Υπόθεση Κόεν-Μάναφορτ: Νομικοί πονοκέφαλοι για τον Αμερικανό Πρόεδρο

Τα προβλήματα με την δικαιοσύνη που αντιμετωπίζουν ο πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας Πολ Μάναφορτ και ο πρώην δικηγόρος Μάικλ Κόεν του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ φέρνουν σε δύσκολη θέση τον Αμερικανό πρόεδρο. Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε σήμερα τον Κόεν ότι «επινόησε» τα γεγονότα για τα οποία ομολόγησε την ενοχή του ενώπιον δικαστηρίου του Μανχάταν, ωστόσο μίλησε με εγκωμιαστικά λόγια για τον Μάναφορτ, ο οποίος καταδικάστηκε χθες από την αμερικανική δικαιοσύνη. Κι ενώ ο Λευκός Οίκος ανακοινώνει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος «δεν ανησυχεί καθόλου» για όσα θα μπορούσε να αποκαλύψει ο Μάικλ Κόεν, ο τελευταίος δια του συνηγόρου του ανακοίνωσε πως δέχθηκε κλήτευση από τις φορολογικές αρχές της Νέας Υόρκης στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγουν γύρω από το φιλανθρωπικό Ίδρυμα Τραμπ.

Ο Μάικλ Κόεν «έσπασε» μπροστά στην πίεση των ανακριτών, υποστήριξε ο Ντόναλντ Τραμπ σε ένα tweet, κατηγορώντας τον δικηγόρο ότι «επινόησε ιστορίες προκειμένου να πετύχει μια συμφωνία» διαπραγμάτευσης της ποινής του.

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός πρόεδρος έγραψε στο Twitter πως νιώθει «τόσο σεβασμό για έναν θαρραλέο άνδρα» όπως ο Πολ Μάναφορτ, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για τραπεζική απάτη και φοροδιαφυγή.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα κατέστη υπεύθυνος για μια σοβαρή παράβαση στη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας και το διευθέτησε εύκολα!» συμπλήρωσε ο Τραμπ.

 

Στην κατάθεσή του την Τρίτη ο Κόεν δήλωσε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν ότι «ένας υποψήφιος για ομοσπονδιακό αξίωμα» του ζήτησε να φροντίσει για την καταβολή χρημάτων, πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016, ώστε να μην μιλήσουν δημοσίως δύο γυναίκες που υποστήριζαν ότι είχαν σεξουαλικές σχέσεις μαζί του. Δήλωσε ένοχος για φοροδιαφυγή, τραπεζική απάτη και παραβίαση της νομοθεσίας περί χρηματοδότησης προεκλογικής εκστρατείας. Μολονότι δεν κατονόμασε τον Τραμπ, ο ο Λάνι Ντέιβις, ο συνήγορος του Κόεν κατηγόρησε τον πρόεδρο ότι εμπλέκεται άμεσα στην υπόθεση.

Ο ίδιος ο Τραμπ διαβεβαίωσε αργότερα ότι πληροφορήθηκε κατόπιν εορτής ότι ο Κόεν, είχε καταβάλει χρήματα σε δύο γυναίκες για να εξαγοράσει τη σιωπή τους, διευκρινίζοντας ότι τα χρήματα προέρχονταν από τον ίδιο και όχι από την προεκλογική εκστρατεία του.

«Το έμαθα μετέπειτα» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος μιλώντας στο Fox News, όταν ρωτήθηκε αν γνώριζε για τις πληρωμές αυτές. «Και δεν προέρχονταν (σ.σ. τα χρήματα) από τη χρηματοδότηση της εκστρατείας… Δεν προέρχονταν από την εκστρατεία. Προέρχονταν από εμένα», συνέχισε.

Ομως οι πονοκέφαλοι για τον Αμερικανό πρόεδρο δεν σταματούν εδώ. Ο συνήγορος του Κόεν πρόσθεσε ότι πιστεύει πως ο εντολέας του έχει πληροφορίες που θα ενδιέφεραν τον Ρόμπερτ Μιούλερ, τον ειδικό εισαγγελέα που εξετάζει την ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές. Οι πληροφορίες αυτές αφορούν αφενός «τη γνώση περί μιας συνωμοσίας για τη διαφθορά της αμερικανικής δημοκρατίας από τους Ρώσους» και αφετέτου «την παράλειψη αναφοράς αυτών των πληροφοριών στο FBI», είπε στο MSNBC.

Δώδεκα Ρώσοι πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών κατηγορούνται στις ΗΠΑ για κυβερνοεπίθεση στα δίκτυα ηλεκτρονικών υπολογιστών του Δημοκρατικού Κόμματος και της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον.

Σε ανάλυσή του γαλλικού πρακτορείου AFP επισημαίνεται ότι τα προβλήματα με την δικαιοσύνη που αντιμετωπίζουν οι πρώην συνεργάτες του Τραμπ ενισχύουν τη νομιμότητα της έρευνας που διενεργεί ο Μιούλερ, προς μεγάλη δυσαρέσκεια του Αμερικανού προέδρου.

Εν τω μεταξύ ο Κόεν δήλωσε πως δεν πρόκειται να αποδεχτεί προεδρική χάρη, όπως υπογράμμισε σήμερα ο συνήγορός του.

«Δεν θα δεχτεί τίποτα και δεν θέλει τίποτα από τον Ντόναλντ Τραμπ«, είπε χαρακτηριστικά στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC.

Εκπρόσωποι του Λευκού Οίκου δεν ανταποκρίθηκαν άμεσα σε ένα αίτημα να σχολιάσουν αν ο Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να απονείμει χάρη στον Κόεν. Ωστόσο, ο ίδιος ο πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι δεν σχεδιάζει κάτι τέτοιο, με ανάρτησή του στο Twitter σήμερα. «Αν ψάχνει κανείς για κάποιον καλό δικηγόρο, σας παροτρύνω θερμά να μην προσφύγετε στις υπηρεσίες του Μάικλ Κόεν», έγραψε.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς είπε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ «δεν ανησυχεί καθόλου» για όσα θα μπορούσε να αποκαλύψει ο Μάικλ Κόεν.

Ο πρόεδρος δεν διέπραξε κανένα αδίκημα καταβάλλοντας χρήματα μέσω του Κόεν και δεν έχουν διατυπωθεί κατηγορίες σε βάρος του, επέμεινε η Σάντερς. «Όπως έχει πει ο πρόεδρος, έχουμε δηλώσει πολλές φορές ότι δεν έκανε τίποτα κακό. Δεν υπάρχουν κατηγορίες σε βάρος του. Επειδή ο Μάικλ Κόεν συμφώνησε να δηλώσει ένοχος αυτό δεν σημαίνει ότι εμπλέκεται ο πρόεδρος ή οτιδήποτε τέτοιο», τόνισε.

Πάντως, οι φορολογικές αρχές της Πολιτείας της Νέας Υόρκης κλήτευσαν δικαστικά τον Μάικλ Κόεν, μετά τη δήλωση που έκανε ο δικηγόρος του τελευταίου, ότι ο πελάτης του έχει πληροφορίες σχετικές με το Ίδρυμα Τραμπ, το οποίο εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

Ο Τζέιμς Γκαζάλι, ένας εκπρόσωπος των φορολογικών αρχών, είπε ότι η υπηρεσία θα συνεργαστεί με την γενική εισαγγελέα της Νέας Υόρκης και την εισαγγελία του Μανχάταν.

Η γενική εισαγγελέας της Πολιτείας Μπάρμπαρα Άντεργουντ είχε ασκήσει αγωγή στον πρόεδρο Τραμπ, τρία από τα παιδιά του και το ίδρυμα αυτόν τον περασμένο Ιούνιο, με το σκεπτικό ότι παρανόμως χρησιμοποίησαν την μη κερδοσκοπική οργάνωση ως προσωπικό τους «καρνέ επιταγών» για το δικό τους όφελος, ακόμη και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr





Πηγή: ert.gr