Ό. Σολτς: Ισχυρό δείγμα της αλληλεγγύης στην Ευρώπη η απόφαση του Eurogroup (video)

Τα νέα δεδομένα που δημιουργεί για την επόμενη μέρα της Ελλάδας η καθοριστική συμφωνία για το χρέος που επιτεύχθηκε στο Eurogroup, βρίσκονται ψηλά στην ελληνική, αλλά και την ευρωπαϊκή επικαιρότητα. Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα σύντομα «θα σταθεί πάλι στα πόδια της» εκφράζει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς. Με ανάρτηση του στο Twitter o κ. Σολτς χαρακτηρίζει «ισχυρό δείγμα της αλληλεγγύης στην Ευρώπη τις σημαντικές αποφάσεις για το διάστημα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος που έλαβε το Eurogroup ύστερα από σκληρές διαπραγματεύσεις.»

Η χώρα μας γυρίζει οριστικά σελίδα και η ρύθμιση για το χρέος είναι το εισιτήριό μας για τη νέα εποχή, επισήμανε ο πρωθυπουργός μιλώντας χθες στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ στο Ζάππειο, τονίζοντας ότι τη θέση της λιτότητας θα παίρνει κάθε μέρα και περισσότερο η κοινωνική δικαιοσύνη, της επιβολής η δημοκρατία, και της αβεβαιότητας η σταθερότητα.

Φορώντας γραβάτα, όπως είχε υποσχεθεί όταν η χώρα θα έπαιρνε τη ρύθμιση, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως μετά από 8 χρόνια καταφέραμε να επιλύσουμε το πρόβλημα του χρέους, που κληρονομήσαμε από τις δυνάμεις του παλιού καθεστώτος, και η Ελλάδα γίνεται ξανά μία χώρα κανονική, που ανακτά την πολιτική και οικονομική της κυριαρχία.

Eχουμε πλέον τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε στοχευμένες ελαφρύνσεις, και υποσχέθηκε μείωση φόρων το 2019, υποστήριξη του κοινωνικού κράτους και της πρόνοιας, αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και αύξηση του κατώτατου μισθού, σημείωσε ο κ.Τσίπρας, ενώ απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία θα ζητήσει μεθαύριο η ΝΔ, με τον πρόεδρό της Κυριάκο Μητσοτάκη να χαρακτηρίζει θρασύ και αλαζόνα τον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι αστειεύεται με γραβάτες και άλλες φαιδρότητες, ενώ θα πληρώνουμε για πολλά ακόμη χρόνια τις επιλογές του.

«Τα γελοία σόου των Τσίπρα- Καμμένου μόνο ως πρόκληση μπορούν να χαρακτηριστούν, απέναντι σε έναν λαό που συνεχίζει να δοκιμάζεται, με τα παλιά αλλά και τα νέα μέτρα που συμφώνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. Μπορεί ο κ. Τσίπρας να έβαλε και να έβγαλε τη γραβάτα, όμως η θηλιά που έβαλε στο λαιμό του λαού μας, μένει και σφίγγει ακόμα περισσότερο, με το «μεταμνημονιακό» μνημόνιο που του φόρτωσε, και αν υπάρχει κάτι με το οποίο συμφωνούμε με τον πρωθυπουργό, είναι ότι όντως πέτυχε να βγάλει τη βρώμικη δουλειά, για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και μάλιστα ως «ο πιο καλός ο μαθητής»!» δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας κατηγορώντας τον πως το «κακόγουστο σόου που έστησε στο Ζάππειο κόστισε 100 δισ. Ήταν ύβρις, και μετά την ύβρι, έρχεται η Νέμεσις. Και δεν μπορώ να καταλάβω πώς έρχονται ξεδιάντροπα, οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος και φέρνουν 5,1 δισ. μέτρα, πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022 και 2,2% μέχρι το 2060, κόβουν συντάξεις, κόβουν μισθούς, μειώνουν το αφορολόγητο. Είναι η πιο ακριβή γραβάτα στην Ιστορία. Και εν απουσία του ελληνικού που βράζει, αυτοθαυμάζονται, αλληλοχειροκροτούνται και αυτοδοξάζονται» δήλωσε χαρακτηριστικά, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Alpha.

Το μνημόνιο είναι εδώ και με την σφραγίδα του Eurogroup, επισήμανε χθες η Φώφη Γεννηματά.

Ο στενός κορσές της επιτήρησης και των μέτρων δεν είναι για χαμόγελα, αλλά για κλάματα, ανέφερε η Ένωση Κεντρώων.

Είναι μία ημέρα ιστορική και δικαίωσης για το έθνος, τόνισε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος.

Η συμφωνία καταδεικνύει ότι η Ευρώπη προχωρά παρά τις δυσκολίες, εκτίμησε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, κάνοντας λόγο για μία αληθινή έξοδο από την κρίση για την Ελλάδα.

Επιβεβαιώνεται η πίστη των Ευρωπαίων εταίρων και στη χώρα, αλλά και στη δυνατότητά της να αλλάξει και να διδαχθεί, τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

Για ισχυρό δείγμα της αλληλεγγύης στην Ευρώπη, έκανε λόγο και ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Όλαφ Σολτς, τονίζοντας ότι το ευρώ «διασφαλίζει το κοινό μας μέλλον στην Ευρώπη». «Ναι, το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο» είπε ο Σολτς όταν ρωτήθηκε αν το κοινό νόμισμα θα συνεχίσει να υπάρχει μετά από 10 χρόνια.

Διεθνή ΜΜΕ: «Ο Τσίπρας κράτησε την υπόσχεση κι έβαλε γραβάτα»

Πηγή:ΕΡΤ
Σχετική είδηση:Με γραβάτα ο Α. Τσίπρας στο Ζάππειο-Η χώρα γύρισε σελίδα (video)

www.ert.gr





Πηγή ert.gr