COVID-19: Υποφέρει η «πρώτη γραμμή του πυρός» στην Ισπανία – Περίπου 20.000 γιατροί και νοσηλευτές έχουν μολυνθεί

Περίπου 20.000 ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στην Ισπανία έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό. Στο σύνολο των 135.032 κρουσμάτων σήμερα, η πρώτη γραμμή του πυρός υποφέρει. Μάλιστα πρόκειται για έμπειρο προσωπικό κυρίως στις εντατικές που από την πρώτη στιγμή ήρθε σε επαφή με τα πιο βαριά κρούσματα.

Αυτήν τη στιγμή περίπου 6.900 άνθρωποι νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε όλη τη χώρα. Ο μέσος όρος παραμονής σε αυτές είναι από 21-28 ημέρες. Γι αυτό και όταν τα στοιχεία των αποθεραπευμένων (που έχουν νοσηλευτεί) φθάνει σήμερα τις 40.437 συνολικά είναι μια ενθαρρυντική είδηση, καθώς δείχνει ότι τα νοσοκομεία αποφορτίζονται.

Περίπου 60.000 είναι ο αριθμός των νοσηλευόμενων από κορονοϊό. Η Ισπανία διαθέτει περίπου 160.000 κλίνες σε νοσοκομεία και 777 νοσοκομεία μικρά και μεγάλα. Εννοείται βέβαια ότι δεν νοσηλεύονται σε εντατικές και δωμάτια μόνο περιστατικά από κορονοϊό. Ήδη πάντως όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού σε κέντρα υγείας και νοσοκομεία αναβάλλονται εκτός των επειγόντων περιστατικών.

Στον θλιβερό αριθμό των θανάτων που σήμερα φθάνουν τις 13.055 το ρεπορτάζ δείχνει ότι περίπου 3.600 αφορούν ηλικιωμένους σε οίκους ευγηρίας. Η κυβέρνηση σήμερα δημοσιοποιεί στο ΦΕΚ της Ισπανίας εντολή προς τις 17 Αυτονομίες της χώρας να ενημερώνουν, μεταξύ άλλων, δύο φορές την εβδομάδα για την κατάσταση στα γηροκομεία της κάθε περιοχής καθότι υπάρχουν Αυτονομίες που δεν δίνουν στοιχεία. Η παρέμβαση αυτή γίνεται προκειμένου να ελεγχθεί η κατάσταση στα γηροκομεία της χώρας τα οποία στην πλειοψηφία τους είναι ιδιωτικά. Σε κάθε περίπτωση, ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων που ενημερώνει καθημερινά για τη δράση του στρατού που βρίσκεται σε περίπου 180 σημεία της χώρας και προχωρά καθημερινά σε απολυμάνσεις όχι μόνο δημοσίων χώρων αλλά και της πλειοψηφίας των γηροκομείων.

Οι Αυτονομίες της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης είναι οι πιο πυκνοκατοικημενες περιοχές της Ισπανίας και φέρουν τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων και θυμάτων όλης της χώρας παρά το γεγονός ότι η Ανδαλουσία είναι η μεγαλύτερη Αυτονομία της χώρας.

Στη Μαδρίτη λειτουργεί ήδη και τρίτο προσωρινό νεκροτομείο στην περιοχή Μαχανταόντα και βρίσκεται πολύ κοντά σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Μαδρίτης το Πουέρτα ντε Γιέρο. Επίσης μεγάλη αποσυμφόρηση των νοσοκομείων της Αυτονομίας παρατηρείται χάρη στην έγκαιρη μετατροπή του εκθεσιακού κέντρου της Μαδρίτης IFEMA σε νοσοκομείο 5.500 κλινών. Αντίστοιχα στη Βαρκελώνη έχουν επιταχθεί ξενοδοχεία αλλά και το εκθεσιακό κέντρο της πόλης FIRA στην πρώτη περίπτωση για να φιλοξενείται εκεί το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και στην δεύτερη να μετατραπεί σε νοσοκομείο.

Τέλος η καμπύλη κρουσμάτων η οποία ανανεώνεται καθημερινά, δείχνει μείωση του ποσοστού αύξησης των κρουσμάτων σε ημερήσια διάταξη και από το 20% που βρισκόταν στις 25/3 σήμερα άγγιξε το 3%.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

www.ert.gr



Πηγή: ert.gr