13ο συνέδριο της ΝΔ: Τα νέα πολιτικά δεδομένα μετά την εκλογική νίκη (video)

Σε συντονισμένες διεθνείς ενέργειες προχωρά η Αθήνα, με στόχο να ανακόψει την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας και να αναδείξει το ζήτημα της αύξησης των προσφυγικών ροών. Τα θέματα αυτά θα θέσει ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ την ερχόμενη εβδομάδα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει γεύμα εργασίας με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στις 4 Δεκεμβρίου στο Λονδίνο, ενώ κλείδωσε και η συνάντηση των δύο ανδρών στις 7 Ιανουαρίου στον Λευκό Οίκο. Παράλληλα, συνεχίστηκε με ομιλίες εκπροσώπων των κομμάτων, εισηγήσεις προσκεκλημένων και τοποθετήσεις των συνέδρων, το 13ο Συνέδριο της ΝΔ, που έχει ως στόχο να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τη σύγχρονη φυσιογνωμία του κόμματος.

Στο επίκεντρο των εργασιών της 2ης ημέρας του συνεδρίου της ΝΔ βρέθηκε η νέα πολιτική πραγματικότητα που διαμορφώθηκε μετά την εκλογική νίκη της 7ης Ιουλίου, ενώ οι σύνεδροι στις τοποθετήσεις τους τόνισαν ότι η μάχη απέναντι στον λαϊκισμό πρέπει να συνεχίζεται καθημερινά εντός και εκτός του Κοινοβουλίου.

«Θεωρούμε παράνομες τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένου του παράνομου Μνημονίου Συνεργασίας με την Λιβύη», είπε από το βήμα του συνεδρίου ο ΓΓ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Αντόνιο Λόπεζ-Ιστουρίθ και υπογράμμισε με έμφαση «θα σταθούμε δίπλα στην Κύπρο, θα συνεχίζουμε να καταδικάζουμε τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, που υποβαθμίζουν και τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού». Ο ΓΓ του ΕΛΚ υπογράμμισε επίσης ότι «η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού σηματοδότησε την άνοδο ενός νέου τύπου ηγετών του ΕΛΚ σε όλη την Ευρώπη».

Ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων ότι η Νέα Δημοκρατία νίκησε τον λαϊκισμό τόσο της άκρας αριστεράς όσο και της εξτρεμιστικής δεξιάς, χαιρέτησε τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης και υπογράμμισε ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να αφήσει μόνη της τη χώρα μας στο μεταναστευτικό.
«Χρειαζόμαστε όλη την Ευρώπη μαζί μας, χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή πολιτική, μία κοινή εξωτερική πολιτική για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ταγιάνι.

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, από το βήμα του συνεδρίου ανέφερε ότι θα πρέπει «να αποτελέσει μια νέα αφετηρία που θα μας επιτρέψει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τη δυναμική που μας έδωσε η εκλογική νίκη του Ιουλίου, να διευρύνουμε την εμβέλεια του πολιτικού μας μηνύματος και να προσεγγίσουμε κάθε δημιουργικό και δραστήριο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας», υπογραμμίζοντας: «και μπορούμε να το κάνουμε αυτό, διότι εμείς -σε αντίθεση με κάποιους άλλους-, δεν κάνουμε κωλοτούμπες. Δεν υψώνουμε σημαίες ευκαιρίας! Δεν θεωρούμε την εξουσία αυτοσκοπό. Εμείς, ό,τι λέμε το κάνουμε». Επισήμανε ότι η «ταυτότητα» της ΝΔ είναι ξεκάθαρη, σαφής και αδιαπραγμάτευτη. «Είμαστε μια σύγχρονη κεντροδεξιά παράταξη, στον ιδεολογικό και πολιτικό πυρήνα της οποίας βρίσκεται η φιλελεύθερη οικονομική, πολιτική και κοινωνική στόχευση. Μια στόχευση που μεταφράζεται σε συγκεκριμένες πολιτικές, οι οποίες υλοποιούνται προς όφελος των πολιτών», είπε. Αναφερόμενος στις αποφάσεις της κυβέρνησης ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι μειώνονται οι φόροι, μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές, προχωρούν οι αποκρατικοποιήσεις και υλοποιείται, όπως είπε, με ταχείς ρυθμούς ένα εκτεταμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στην ομιλία του στο 13ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, υπογράμμισε ότι στις 7 Ιουλίου, οι πολίτες έκλεισαν έναν τετραετή κύκλο ανευθυνότητας και ιδεοληψιών και άνοιξαν ένα νέο κύκλο υπευθυνότητας, αξιοπιστίας, μετριοπάθειας, σεμνότητας και αποτελεσματικότητας και τόνισε: «Σήμερα, η Νέα Δημοκρατία γράφει το νέο κύκλο. Ανταποκρίνεται, και πάλι, στην εμπιστοσύνη και τις προσδοκίες των πολιτών». Παράλληλα επισήμανε ότι η οικονομία, κινείται με γρήγορο ρυθμό, ώστε να καταστεί μια σύγχρονη, πλήρως κανονική, δυτικού τύπου οικονομία. Σημείωσε δε πως τα πρώτα δείγματα από την εφαρμογή των πολιτικών έχουν θετικό αντίκτυπο στους εταίρους, στους επενδυτές, στις αγορές, στους οίκους αξιολόγησης και πρωτίστως στους Έλληνες πολίτες.

«Θα προχωρήσουμε στο αύριο με πραγματικά προοδευτικές πολιτικές που φέρνουν την Ελλάδα στην πρώτη ταχύτητα της Ευρώπης», τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στην «πράσινη» ατζέντα της κυβέρνησης σημειώνοντας πως σχετίζεται και με την ενέργεια και με το περιβάλλον, κυρίως, όμως, σχετίζεται με τις ανησυχίες των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων για το πού πάμε σε σχέση με την κλιματική αλλαγή.
Ο κ. Χατζηδάκης κατά την έναρξη της ομιλίας του αναφέρθηκε στο θέμα της αποχώρησης του υφυπουργού Δημήτρη Οικονόμου από εκδήλωση στην οποία ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε για μία ακόμα φορά προκλητικός δηλώνοντας ότι «η Ελλάδα είναι βεβαίως υποχρεωμένη να έχει μια ειρηνική συμβίωση με την Τουρκία, δεν είναι όμως διατεθειμένη η Ελλάδα και η κυβέρνησή της να παραιτηθεί των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό».

«Ως την κατ΄εξοχήν παράταξη που ιστορικά, στην Ελλάδα, πολέμησε και νίκησε το λαϊκισμό, είτε στη μορφή του ΠΑΣΟΚ του ’80 είτε με τη μορφή του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το 2019» χαρακτήρισε τη ΝΔ ο Άδωνις Γεωργιάδης από το βήμα του 13ου συνεδρίου του κόμματος. Ο κ. Γεωργιάδης προσέθεσε, ακόμη: «Έχουμε τη μεγάλη ευθύνη να το κάνουμε και στα χρόνια που έρχονται. Γιατί μην έχετε αμφιβολία, ο λαϊκισμός θα ξανάρθει. Τώρα οι λαϊκιστές θα συνασπιστούν σε άλλα θέματα, στο μεταναστευτικό, για παράδειγμα, όπου έχουν «εύκολες» λύσεις νομίζοντας ότι όλοι εμείς δεν ανησυχούμε για την πατρίδα μας και δεν θέλουμε να δώσουμε στα παιδιά μας ένα καλύτερο μέλλον». Παράλληλα, και στον Αλέξη Τσίπρα κατηγορώντας τον ως λαϊκιστή και με αφορμή την επιτροπή ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι «η Ελλάδα, το 2010, βρέθηκε σε μία πολύ μεγάλη οικονομική αδυναμία, στα όρια της χρεωκοπίας και χρειάστηκε να πάρει αποφάσεις για να μείνει στην Ευρώπη και τότε, ο κ. Τσίπρας, ο κ. Κατρούγκαλος, ο κ. Τσακαλώτος και όλοι οι υπόλοιποι ήταν έξω από το κοινοβούλιο». Μην έχετε αμφιβολία ότι ο λαϊκισμός θα ξαναέρθει (…) Τώρα οι λαϊκιστές θα συνασπιστούν σε άλλα θέματα όπως το μεταναστευτικό όπου έχουν εύκολες λύσεις.

Ο Γραμματέας της ΝΔ Γιώργος Στεργίου στην ομιλία του υπογράμμισε ότι πολιτική επιδίωξη είναι η δημιουργία «ενός μεγάλου συνασπισμού των οπαδών του μέτρου και της λογικής. Έναν συνασπισμό, που με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα μεταβάλει δομικά τους πολιτικούς συσχετισμούς της χώρας μας. Θα αλλάξει τον πολιτικό της χάρτη. Πέρα από κόμματα και τις πολιτικές αφετηρίες του καθενός. Γιατί είμαστε μια ανοικτή και εξωστρεφής παράταξη. Τέτοια υπήρξε, άλλωστε, η Νέα Δημοκρατία σε όλη της την διαδρομή. Μια παράταξη που πάντα βρέθηκε στη σωστή πλευρά της ιστορίας». Στη συνέχεια ο κ. Στεργίου και μιλώντας για τις βασικές επιλογές της κυβέρνησης σημείωσε ότι «δεν επιδιώκουμε την ανάπτυξη μόνο για την βελτίωση των οικονομικών δεικτών, όπως κάποιοι μπορεί να πιστεύουν. Για εμάς η ανάπτυξη είναι το μέσον για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής σε όλες της τις εκφάνσεις».

Στην έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη στον χαιρετισμό της στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ διαφωνούν στα αίτια της κρίσης, διαφωνούν στο κατά πόσο ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε ήταν ο ενδεδειγμένος, διαφωνούν στο σχέδιο που θα πρέπει να έχει η χώρα από εδώ και πέρα, προκειμένου να μην ξαναζήσει ο ελληνικός λαός καταστάσεις που έζησε τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο – όπως είπε- «είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε θέματα όπου μπορεί να υπάρχει συναίνεση. Είναι αυτονόητο ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συγκλίσεων για τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας σε μία δύσκολη εποχή και σε μία εποχή συνεχών προκλήσεων. Είναι αυτονόητο πως υπάρχουν περιθώρια συγκλίσεων για το εθνικό συμφέρον, στη συζήτηση που έχει ανοίξει στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την βελτίωση των πολιτικών, την αναθεώρηση συνθηκών, την ασφάλεια, την άμυνα και το δημοσιονομικό πλαίσιο».

«Τα πολιτικά κόμματα υπάρχουν για να εξυπηρετούν το εθνικό συμφέρον και να βλέπουν τους πολίτες της χώρας τους να πηγαίνουν μπροστά» τόνισε στην ομιλία του στο 13ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας ο Παύλος Χρηστίδης ως εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ. Ο κ. Χρηστίδης επεσήμανε την ανάγκη όλα τα κόμματα να διαμορφώσουν ίσες ευκαιρίες για όλους φέρνοντας ένα νέο μοντέλο στην πολιτική ζωή του τόπου, με ένα νέο ήθος το οποίο διαπερνά όλους όσους μπαίνουν στον δημόσιο διάλογο, όλους όσους θέλουν να εμπνεύσουν τους πολίτες της χώρας μας να βγουν μπροστά.

Την εκτίμηση πως «κυοφορούνται πολύ σοβαρές αλλά και πολύ απρόβλεπτες εξελίξεις τόσο σε διεθνές, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που είναι σίγουρο ότι δεν θα αφήσουν τη χώρα μας ανεπηρέαστη», εξέφρασε ο Γιάννης Γκιόκας χαιρετίζοντας, εκ μέρους του ΚΚΕ, το 13ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΚΚΕ «παρά το κλίμα αισιοδοξίας που καλλιεργείται στο έδαφος της οικονομικής ανάκαμψης, η πραγματικότητα αλλά κυρίως η διαφαινόμενη δυναμική των εξελίξεων είναι μάλλον διαφορετική». Οπως είπε μάλιστα «προεόρτια αυτών των εξελίξεων ζούμε ήδη» αναφερόμενος σε προβλέψεις για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας με υπαρκτό τον κίνδυνο μίας νέας κρίσης, τεραστίων διαστάσεων εμπορικούς πολέμους και σφοδρές γεωπολιτικές συγκρούσεις, ανακατατάξεις σε συμμαχίες που μέχρι πρόσφατα φάνταζαν ακλόνητες.

«Στο ΜεΡΑ25 πιστεύουμε ακράδαντα ότι η μόνη εγγύηση για τη δημοκρατία είναι η εξασφάλιση της δυνατότητας του πολίτη να ελέγχει άμεσα και αποφασιστικά την εκάστοτε εξουσία ώστε αφενός να νιώθει και να είναι ρυθμιστής της ζωής του και αφετέρου να αντιλαμβάνεται το βάρος αυτής της ευθύνης και να την αναλαμβάνει» τόνισε η Σοφία Σακοράφα εκπροσωπώντας το ΜεΡΑ25 στο 13ο Συνέδριο της ΝΔ. Οπως είπε, αυτή την αντίληψη υπηρετούν μέχρι σήμερα οι προτάσεις του ΜεΡΑ25, στο νομοθετικό έργο της Βουλής, και με τελευταίο και κορυφαίο παράδειγμα τις προτάσεις του στη συνταγματική αναθεώρηση.

Ξεχωριστά πάνελ διοργανώθηκαν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και για τη μετάβαση στη νέα ψηφιακή εποχή.

Νυχτερινός αγώνας δρόμου για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Πολλά ήταν τα στελέχη που εγκατέλειψαν για λίγο το πιο επίσημο dress code και φόρεσαν τα αθλητικά τους προκειμένου να λάβουν μέρος στον νυχτερινό αγώνα δρόμου. Μία διαδρομή περίπου 4 χιλιομέτρων στο Metropolitan Expo που στόχο είχε τη συγκέντρωση χρημάτων που πρόκειται να διατεθούν στην εκστρατεία για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.
Περισσότεροι από 400 δρομείς συμμετείχαν. Ανάμεσά τους οι παλαιοί διεθνείς ποδοσφαιριστές της γενιάς του Euro 2004: Τάκης Φύσσας, Άγγελος Μπασινάς και Γιούρκας Σεϊταρίδης.
Η απονομή έγινε -παρουσία του Πρωθυπουργού- από τον Κώστα Γκελαούζο και την Ελευθερία Πετρουλάκη που στον πρόσφατο κλασικό μαραθώνιο κέρδισαν το Πανελλήνιο πρωτάθλημα σε άνδρες και γυναίκες, αντίστοιχα.
Πρόκειται για μία παράδοση που έχει καθιερώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα τελευταία χρόνια: παράλληλες δράσεις, οι οποίες πλαισιώνουν το πρόγραμμα του Συνεδρίου.

Σχετική είδηση:

Στις 4 Δεκεμβρίου στο Λονδίνο γεύμα εργασίας Μητσοτάκη-Τραμπ

Συνέδριο ΝΔ- Κ.Μητσοτάκης: «Οι Έλληνες είμαστε λίγοι για να είμαστε χωρισμένοι» (video)

www.ert.grΠηγή ert.gr