«Σύγκρουση» στις ΗΠΑ για Εθνική Ασφάλεια, Άμυνα και κορονο-επιδόματα (video)

Για γερά νεύρα είναι η κατάσταση στην Ουάσιγκτον, τρεις εβδομάδες πριν από την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν, ένα μεσοδιάστημα που κάτω από άλλες συνθήκες θα ήταν απολύτως προβλέψιμο.

Τα δυο σώματα του Κογκρέσου αντί να βρίσκονται διακοπές, βρίσκονται επι ποδός για να ανατρέψουν το βέτο του Προέδρου Τραμπ στον αμυντικό προϋπολογισμό και να αυξήσουν το επίδομα των 600 δολαρίων λόγω του κορονοϊού. Είναι δύο τελείως διαφορετικά θέματα με σημαντικές όμως πολιτικές προεκτάσεις κυρίως λόγω των εκλογών στην Τζόρτζια την άλλη εβδομάδα για τις δυο έδρες που θα καθορίσουν την σύνθεση της Γερουσίας.

Η Βουλή κατάφερε να ψηφίσει υπέρ της ανατροπής του βέτο, εξέλιξη που αποτελεί μεγάλο πλήγμα για τον Πρόεδρο, και αναμένουμε να δούμε τι θα γίνει αύριο Τετάρτη στην αντίστοιχη ψηφοφορία στην Γερουσία.

Την ίδια ώρα έχει ξεσπάσει κόντρα ανάμεσα στο επιτελείο του Τζο Μπάιντεν και τον Λευκό Οίκο καθώς όπως καταγγέλλει η μεταβατική ομάδα του εκλεγμένου προέδρου, η κυβέρνηση και κυρίως το Πεντάγωνο αποκρύπτουν πληροφορίες ζωτικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια κατόπιν εντολών του Προέδρου και δημιουργούν προβλήματα στην ενημέρωση που κάτω από άλλες συνθήκες, όπως λένε, θα ήταν μια απλή τυπική διαδικασία.

Και όλα αυτά ενώ πλησιάζουμε την 6η Ιανουαρίου όποτε το Κογκρέσο συνεδριάζει και επικυρώνει το αποτέλεσμα των εκλογών, επίσης μια συνήθως τυπική διαδικασία, την οποία όμως επιχειρεί να δυναμιτίσει ο Πρόεδρος Τραμπ ο οποίος καλεί τους υποστηρικτές του να κατακλύσουν την Ουάσιγκτον ακριβώς την ώρα της συνεδρίασης για να διαμαρτυρηθούν για την μεγαλύτερη όπως επιμένει νοθεία στην ιστορία της χώρας.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ανταπόκριση από Ουάσιγκτον: Λένα Αργύρη

www.ert.gr



Πηγή: ert.gr