150 χρόνια Ελληνικοί Σιδηρόδρομοι

Σειρά επετειακών εκδηλώσεων πραγματοποιεί ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος για τη συμπλήρωση 150 χρόνων από την ίδρυσή του.

Ήταν 3 Μαρτίου του 1869 όταν «μπήκε στις ράγες» το πρώτο τρένο και έμελλε να αποτελέσει την αρχή μιας μακράς πορείας ανάπτυξης με σκοπό τη γρήγορη και ασφαλή μεταφορά τόσο των ανθρώπων όσο και των αγαθών.

«Το 2019 είναι αφιερωμένο στους ελληνικούς σιδηρόδρομους. 150 χρόνια ανάπτυξης της χώρας μαζί με τον σιδηρόδρομο. 150 χρόνια με τον σιδηρόδρομο να συμμετέχει σε όλα τα γεγονότα της νεότερης ελληνικής ιστορίας.», δήλωσε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΟΣΕ κος Γεώργιος Κακουλάκης και συμπλήρωσε: «Έχει ένδοξο παρελθόν αλλά και λαμπρό μέλλον με μια καινούρια ηλεκτροκινούμενη διπλή γραμμή και σύντομα τηλεδιοικούμενη, με συνδέσεις στα λιμάνια και τις βιομηχανικές ζώνες, με έναν υπερσύγχρονο εμπορευματικό σιδηροδρομικό σταθμό και σταθμό διαλογής στο Θριάσιο Πεδίο. Προχωράμε.» Μια δήλωση που σηματοδοτεί το μεγάλο στοίχημα που κερδίζει η χώρα μας στον τομέα της ανάπτυξης των σιδηροδρομικών υποδομών.

Με τον τίτλο»1869 – 2019 ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΙ: Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΣΤΙΣ ΡΑΓΕΣ ΜΑΣ» κηρύσσεται η έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων με τον «σταθμάρχη να σφυρίζει».

Πρώτη στάση στο ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ. Στις 12 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με επίκεντρο τον ελληνικό σιδηρόδρομο και τους πρωταγωνιστές του που δεν είναι άλλοι από τους ίδιους τους εργαζόμενους αλλά και τους συλλόγους φίλων που τους συναντάμε σε ολόκληρη την Ελλάδα. Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κος Προκόπης Παυλόπουλος.

Δεύτερη στάση, η ιστορική ΡΟΤΟΝΤΑ στον Ρέντη στις 8 Μαΐου στα εγκαίνια του Νέου Μουσείου Ελληνικών Σιδηροδρόμων ενώ η τρίτη στάση θα πραγματοποιηθεί στον εκθεσιακό χώρο του Μετρό Συντάγματος σε ένα 10ήμερο εκδηλώσεων από την 1η Μαΐου μέχρι και τις 10 του μήνα. Θα αναδειχθεί η ιστορική διαδρομή και η φωτεινή προοπτική, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται, των Ελληνικών Σιδηροδρόμων.

Πηγή: Ρεγγίνα Σαββούρδου

www.ert.grΠηγή ert.gr