Χανιά: Ανοιχτή για τους πολίτες η εκδήλωση υποδοχής των θεών της Αρχαίας Απτέρας. Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων στην ΕΡΤ Χανίων(audio)

Εκδήλωση παρουσίασης του συντάγματος της Αρτέμιδος και του Απόλλωνος, ενός μοναδικού αρχαίου έργου γλυπτικής, που θα εκτεθεί για πρώτη φορά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων σήμερα Τετάρτη, 24 Ιουλίου στις 19:30.
Όπως τόνισε σε συνέντευξή της η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων, Ελένη Παπαδοπούλου το σύνταγμα γλυπτών της Αρτέμιδος και του Απόλλωνος ήρθε στο φως τον Ιανουάριο του 2016, στο πλαίσιο συστηματικής ανασκαφής σε ρωμαϊκή έπαυλη της αρχαίας Απτέρας, υπό τη διεύθυνση της αρχαιολόγου Βάννας Νινιού-Κινδελή και με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης.
Πρόκειται, όπως εξήγησε η κ. Παπαδοπούλου για σύνταγμα γλυπτών, μικρού μεγέθους, της Αρτέμιδος και του Απόλλωνος, τα οποία εδράζονται σε λίθινο βαθμιδωτό βάθρο. Η Άρτεμις, προστάτιδα θεά της Απτέρας, έχει κατασκευαστεί από χαλκό, ενώ ο δίδυμος αδελφός της Απόλλων, από μάρμαρο. Η θεά πάνω σε περίτεχνη χάλκινη βάση σχήματος κιβωτιδίου, αποδίδεται με τον κοντό ζωσμένο χιτώνα της, σε έντονο διασκελισμό, έτοιμη να τοξεύσει ̇ αν και πιο λιτή, η στάση του Απόλλωνος μορφοποιεί μια ισχυρή εσωτερική ένταση.

Τα δύο αγαλμάτια έργα υψηλής πλαστικής ποιότητας, που θα εκτεθούν για πρώτη φορά στον τόπο τους και θα αποτελέσουν μέρος της μόνιμης συλλογής του Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων, είχαν πιθανότατα εισαχθεί από καλλιτεχνικά κέντρα εκτός της Κρήτης, προκειμένου να αποτελέσουν το οικιακό ιερό της ρωμαϊκής πολυτελούς οικίας που κοσμούσαν.
Η κατ’ αρχήν χρονολόγησή τους μπορεί να προσδιοριστεί στο β΄ μισό του 1ου με αρχές 2ου αιώνα μ.Χ.
Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων τόνισε ότι η εκδήλωση είναι ανοιχτή για όλους τους πολίτες που θέλουν να δουν τα γλυπτά. Παράλληλα αναφέρθηκε στα σχέδια της πολιτείας για τη συνέχιση της ανασκαφής στην αρχαία Απτέρα και πρόσθεσε ότι προχωρούν οι διαδικασίες ολοκλήρωσης του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων.
Ακούστε τη συζήτηση:

www.ert.gr



Πηγή ert.gr