Eurogroup:»Πράσινο φως» για επιστροφή κερδών από τα ελληνικά ομόλογα αναμένει η Αθήνα

Την ενεργοποίηση της επόμενης δέσμης των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, συνολικού ύψους 767 εκατ. ευρώ, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η αποδέσμευση της επόμενης δόσης από τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SMP) αναμένει η Αθήνα από το σημερινό Eurogroup, μετά και τη σχετική εισήγηση του τελευταίου EuroWorking Group.

Η εκταμίευση των κερδών από την διακράτηση ελληνικών ομολόγων αναμένεται να πραγματοποιηθεί μετά και την τυπική επικύρωση της απόφασης από τα εθνικά κοινοβούλια της Γερμανίας και της Ολλανδίας και πιθανώς πριν από το τέλος του έτους.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος θα συμμετάσχει στο Eurogroup, στις Βρυξέλλες, χθες από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, εμφανίστηκε αισιόδοξος καθώς, όπως είπε, ανοίγει ο δρόμος για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 και την επίτευξη ρυθμού ανάπτυξης 2,8% το 2020.

Εν τω μεταξύ, βασικός στόχος της κυβέρνησης παραμένει η μείωση των κόκκινων δανείων, με τον Γιάννη Στουρνάρα να δηλώνει ότι το σχέδιο Ηρακλής αποτελεί μια σημαντική συστημική λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος καθώς διευθετούνται δάνεια ύψους 30 δισ. ευρώ.

Παραμένουν άλλα 40 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό η Τράπεζα της Ελλάδος εργάζεται και για άλλες συστημικές λύσεις.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr



Πηγή: ert.gr