Η ΕΕ θα προτείνει ένα πιστοποιητικό που θα μπορούσε να διευκολύνει τα ταξίδια  για εκείνους που έχουν κάνει εγκεκριμένα από την ΕΕ εμβόλια καθώς και άλλα όπως κινέζικα και ρωσικά που έχουν λάβει έκτακτες εγκρίσεις σε εθνικό επίπεδο.

Όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό θα περιλαμβάνει τρία έγγραφα που θα διευκρινίζουν αν ο κάτοχος έχει κάνει εμβόλιο και ποιο, τα αποτελέσματα κάποιου τεστ -αν έχει γίνει- και λεπτομέρειες  για το αν έχει αναρρώσει από Covid- 19, σύμφωνα με άτομο εξοικειωμένο με το σχετικό προσχέδιο της Κομισιόν.

Κατά το δημοσίευμα, η ΕΕ δίνει αγώνα να αναπτύξει ένα σύστημα  που θα επιτρέψει στα 27 κράτη – μέλη και σε εκείνα του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, να ανοίξουν εκ νέου τις πύλες τους στα ταξίδια αποτρέποντας επίσης την κλιμάκωση της εξάπλωσης του κοροναϊού. Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν ομόφωνα τον περασμένο μήνα σε ένα γενικό πλαίσιο για τα πιστοποιητικά εμβολίων, τα οποία αποτελούν προτεραιότητα για εξαρτώμενες από τον τουρισμό χώρες όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

«Η πρόταση αποσκοπεί στη διευκόλυνση της άσκησης του δικαιώματος της ελεύθερης κυκλοφορίας εντός της ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 με τη θέσπιση κοινού πλαισίου για την έκδοση και αποδοχή διαλειτουργικών πιστοποιητικών εμβολιασμού, τα τεστ και την ανάρρωση από Covid-19», σύμφωνα με τρέχον σχέδιο, το οποίο υπόκειται σε αλλαγές.

Το προσχέδιο καθιστά σαφές ότι το πιστοποιητικό εμβολίου δεν πρέπει να αποτελεί προϋπόθεση για την άσκηση ελεύθερης κυκλοφορίας και δεν υποχρεώνει για εμβολιασμό.

www.ertnews.grΠηγή: ert.gr