Κυριακή στο σπίτι, όλη η οικογένεια στο τραπέζι, γέλια, χαρές, λίγο κρασί και μυρωδιές. Μυρωδιές από τα φαγητά που η μαμά σου ετοίμαζε από το πρωί, για να ικανοποιήσει τον ουρανίσκο σου. Θυμάσαι; Τα φαγητά της μαμάς, πέρα από πεντανόστιμα, φέρνουν στο μυαλό αναμνήσεις, στιγμές, συναισθήματα. Σε κάνουν να αισθάνεσαι οικεία, σαν να είσαι πάντα στο σπίτι σου.

Κυριακή, λοιπόν, σήμερα, αλλά όχι μία απλή Κυριακή. Το ημερολόγιο δείχνει 25 Οκτωβρίου και η Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών έχει ξημερώσει. Η ημέρα που η πιο δημοφιλής και μαμαδίστικη τροφή γιορτάζει. Τα ζυμαρικά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι τόσο της καθημερινότητάς σου, όσο και της λεγόμενης μεσογειακής διατροφής. Σου προσφέρουν ενέργεια, θρεπτικά στοιχεία, βιταμίνες που το σώμα σου χρειάζεται και όχι τόσο πολλές θερμίδες, όσο πιστεύεις. Κάτι ήξερε η μαμά σου που φρόντιζε να τα μετατρέπει σε ένα γευστικό παστίτσιο, να τα γεμίζεις με κιμά ή λαχανικά, να τα αναμειγνύεις με τα αγαπημένα σου κίτρινα τυριά, να τα ενώνει με μοσχαράκι σε ένα γευστικότατο γιουβετσάκι. 

Γιατί η μαμά ξέρει…
Θυμήσου λίγο καλύτερα. Το φαγητό της μαμάς “έκρυβε” ένα πολύ συγκεκριμένο ζυμαρικό: το MISKO. Γιατί, εδώ και πάρα πολλά χρόνια είναι ένα μέλος της οικογένειας σου και του Κυριακάτικου τραπεζιού. Εκείνο το στοιχείο που κάνει το φαγητό να ξεχωρίζει, αφού μέσα του περικλείει όλη την ποιότητα, την πρωτοπορία και την ιστορία του ζυμαρικού που έκανε την εμφάνιση του για πρώτη φορά πριν από 93 χρόνια. Και από τότε η δική της Ιστορία εξελίσσεται μαζί με την Ιστορία της δικής σου οικογένειας. Τι θα έλεγες, λοιπόν, σήμερα, να μαγειρέψεις εσύ τα φαγητά που η μαμά σου ετοίμαζε με πολλή αγάπη για εσένα; Πριν ξεκινήσεις, μην ξεχάσεις τα μακαρόνια να είναι… MISKO!

Γιουβέτσι με μοσχαράκι στο φούρνο

Υλικά (για 4 μερίδες):

  • 500 γρ. Κριθαράκι Χονδρό MISKO
  • 1 κιλό μοσχάρι σπάλα σε μερίδες
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο
  • 1 κ.σ. θυμάρι
  • 1 κ.σ. βασιλικό
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 100 ml λευκό κρασί
  • 500 γρ. ντομάτες κονκασέ
  • 100 γρ. τριμμένη κεφαλογραβιέρα
  • αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

  • Αρχικά, σε μία κατσαρόλα, σοτάρεις το κρεμμύδι, το σκόρδο και το κρέας στο ελαιόλαδο.
  • Σβήνεις με το κρασί και προσθέτεις αλατοπίπερο, το θυμάρι, τον βασιλικό, τις ντομάτες, τον πελτέ και 200 ml νερό.
  • Σιγοβράζεις για 1 1/2 ώρα, μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
  • Προσθέτεις 1,5 λίτρο νερό και αφήνεις στην εστία μέχρι να πάρει βράση.
  • Αδειάζεις το φαγητό σε ένα βαθύ πυρίμαχο σκεύος και ρίχνεις το Κριθαράκι Χονδρό MISKO.
  • Ανακατεύεις και ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 20 λεπτά.
  • Πασπαλίζεις με την κεφαλογραβιέρα και σερβίρεις.

 

Παστίτσιο παραδοσιακό

Υλικά (για 8 μερίδες):

  • 500 γρ. Παστίτσιο Νο2 MISKO
  • 750 γρ. μοσχαρίσιο κιμά άπαχο από κιλότο
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • Για τα ψιλοκομμένα λαχανικά: 1 κρεμμύδι
  • 1 πράσο
  • 1 κλωνάρι σέλερι
  • 1 καρότο
  • 500 γρ. ντομάτες κονκασέ
  • 2 ασπράδια αυγών
  • 2 φλιτζάνια κεφαλογραβιέρα
  • αλάτι και πιπέρι
  • (Για την μπεσαμέλ): 100 γρ. βούτυρο
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι
  • 1 λίτρο γάλα
  • 2 κρόκους αυγών
  • λίγο μοσχοκάρυδο
  • αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

  • Αρχικά, γεμίζεις μία μεγάλη κατσαρόλα με 5 λίτρα νερό και την βάζεις σε υψηλή φωτιά.
  • Μόλις το νερό αρχίσει να βράζει, προσθέτεις 35 γρ. αλάτι και ρίχνεις τα μακαρόνια Παστίτσιο Νο2 MISKO. Ανακατεύεις με μια πηρούνα και αφήνεις να βράσουν για 2-3 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στην συσκευασία.
  • Σουρώνεις τα ζυμαρικά και ραντίζεις με 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Ανακατεύεις απαλά και κρατάς στην άκρη.
  • Σοτάρεις τα λαχανικά σε μια κατσαρόλα με το ελαιόλαδο.
  • Προσθέτεις τον κιμά, αλατοπίπερο και σοτάρεις για 3 λεπτά.
  • Προσθέτεις τις ντομάτες, σιγοβράζεις για 20-25 λεπτά και αποσύρεις από την φωτιά.
  • Ετοιμάζεις την μπεσαμέλ. Ζεσταίνεις το βούτυρο και όταν λιώσει προσθέτεις το αλεύρι, ανακατεύεις και ρίχνεις στο μείγμα το γάλα.
  • Αφήνεις σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να δέσει το μείγμα, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
  • Αποσύρεις από την φωτιά και προσθέτεις αλατοπίπερο, τους κρόκους αυγών και λίγο μοσχοκάρυδο.
  • Ανακατεύεις τα βρασμένα ζυμαρικά με τα ασπράδια ελαφρά χτυπημένα και την μισή ποσότητα κεφαλογραβιέρας.
  • Στρώνεις τα μισά ζυμαρικά σε ένα ταψί. Στρώνεις διαδοχικά τον κιμά, τα υπόλοιπα ζυμαρικά, την μπεσαμέλ και πασπαλίζεις την επιφάνεια με την υπόλοιπη κεφαλογραβιέρα.
  • Ψήνεις στους 180°C για 40 λεπτά και απολαμβάνεις!

 

Μακαρόνια με κιμά

Υλικά (για 4 μερίδες):

  • 500 γρ. Σπαγγέτι MISKO Νο6
  • Κεφαλογραβιέρα τριμμένη
  • (Για τον κιμά): 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο ψιλοκομμένο
  • 2 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένα
  • 600 γρ. συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
  • 2 φύλλα δάφνη
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

  • Αρχικά, ετοιμάζεις τον κιμά. Σε κατσαρόλα, ζεσταίνεις καλά 100 ml ελαιόλαδο. Ρίχνεις μέσα τον κιμά, αφήνοντάς τον λίγο να τσιγαριστεί πριν αρχίσεις να τον “σπάμε” σε μικρά κομματάκια με ξύλινη κουτάλα.
  • Σοτάρεις τον κιμά για 4-5 λεπτά, μέχρι να πάρει λίγο χρώμα.
  • Προσθέτεις το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλερι και τα σοτάρεις για 2-3 λεπτά να τσιγαριστούν. Αλατοπιπερώνουμε.
  • Προσθέτεις το χυμό ντομάτας, τη δάφνη και το σκόρδο, ανακατεύεις και αφήνεις να πάρει μια βράση πριν χαμηλώσεις τη φωτιά.
  • Αφήνεις τον κιμά να σιγομαγειρευτεί για περίπου 25-30 λεπτά, μέχρι να πήξει η σάλτσα. Προς το τέλος, αφαιρείς τη δάφνη και το σκόρδο.
  • Ετοιμάζεις τα ζυμαρικά. Γεμίζεις μια μεγάλη κατσαρόλα με 5 λίτρα νερό και την βάζεις σε υψηλή φωτιά.
  • Μόλις το νερό αρχίσει να βράζει, προσθέτεις 35 γρ. αλάτι και ρίχνεις τα Σπαγγέτι MISKO Νο6. Ανακατεύεις με μια πηρούνα και αφήνεις να βράσουν για όσο χρόνο αναφέρει η συσκευασία.
  • Σουρώνεις τα Σπαγγέτι και ραντίζεις με 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Ανακατεύεις απαλά και κρατάς στην άκρη μέχρι το σερβίρισμα.
  • Ανακατεύεις τα Σπαγγέτι με τον κιμά και σερβίρεις ζεστά, πασπαλισμένα με τριμμένη κεφαλογραβιέρα.

 

Κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ

Υλικά (για 4 μερίδες):

  • 250 γρ. Κανελόνια MISKO
  • 150 γρ. τριμμένη κεφαλογραβιέρα
  • (για τον κιμά): 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 250 γρ. τριμμένες ντομάτες
  • 100 ml νερό
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 3 κόκκους μπαχάρι
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • (για την μπεσαμέλ): 125 γρ. βούτυρο
  • 60 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 600 ml φρέσκο γάλα
  • μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 2 κρόκους αυγών
  • 50 γρ. τριμμένη κεφαλογραβιέρα

Εκτέλεση:

  • Αρχικά, ετοιμάζεις τον κιμά. Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνεις 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρεις τον κιμά μέχρι να ροδίσει.
  • Προσθέτεις το κρεμμύδι και το σκόρδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, την κανέλα και το μπαχάρι και συνεχίζεις το σοτάρισμα για 5-6 λεπτά ακόμα. Προσθέτεις τον πελτέ και ανακατεύεις.
  • Προσθέτεις τις ντομάτες, τη ζάχαρη, ανακατεύεις και χαμηλώνεις τη φωτιά. Εάν χρειαστεί, προσθέτεις 100 ml νερό. Αφήνεις να σιγοβράσει για 15-20 λεπτά, ανακατεύοντας κάθε τόσο κι όταν τα πολλά υγρά έχουν εξατμιστεί, αποσύρεις και αφήνεις στην άκρη.
  • Ετοιμάζεις τη μπεσαμέλ. Βάζεις μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αφήνεις να ζεσταθεί καλά.
  • Μόλις ζεσταθεί, ρίχνεις το βούτυρο, αφήνεις να λιώσει και προσθέτεις το αλεύρι.
  • Ανακατεύεις συνέχεια με σύρμα μέχρι να ψηθεί το αλεύρι και να πάρει χρώμα.
  • Ρίχνεις σταδιακά όλο το γάλα και ανακατεύεις ζωηρά με το σύρμα.
  • Αλατοπιπερώνεις, προσθέτεις το μοσχοκάρυδο και συνεχίζεις το ανακάτεμα μέχρι να πήξει το μείγμα.
  • Αποσύρεις από τη φωτιά, προσθέτεις τους κρόκους και την κεφαλογραβιέρα και ανακατεύεις καλά.
  • Σε λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος, απλώνεις μερικές κουταλιές μπεσαμέλ.
  • Γεμίζεις τα Κανελόνια MISKO με τον κιμά και τα στρώνεις με τη σειρά μέσα στο σκεύος.
  • Περιχύνεις ομοιόμορφα με την υπόλοιπη μπεσαμέλ και πασπαλίζεις με 100 γρ. Κεφαλογραβιέρα.
  • Σκεπάζεις με αλουμινόχαρτο και ψήνεις τα κανελόνια σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C για 30 λεπτά.
  • Βγάζεις το αλουμινόχαρτο, ανεβάζεις την θερμοκρασία στους 210°C και ψήνεις για άλλα 5 λεπτά.
  • Σερβίρεις με την υπόλοιπη τριμμένη κεφαλογραβιέρα και απολαμβάνεις!

 

Σουφλέ ζυμαρικών με bacon και τριμμένα τυριά

Υλικά (για 6 μερίδες):

  • 500 γρ. Πέννε Ριγκάτε MISKO
  • 6 φέτες μπέικον ψιλοκομμένες
  • 2 κρεμμύδια σε ροδέλες
  • 100 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • 100 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη
  • 100 γρ. πεκορίνο τριμμένο
  • 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 500 ml κρέμα γάλακτος light
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

  • Αρχικά, γεμίζεις μια μεγάλη κατσαρόλα με 5 λίτρα νερό και την βάζεις σε υψηλή φωτιά.
  • Μόλις το νερό αρχίσει να βράζει, προσθέτεις 35 γρ. αλάτι και ρίχνεις τις Πέννε Ριγκάτε MISKO. Ανακατεύεις με μια κουτάλα και αφήνεις να βράσουν για 2 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στην συσκευασία.
  • Σουρώνεις τα ζυμαρικά και τα ραντίζεις με 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Ανακατεύεις απαλά και αφήνεις στην άκρη.
  • Ζεσταίνεις 1 κ.σ. ελαιόλαδο σε τηγάνι και σοτάρεις το bacon για 3-4 λεπτά να ροδίσει απ’ όλες τις πλευρές. Μεταφέρεις σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  • Ζεσταίνεις άλλες 2 κ.σ. ελαιόλαδο στο ίδιο τηγάνι και σοτάρεις τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά, για 4-5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Τα αλατοπιπερώνεις ελαφρώς και τα αφήνεις να κρυώσουν.
  • Σε μεγάλο μπολ, ανακατεύεις την κρέμα γάλακτος με την μισή ποσότητα τυριών, το μοσχοκάρυδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ρίχνεις στο μπολ τα ζυμαρικά, το bacon και τα σοταρισμένα κρεμμύδια και ανακατεύεις απαλά.
  • Μεταφέρεις το περιεχόμενο του μπολ σε ελαφρώς λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος και στρώνεις ομοιόμορφα. Πασπαλίζεις με τα υπόλοιπα τυριά.
  • Ψήνεις τα ζυμαρικά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις, για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να λιώσει και να ροδίσει το τυρί στην επιφάνειά τους.
  • Αφήνεις το σουφλέ να σταθεί για 7-8 λεπτά και σερβίρεις.



Πηγή:tlife.gr