις 12:00, αλλά και σε άλλες πόλεις πανελλαδικά» γράφουν στο κάλεσμά τους οι μαθητές.

photo: Άγγελος Πουλημάς

Μαθητικές κινητοποιήσεις ετοιμάζονται μεταξύ άλλων στα Χανιά, τη Λάρισα, την Καλαμάτα, την Πάτρα, την Αλεξανδρούπολη αλλά και τη Θεσσαλονίκη.

Το πρόγραμμα της εβδομάδας περιλαμβάνει -εκτός από τη γενική απεργία της Παρασκευής 27 Σεπτεμβρίου- δύο καθαρισμούς (συλλογή σκουπιδιών σε άλση), καθώς και ανταλλαγή ρούχων και βιβλίων, ενώ το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου, στις 18:00 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί και ποδηλατοπορεία, με σημείο συνάντησης και πάλι την πλατεία Συντάγματος.

photo: Άγγελος Πουλημάς

«Το τι θα συμβεί στους επόμενους θα καθορίσει το μέλλον της ανθρωπότητας. Ακόμη και η ολική εξαφάνισή μας είναι πιθανή», υπογραμμίζουν οι μαθητές. «Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο δεν αντιμετωπίζουν το ζήτημα με τη σοβαρότητα και την αφοσίωση που είναι απαραίτητη. Ήρθε η ώρα να τους καθοδηγήσουμε εμείς, να αγωνιστούμε για εμάς και για τις επόμενες γενιές. Σας χρειαζόμαστε όλους δίπλα μας!»

«Συμμαχία για το κλίμα»: 31 οργανώσεις στο πλευρό των μαθητών

Με αφορμή την εβδομάδα των μαθητικών κινητοποιήσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, που λαμβάνουν χώρα σε όλο τον κόσμο από τις 20 έως τις 27 Σεπτεμβρίου 2019, και έχοντας ως σημείο αναφοράς τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στις 23 Σεπτεμβρίου 2019 στη Νέα Υόρκη, οι 31 οργανώσεις που αποτελούν τη «Συμμαχία για το κλίμα» στην Ελλάδα υποστηρίζουν το ελληνικό μαθητικό κίνημα «Fridays For Future Greece» και τις δράσεις που διοργανώνει τη συγκεκριμένη εβδομάδα.

photo: Άγγελος Πουλημάς

«Εμείς, οι 31 οργανώσεις της «Συμμαχίας για το κλίμα», ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα των μαθητριών/ών σε γενική απεργία στις 27 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 16.00μμ στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, και σε άλλες περιοχές της χώρας, θα συμμετέχουμε μαζικά για να ενώσουμε τις φωνές μας με το παγκόσμιο κίνημα μαθητριών/ών, πολιτών, σωματείων και λοιπών ομάδων που απαιτούν από τις κυβερνήσεις τους να αναλάβουν άμεση δράση για την αναχαίτιση της κλιματικής κρίσης και την υιοθέτηση πολιτικών που θα διατηρήσουν την πλανητική θερμοκρασία στα πιο βιώσιμα επίπεδα του +1,5°C», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Η «Συμμαχία για το Κλίμα» έχει ως κεντρικό σκοπό την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, μέσα από την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού, και απαρτίζεται από τις οργανώσεις: Αγροοικολογικό Δίκτυο Ελλάδος, Αειφόρουμ, Άνεμος Ανανέωσης, Άρσις, Γιατροί του Κόσμου, Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Διεθνής Αμνηστία, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Πλατφόρμα για την Ανάπτυξη, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, Κέντρο Ζωής, Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης, Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων, Οργάνωση Γη, Πλέγμα, Πολιτιστικός Σύλλογος Ελλάδας Ινδίας, Πολιτιστικός Σύλλογος Ελλάδας Μπαγκλαντές, Πολιτιστικός Σύλλογος Ελλάδας Πακιστάν, Πρωτοβουλία Πολιτών Σώστε την Ήπειρο, Actionaid, AIESEC Greece, Core Flower, Greenpeace, HIGGS, IFOAM AgriBioMediterraneo, MEDASSET, NO OIL Θεσπρωτίας, SOS Epirus – Δίκτυο πολιτών ενάντια στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, UN SDSN Greece, World Human Forum και WWF Ελλάς.

photo: Άγγελος Πουλημάς

«Στις 27 Σεπτεμβρίου στεκόμαστε στο πλευρό των μαθητριών/ών ως γονείς, αδέρφια, φίλες/οι και συμπολίτες, και συμμετέχουμε δυναμικά και μαζικά στη γενική απεργία κατά της κλιματικής κρίσης», καταλήγει η ανακοίνωση της Συμμαχίας για το Κλίμα.


Πηγή: Greenpeace, WWF, Fridays for Future, Συμμαχία για το Κλίμα

Φωτογραφίες & Βίντεο: Άγγελος Πουλημάς

 

www.ert.gr





Πηγή ert.gr