Όσο μένουμε σπίτι και τα Χριστούγεννα πλησιάζουν, τόσο περισσότερο μεγαλώνει η επιθυμία μας για κάτι γλυκό. Κουραμπιέδες, μελομακάρονα, κλασικά αγαπημένη σοκολάτα. Stop! Ή μήπως όχι; Ναι, το να περιορίσεις τη ζάχαρη που καταναλώνεις είναι άκρως θετικό, αρκεί, όμως, αυτή η στέρηση να μην οδηγεί σε διατροφικές ακρότητες και υπερβολές που “κρύβουν” θερμίδες πολλές. Για αυτό, σήμερα, σου έχουμε συγκεντρώσει 5 συνταγές για γλυκά με λιγότερες από 250 θερμίδες. Ιδού!

Μους κακάο (245 θερμίδες)

Υλικά (για 4 μερίδες):

  • 1/3 φλιτζανιού κακάο
  • 1/4 φλιτζανιού μαργαρίνη
  • 2 φλιτζάνια γάλα αμυγδάλου
  • 1/4 φλιτζανιού σπόροι chia
  • 1 κουτ. του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση:

  • Αρχικά, θρυμματίζεις το κακάο σε πολύ μικρά κομμάτια, μέχρι να διαλυθεί.
  • Σε ένα μπολ, αναμειγνύεις όλα τα υλικά και ανακατεύεις πολύ καλά, μέχρι να προκύψει ένα ομοιογενές μείγμα.
  • Καλύπτεις το μπολ σε μία μεμβράνη και βάζεις το μπολ στο ψυγείο για 3-4 ώρες.
  • Μόλις αφαιρέσεις το μπολ από το ψυγείο, προσθέτεις το περιεχόμενο του σε ένα μπλέντερ. Χτυπάς σε μέτρια ένταση, μέχρι να δημιουργηθεί η κρεμώδης υφή που γνωρίζεις.
  • Μοιράζεις σε γυάλινα ποτηράκια και απολαμβάνεις!

Κρεμ μπρουλέ βανίλια (190 θερμίδες)

Υλικά (για 4 μερίδες):

  • 4 μεγάλοι κρόκοι αβγών
  • 1 κουτ. του γλυκού κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1/8 κουτ. του γλυκού αλάτι
  • 2 φλιτζάνια γάλα, με λίγα λιπαρά
  • 1 κουτ. του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 3 κουτ. της σούπας ζάχαρη σε κόκκους
  • 3/4 φλιτζάνι γάλα σε σκόνη χωρίς λιπαρά
  • 1/4 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
  • 1 1/2 κουτ. του γλυκού νερό

Εκτέλεση:

  • Αρχικά, προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180 βαθμούς C.
  • Ανακατεύεις καλά με ένα σύρμα τα 3 πρώτα συστατικά σε ένα μπολ και άστο στην άκρη.
  • Σε μια κατσαρόλα προσθέτεις το γάλα, το εκχύλισμα βανίλιας, τις 3 κουταλιές της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη, και το γάλα σε σκόνη. Μαγειρεύεις σε μέτρια φωτιά μέχρι να σχηματιστούν μικροσκοπικές φυσαλίδες γύρω από την άκρη της κατσαρόλας, ανακατεύοντας κατά διαστήματα με ένα σύρμα.
  • Προσθέτεις σταδιακά το ζεστό μείγμα γάλακτος στο μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα.
  • Χωρίζεις το μείγμα του γάλακτος ομοιόμορφα σε 6 φορμάκια ή φλιτζάνια για γλυκό.
  • Βάζεις τα φορμάκια σε ένα ταψί με λίγο νερό και ψήνεις στους 180 βαθμούς C για 1 ώρα.
  • Απομακρύνεις τα φορμάκια και τα τοποθετείς, μόλις έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου, στο ψυγείο για 4 ώρες.
  • Σε ένα κατσαρολάκι με λίγο νερό, βράζεις την υπόλοιπη ζάχαρη, μέχρι να σχηματιστεί το σιρόπι σου.
  • Ρίχνεις το σιρόπι πάνω από κάθε κάθε επιδόρπιο και το αφήνεις να κρυώσει.

Ατομική λεμονόπιτα (185 θερμίδες)

Υλικά:

  • 3/4 του φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2/3 του φλιτζανιού ζάχαρη
  • 100 γρ. βούτυρο κομμένο σε μικρά κυβάκια
  • 1 αβγό
  • 1 ασπράδι αυγού
  • 1/4 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
  • 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 1/4 κ.γ. baking powder

Εκτέλεση:

  • Βουτυρώνεις ελαφρά ένα ταψάκι 20Χ20cm
  • Σε ένα μπολ, ανακατεύεις το αλεύρι με τη ζάχαρη. Στη συνέχεια, προσθέτεις το βούτυρο και ανακατεύεις μέχρι να γίνει ομοιόμορφη ζύμη.
  • Απλώνεις την ζύμη στο ταψάκι και ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο (στους 200°) για 15 λεπτά
  • Χτυπάς στο μίξερ το αυγό, το ασπράδι, μια κ.σ. αλεύρι και ζάχαρη, μαζί με το ξύσμα λεμονιού και τον χυμό. Προσθέτεις το  νερό και το baking powder. Χτυπάς όλα τα υλικά σε μέτρια σκάλα για 3 λεπτά.
  • Ρίχνεις το μίγμα πάνω από την ψημένη ζύμη και ψήνεις για άλλα 20-25 λεπτά.

Τιραμισού στο ποτήρι (230 θερμίδες)

Υλικά (για 4 μερίδες):

  • 250 γραμ. τυρί μασκαρπόνε
  • 300 ml κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά
  • 2 κουταλιές εκχύλισμα βανίλιας
  • 4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
  • 125ml “δυνατός” καφές, κρύος
  • 6 κουταλιές της σούπας μπράντι
  • 12 μπισκότα σαβαγιάρ
  • 50 γραμ. μαύρη σοκολάτα, τριμμένη σε χοντρά κομμάτια

Εκτέλεση:

  • Ρίξε το μασκαρπόνε και περίπου 50ml από την κρέμα γάλακτος σε ένα μεγάλο μπολ και χτυπήστε μέχρι να μαλακώσει. Πρόσθεσε αργά την υπόλοιπη κρέμα και χτύπα ξανά μέχρι να σχηματιστούν μαλακές κορυφές όταν αφαιρέσεις το σύρμα από το μπολ.
  • Στο μείγμα με το τυρί ρίξε το εκχύλισμα βανίλιας και τη ζάχαρη άχνη και ανακάτεψε προσεκτικά με μια σπάτουλα. Εν τω μεταξύ, σε ένα άλλο μπολ, ανακάτεψε τον καφέ και το μπράντι.
  • Σπάσε έξι από τα σαβαγιάρ στο μισό και βούτηξέ τα στο μείγμα καφέ και μπράντι. Τοποθετήσε τα μουσκεμένα σαβαγιάρ στη βάση των ποτηριών. Πάνω από την πρώτη στρώση σαβαγιάρ ρίξε το μισό μείγμα με το τυρί και την κρέμα γάλακτος και την μισή τριμμένη μαύρη σοκολάτα.
  • Σπάσε τα υπόλοιπα σαβαγιάρ και βούτηξέ τα στον καφέ και το μπράντι. Τοποθέτησε τα υπόλοιπα σαβαγιάρ πάνω από την πρώτη στρώση με την κρέμα και την σοκολάτα, στη συνέχεια ρίξε το υπόλοιπο μείγμα κρέμας.
  • Βάλε τα ποτήρια με το γλυκό στο ψυγείο για μερικές ώρες και στη συνέχεια, πασπάλισε με την υπόλοιπη σοκολάτα πριν σερβίρεις.

Τρουφάκια σοκολάτας με βρώμη (235 θερμίδες / 5 μερίδες)

Υλικά:

  • 1 φλ. νιφάδες βρώμης
  • 1 μέτρια μπανάνα λιωμένη
  • 4 κ. σούπας μαργαρίνη
  • 1κ. σούπας κακάο
  • 1κ. γλυκού βανίλια
  • 40 γρ. στέβια

Εκτέλεση:

  • Στρώσε μια λαδόκολλα σε ένα ταψί.
  • Συνδύασε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ανακάτεψέ τα καλά μέχρι να ενωθούν πλήρως.
  • Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι της σούπας, φτιάξε τα μπαλάκια.
  • Τοποθέτησέ τα στη λαδόκολλα.
  • Βάλε το ταψί για μια ώρα στο ψυγείο.



Πηγή:tlife.gr