Λειτουργικά κέρδη προ χρηματοοικονομικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων ύψους 158,8 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2021 κατέγραψε ο Όμιλος ΟΤΕ, καθώς επίσης και ρεκόρ νέων συνδέσεων.

Με δυνατές επιδόσεις στην Ελλάδα, οι οποίες αντανακλώνται στα ισχυρά έσοδα που ήταν υψηλότερα κατά 1,4% από τα επίπεδα προ πανδημίας του α’ τριμήνου του 2020, αλλά και ρεκόρ στις προσθήκες συνδέσεων οπτικών ινών που τροφοδότησαν την ανάπτυξη των ευρυζωνικών υπηρεσιών, έκλεισε το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς για τον Όμιλο ΟΤΕ.

Ο Όμιλος κατέγραψε λειτουργικά κέρδη προ χρηματοοικονομικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων ύψους 158,8 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2021, αυξημένα κατά 3,9% σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο του 2020, κυρίως λόγω της βελτιωμένης κερδοφορίας της Ελλάδας.

Ειδικότερα, εντός των συνόρων ο ΟΤΕ κατέγραψε αυξημένα συνολικά έσοδα κατά 1,4% στα 717,0 εκατ. ευρώ.
Μεγάλο μέρος αυτής της αύξησης προήλθε από τις πωλήσεις συσκευών, ωστόσο αρκετές ροές εσόδων σταθεροποιούνται παρά την πίεση από την υγειονομική κρίση, ενώ συνεχίζουν να βελτιώνονται και τα έσοδα από ευρυζωνικές υπηρεσίες, όπως σημειώνει η εταιρία στην ανακοίνωσή της για τα οικονομικά αποτελέσματα.

Τα έσοδα από υπηρεσίες λιανικής σταθερής μειώθηκαν κατά 0,6%, παρά την πίεση στις υπηρεσίες τηλεόρασης λόγω του lockdown. Τα έσοδα από ευρυζωνικές υπηρεσίες συνέχισαν να αυξάνονται υποστηριζόμενα από τη συνεχιζόμενη υιοθέτηση υπηρεσιών οπτικών ινών.

Στην κινητή τηλεφωνία, τα έσοδα από υπηρεσίες παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα στο τρίμηνο σε σχέση με τα αντίστοιχα, προ πανδημίας, επίπεδα του α’ τριμήνου του 2020. Οι τάσεις βελτιώθηκαν σημαντικά από τα προηγούμενα τρίμηνα, κυρίως λόγω της καρτοκινητής.
Ωστόσο η εξερχόμενη περιαγωγή, σε συνδυασμό με τα ρυθμιστικά μέτρα, επηρέασαν τα έσοδα από υπηρεσίες συμβολαίου στο τρίμηνο.

Τα λοιπά έσοδα σημείωσαν αύξηση 12,9% το τρίμηνο, κυρίως λόγω της σημαντικής αύξησης των εσόδων από συσκευές και ψηφιακά προϊόντα καθώς οι πελάτες μεταβαίνουν σε προϊόντα υψηλότερης αξίας και του αντικτύπου από το κλείσιμο των καταστημάτων στο τέλος του α’ τριμήνου 2020.
Ο ΟΤΕ αναμένει ότι η θετική τάση στα λοιπά έσοδα αναμένεται θα συνεχιστεί, με την έναρξη του προγράμματος της Ψηφιακής Μέριμνας για την επιδότηση τάμπλετ και λάπτομ σε μαθητές και φοιτητές.

Ρεκόρ νέων συνδέσεων

Στην Ελλάδα στη σταθερή τηλεφωνία ο ΟΤΕ κατέγραψε ακόμα ένα τρίμηνο με ρεκόρ στις καθαρές νέες συνδέσεις υπηρεσιών οπτικής ίνας, στις 60.000, με το συνολικό αριθμό πελατών ευρυζωνικών υπηρεσιών υψηλών ταχυτήτων να ανέρχεται σε 1.005.000.
Η αύξηση αυτή τροφοδοτήθηκε από τις καμπάνιες για την αναβάθμιση της ταχύτητας, τις επενδύσεις της εταιρείας, καθώς και από την αυξανόμενη ζήτηση για υψηλές ταχύτητες ως αποτέλεσμα των περιορισμών στις μετακινήσεις λόγω της πανδημίας.

Η διείσδυση των ευρυζωνικών υπηρεσιών οπτικής ίνας συνέχισε να σημειώνει πρόοδο έχοντας πλέον αγγίξει το 46% του συνόλου των συνδρομητών ευρυζωνικών υπηρεσιών, μια αύξηση 8 ποσοστιαίων μονάδων σε ετήσια βάση. Με τους πελάτες να υιοθετούν όλο και περισσότερο υπηρεσίες FTTx, το ποσοστό όσων απολαμβάνουν ταχύτητες 100Mbps ή μεγαλύτερες έχει αγγίξει το 17% των συνδέσεων οπτικών ινών, περισσότερο από το διπλάσιο σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

Ο ΟΤΕ συνεχίζει το πλάνο υλοποίησης των υποδομών οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH) σε νέες περιοχές ή όπου δεν ήταν εφικτή η κάλυψη με FTTC, πετυχαίνοντας τον φιλόδοξο στόχο που είχε θέσει για την επέκταση υποδομών οπτικών ινών μέχρι το σπίτι και αγγίζοντας τα 340.000 νοικοκυριά το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Σε ότι αφορά την COSMOTE TV, στις 31 Μαρτίου 2021, ο συνολικός αριθμός των συνδρομητών ανήλθε στις 578.000, αυξημένος κατά 3,8% σε ετήσια βάση, καταγράφοντας 3.000 καθαρές νέες συνδέσεις στο τρίμηνο.

Στην κινητή τηλεφωνία, το α’ τρίμηνο της χρονιάς η συνδρομητική βάση της εταιρίας έφτασε τα 6,9 εκατ. πελάτες, μειωμένοι κατά 6,2% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2020, κυρίως λόγω της καρτοκινητής, καθώς οι συνδρομητές συμβολαίου συνεχίζουν να αυξάνονται.
Η εταιρία επισημαίνει πως αυτό αντικατοπτρίζει τη στρατηγική της να μετατρέπει τους συνδρομητές καρτοκινητής σε πελάτες συμβολαίου, προσφέροντας ελκυστικά και ευέλικτα πακέτα δεδομένων.

Σε συνέχεια της επιτυχημένης εμπορικής διάθεσης υπηρεσιών 5G, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει το 3G δίκτυό της μέχρι το τέλος του 2021, και το φάσμα που θα απελευθερωθεί θα αξιοποιηθεί για την ενίσχυση της χωρητικότητας και της αποτελεσματικότητας των δικτύων 4G και 5G.

Στόχος του ΟΤΕ είναι η πληθυσμιακή κάλυψη 5G πάνω από 50% στα τέλη του 2021, καθώς και η κάλυψη των αυτοκινητοδρόμων έως το 2023, ενώ συνεχίζει να προωθεί τη χρήση δεδομένων μέσω του δικτύου 4G/4G+.
Την 31 Μαρτίου 2021, η πληθυσμιακή κάλυψη στις δύο μεγαλύτερες πόλεις, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, είχε ήδη ξεπεράσει το 90% ενώ οι υπηρεσίες 5G ήταν διαθέσιμες σε ακόμα 15 πόλεις.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του α΄ τριμήνου του 2021, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ έκανε λόγο για «δυναμικές επιδόσεις». Τόνισε ότι παρότι βάση σύγκρισης ήταν το ισχυρό πρώτο τρίμηνο του 2020, που δεν είχε πληγεί από την πανδημία, «καταφέραμε να αυξήσουμε τα έσοδα στην Ελλάδα και να ενισχύσουμε το EBITDA και το περιθώριο κέρδους μας».

Ο κ. Τσαμάζ προσέθεσε ότι «το 2021 θα είναι μία καθοριστική χρονιά για την ελληνική οικονομία, καθώς η χώρα βγαίνει σταδιακά από την κρίση, επενδύοντας στρατηγικά στον εκσυγχρονισμό των δημόσιων και ιδιωτικών υποδομών και στην ψηφιοποίηση του συνόλου των διαδικασιών.
Ο Όμιλος ΟΤΕ είναι, περισσότερο από ποτέ, έτοιμος να συμβάλλει στον μετασχηματισμό της χώρας, έχοντας κάνει σημαντική πρόοδο στο δικό του μετασχηματισμό και την αναδιοργάνωσή του. Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις επιδόσεις μας, για να επιτύχουμε ένα ισχυρό 2021, προς όφελος των πελατών, των εργαζομένων, των μετόχων μας, αλλά και της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας».

www.ertnews.gr



Πηγή: ert.gr