Επιστολή στον υπουργό Μεταφορών κ. Καραμανλή απέστειλε η ΕΣΑμεΑ, αναφορικά με το θέμα του «Δακτυλίου» της Αθήνας, λόγω των αλλαγών που προβλέπει στην κυκλοφορία συγκεκριμένων κατηγοριών οχημάτων.

Όπως αναφέρει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία: «Σοβαρό ζήτημα αποτελεί το γεγονός ότι σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού, μόνο τα ηλεκτρονικά οχήματα θα έχουν ελεύθερη είσοδο στο κέντρο της πόλης. Η ΕΣΑμεΑ καταρχάς διεκδικεί να έχει θέση με εκπρόσωπό της στο «Ενιαίο Παρατηρητήριο Μεταφορών», καθώς εκπροσωπεί την ομάδα εκείνη των πολιτών που μετακινούνται με Ι.Χ., με αναπηρικά αυτοκίνητα, ή με αυτοκίνητα που μεταφέρουν ασθενείς που χρειάζονται συχνή θεραπεία (π.χ. νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς, άτομα με πολιομυελίτιδα ή άτομα με αναπηρίες) σύμφωνα με την Υ.Α. ΔΜΕΟ/οικ./6254/στ-ζ/1800/Φ.911 ΦΕΚ Β 1705 2008.

Οι πολίτες με αναπηρία αναγκάζονται να χρησιμοποιούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία ιδιωτικά αυτοκίνητα για τις μετακινήσεις τους λόγω της απουσίας προσβάσιμων αστικών μεταφορικών συστημάτων, παρά τις απαιτήσεις των Ευρωπαϊκών Κανονισμών για τα δικαιώματα των επιβατών. Παράλληλα η απόκτηση ηλεκτρικού οχήματος είναι απαγορευτική για τα άτομα με αναπηρία λόγω του ιδιαίτερα υψηλού κόστους».

Για όλα τα παραπάνω η ΕΣΑμεΑ ζητά από το υπουργείο «να συνεχίσει να ισχύει η εξαίρεση αναπηρικών αυτοκινήτων, ή αυτοκινήτων που μεταφέρουν ασθενείς που χρειάζονται συχνή θεραπεία (π.χ. νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς, άτομα με πολιομυελίτιδα ή άτομα με αναπηρίες) από τον «νέο Δακτύλιο» όπως θα διαμορφωθεί, καθώς και να συμπεριληφθούν στις εξαιρέσεις και τα οχήματα που ανήκουν σε οργανώσεις ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις».

Σχετική είδηση: Δακτύλιος: Από τις 25 Οκτωβρίου ο «Καθαρός Δακτύλιος» στην Αθήνα – Ποια ΙΧ θα μπαίνουν στο κέντρο

www.ertnews.grΠηγή ert.gr