Το εργασιακό μας περιβάλλον έχει τεράστια επίδραση στην υγεία μας, αφού περνάμε το μεγαλύτερο μέρος της μέρας μας σε αυτό.

Γι’ αυτό χρειάζεται να διασφαλίσουμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι και άνετοι εκεί που εργαζόμαστε. 

Στρες, πίεση, ανταγωνισμός, κούραση, απουσία κατανόησης και ευγενούς άμιλλας, μικρές ή μεγάλες αδικίες: όταν το περιβάλλον εργασίας είναι τοξικό, η καθημερινότητα γίνεται μια μάχη επιβίωσης.

Οταν η δουλειά καταλαμβάνει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ζωής σου και γεννά δυσάρεστα συναισθήματα στον ψυχισμό σου, τότε αναπόφευκτα επηρεάζονται οι σχέσεις με τους γύρω σου. 

Οι συνθήκες στο χώρο εργασίας είναι ένας από τους παράγοντες που καθορίζουν τη γενική ευημερία του κάθε εργαζόμενου, καθώς ένα αρνητικό εργασιακό περιβάλλον μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας, σε χρήση ουσιών ή αλκοόλ, σε απουσίες από την εργασία και τελικά σε μειωμένη παραγωγικότητα.

Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα του Χάρβαρντ αν το εργασιακό περιβάλλον είναι τοξικό, ακόμα και οι ταλαντούχοι και παραγωγικοί άνθρωποι μπορεί να επηρεαστούν αρνητικά.

Tο να ζεις μια ανυπόφορη καθημερινότητα, σε μια εργασία με την οποία δυσανασχετείς, δεν είναι εύκολο να το αντέξεις και γρήγορα θα σε οδηγήσει σε ένα αδιέξοδο.

Εάν λοιπόν πιστεύεις ότι εργάζεσαι σε ένα τοξικό περιβάλλον, δες παρακάτω 7 τρόπους για να διαχειριστείς την δύσκολη αυτή κατάσταση:

1. Εστίασε στα πράγματα που μπορείς να ελέγξεις

Η πρώτη κίνηση είναι να παραμένεις πάντα ήρεμη. Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν οι περισσότεροι είναι ότι, όταν αισθάνονται ότι η κατάσταση ξεφεύγει από τα χέρια τους, αντιδρούν έντονα. Η ηρεμία σου επιτρέπει διαύγεια του νου. Χωρίς αυτή δεν μπορείς να σκεφτείς καθαρά και είσαι καταδικασμένος να κάνεις λάθη. Επίσης όταν αποπνέεις ηρεμία, ο κόσμος τείνει να σε υπολογίζει περισσότερο. Σε στιγμές έντασης, οι περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται σε αυτόν που φαίνεται ότι διατηρεί τον έλεγχο. Μην ανησυχείς για πράγματα που δεν μπορείς να ελέγξεις. Πηγή:bovary.gr