Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν και η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν θα διασταυρώσουν τα «ξίφη» τους στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Μαΐου.

Ο Εμανουέλ Μακρόν συγκέντρωσε το 23,75% των ψήφων, ενώ η αντίπαλός του στον β γύρο το 21,53%, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών. Εκτός μάχης έμειναν οι Φρανσουά Φιγιόν, με 19,91% και Ζαν Λικ Μελανσόν με 19,64%.

Λίγο μετά τις 8 (ώρα Ελλάδας) οι κάλπες έκλεισαν στη Γαλλία και άρχισε η καταμέτρηση των ψήφων σε μία εκλογική διαδικασία που η αποχή άγγιξε το 20%, σχεδόν ίδιο ποσοστό με την εκλογική αναμέτρηση του 2012.

1 copy

(Πηγή: REUTERS/Regis Duvignau)

Το θρίλερ ξεκίνησε λίγη ώρα αργότερα, επιβεβαιώνοντας τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών. Οι δύο υποψήφιοι έδιναν μάχη «στήθος με στήθος». Μακρόν και Λεπέν είχαν ελάχιστη διαφορά μεταξύ τους και πότε περνούσε ο ένας στην πρώτη θέση και πότε ο άλλος για να καταλήξει αργά τη νύχτα να επικρατήσει ο Εμανουέλ Μακρόν, αλλά η Μαρίν Λεπέν να κάνει ιστορικό ρεκόρ ψήφων για το κόμμα της.

Στο στρατόπεδο του Εμανουέλ Μακρόν η ατμόσφαιρα ήταν πανηγυρική από νωρίς όπως επίσης και στο χώρο που ήταν συγκεντρωμένοι οι οπαδοί της Μαρίν Λεπέν. Στις πρώτες τους δηλώσεις ο δεξιός υποψήφιος, Φρανσουά Φιγιόν και ο Σοσιαλιστής υποψήφιος Μπενουά Αμόν , που δεν πέρασαν στον δεύτερο γύρο, κάλεσαν τους Γάλλους πολίτες να στηρίξουν τον Εμανουέλ Μακρόν. Όμως ο Ζαν Λικ Μελανσόν απέφυγε να πει ποιόν θα στηρίξει και τόνισε πως και οι δύο διεκδικητές της γαλλικής προεδρίας «δεν κατανοούν τα κοινωνικά κεκτημένα».

Την ίδια ώρα συγκρούσεις ξέσπασαν στο Παρίσι ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς. Περίπου 300 περίπου διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα οργανώσεων που δηλώνουν «αντιφασιστικές» σε μία «νύκτα οδοφραγμάτων» στο Παρίσι.

2 copy

(Πηγή: REUTERS/Jean-Paul Pellisier)

Πηγή: CNN Greece