Brexit: Ο χρόνος κυλά, προειδοποιεί η ΕΕ τη Βρετανία

Ο χρόνος τρέχει σε ό,τι αφορά την επίτευξη συμφωνίας για το Brexit αυτό το φθινόπωρο και τη διασφάλιση ότι το Λονδίνο δεν θα βγει από την ΕΕ χωρίς μία συμφωνία τον επόμενο Μάρτιο, προειδοποίησε η Ευρωπαϊκή Ένωση τη Βρετανία, κλιμακώνοντας τις πιέσεις στην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Διπλωμάτες και αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες σημειώνουν ότι έχει γίνει μικρή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το Brexit από την τελευταία συνάντηση των ηγετών της ΕΕ, δημιουργώντας αμφιβολίες για το εάν η Ένωση και το Λονδίνο θα είναι σε θέση να πετύχουν ένα ακόμα ορόσημο στην επόμενη σύνοδο κορυφής στις 28-29 Ιουνίου.

Στο εσωτερικό της χώρας της, η Μέι βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος με τους ένθερμους υποστηρικτές του Brexit να πιέζουν για δύσκολες σχέσεις με την ΕΕ και άλλους να τάσσονται υπέρ της διατήρησης στενής τελωνειακής συνεργασίας με την Ένωση προκειμένου να διεξάγεται ομαλά το εμπόριο.

Και οι δύο πλευρές των ιρλανδικών συνόρων ανησυχούν ότι η επαναφορά των πραγματικών συνόρων μεταξύ της Ιρλανδίας, χώρας-μέλους της ΕΕ, και της βρετανικής επαρχίας της Βόρειας Ιρλανδίας θα μπορούσαν να πυροδοτήσει εκ νέου βία.

Άλλες εκκρεμότητες είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των αποδήμων και η συμφωνία για συνεργασία στο θέμα της ασφάλειας και τους εμπορικούς κανόνες μετά το Brexit, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι πράγματι θα υπάρχει μια συμφωνία όταν η Βρετανία αποχωρήσει τον Μάρτιο του 2019 και λήξει η περίοδος προσαρμογής στα τέλη του 2020.

Το χρονοδιάγραμμα του Brexit υφίσταται και πάλι πιέσεις, σύμφωνα με πηγές, κάτι που εν μέρει αποτελεί διαπραγματευτική στρατηγική της ΕΕ πριν από τη σύνοδο του Ιουνίου, αλλά κυρίως οφείλεται στην έλλειψη ουσιαστικής προόδου στις συνομιλίες.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr



Πηγή: ert.gr