Brexit: Επικυρώθηκε το «διαζύγιο» της Βρετανίας με την Ε.Ε. (video)

Ενέκριναν οι Ευρωπαίοι ηγέτες,στη σημερινή σύνοδο κορυφής,τη συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και πλέον το επόμενο κρίσιμο βήμα είναι η επικύρωσή της από το βρετανικό κοινοβούλιο.

H 600 σελίδων συμφωνία ορίζει τους όρους αποχώρησης της Βρετανίας στις 29 Μαρτίου, καλύπτοντας τα δικαιώματα των πολιτών, τον λογαριασμό του διαζυγίου και το θέμα των ιρλανδικών συνόρων. Συνοδεύεται από μία 26σελιδη πολιτική διακήρυξη, η οποία θέτει τις βάσεις για τη μελλοντική σχέση των δύο πλευρών.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν τη θλίψη τους για το διαζύγιο με το Λονδίνο και προειδοποίησαν τους Βρετανούς βουλευτές, που καλούνται να επικυρώσουν τη συμφωνία, ότι δεν έχουν άλλη επιλογή.

Απευθυνόμενη στους Βρετανούς πολίτες, η Τερέζα Μέι κάλεσε τους υποστηρικτές και τους πολέμιους του Μπρέξιτ να στηρίξουν τη συμφωνία, η οποία, όπως είπε, θα τους επιτρέψει να ανακτήσουν τον έλεγχο των συνόρων, του προϋπολογισμού και της νομοθεσίας τους, τονίζοντας για τη συμφωνία, ότι δεν ήταν μόνο η καλύτερη αλλά και η μόνη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Α. Τσίπρας έγραψε στο twitter: Η σημερινή συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ισορροπημένη, αποτελεί δε, μια δύσκολη αλλά ιστορική καμπή για την ΕΕ. Οφείλουμε να εργαστούμε προκειμένου να διασφαλίσουμε τα κεκτημένα της και στη μελλοντική εταιρική σχέση ΕΕ- ΗΒ. #EUCO

Ελληνικές κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως η Συμφωνία προστατεύει πλήρως τα εθνικά μας συμφέροντα, καθώς έχουν ρυθμιστεί όλα τα θέματα που αφορούν σε γεωγραφικές σημάνσεις στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και στα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών που διαβιούν στη Βρετανία.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι αναφορικά με την ΚΕΠΑ δημιουργείται για πρώτη φορά καθεστώς πρώην μέλους, με ένα πλαίσιο συνεργασίας που θα αφορά μόνον τη σχέση με τη Βρετανία και δεν δημιουργεί γενικό κανόνα για τις σχέσεις με άλλες χώρας.

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε ωστόσο ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει την συμφωνία για το Brexit στο κοινοβούλιο.

Με τους Εργατικούς, τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες κι αρκετούς βουλευτές των Συντηρητικών να διαμηνύουν ότι θα καταψηφίσουν τη συμφωνία όταν στο έρθει στο Βρετανικό Κοινοβούλιο στις αρχές Δεκεμβρίου, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χάντ προειδοποίησε ότι εάν απορριφθεί δεν αποκλείεται να πέσει η κυβέρνηση. Την ίδια ώρα, το βορειοιρλανδικό κόμμα απειλεί να αποσύρει την στήριξή του στη Μέι εάν ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο η συμφωνία.

Με το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τα αρμόδια ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι η συμφωνία μπορεί να τεθεί σε ισχύ στις 30 Μαρτίου 2019 ενώ επαναλαμβάνει τη βούληση της Ένωσης να έχει στο μέλλον όσο το δυνατόν στενότερη εταιρική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Την εκτίμηση ότι το βρετανικό Κοινοβούλιο θα επικυρώσει τη συμφωνία,εξέφρασε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ,χαρακτηρίζοντας πάντως την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ «μια τραγωδία».

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη με επίκεντρο το Κυπριακό και τον συντονισμό των επικείμενων τριμερών συνόδων με την Ιορδανία, την Παλαιστίνη και την τριμερή σε επίπεδο κορυφής με το Ισραήλ, από την οποία αναμένονται σημαντικές εξελίξεις σχετικά με τον αγωγό φυσικού αερίου EAST MED.

Ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες για ΕΡΤ: Γιώργος Συριόπουλος

Πηγές: ΕΡΤ1, Α’ Πρόγραμμα

Σχετική είδηση: Σύνοδος Κορυφής: Προκαταρκτική συμφωνία χωρίς νικητές για το Brexit (video)

www.ert.grΠηγή ert.gr