Συρία: Οι κυβερνητικές δυνάμεις κατέλαβαν πλήρως την Ντέιρ Εζόρ

Ο συριακός στρατός, με την υποστήριξη της Ρωσίας, κατέλαβε την πόλη Ντέιρ Εζόρ από τους τζιχαντιστές, όπως γνωστοποίησε την Πέμπτη το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η πληροφορία δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί επίσημα από το καθεστώς της Δαμασκού.

Ωστόσο συριακά κρατικά ΜΜΕ έκαναν λόγο νωρίτερα την Πέμπτη για μια σημαντική προέλαση του στρατού στην πόληστο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Η απώλεια της πόλης θεωρείται νέο βαρύ πλήγμα για το ΙΚ, που βλέπει να πολλαπλασιάζονται οι ήττες του τις τελευταίες εβδομάδες στη Συρία και στο γειτονικό Ιράκ.

Τη 17η Οκτωβρίου, το Ισλαμικό Κράτος εκδιώχθηκε από τη Ράκα, την πρώην «πρωτεύουσά» της στη Συρία, που κατέλαβε η συμμαχία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), που υποστηρίζει ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Επρόκειτο για μια ήττα με ιδιαίτερο συμβολισμό.

«Οι δυνάμεις του καθεστώτος και οι σύμμαχοί τους, με την υποστήριξη της ρωσικής αεροπορίας, ανέκτησαν τον πλήρη έλεγχο της πόλης Ντέιρ Εζόρ», ανέφερε την Πέμπτη το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Οι μάχες έχουν τερματιστεί, επιχειρήσεις εξουδετέρωσης αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών βρίσκονται πλέον σε εξέλιξη», ανέφερε ο διευθυντής της ΜΚΟ, ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και συριακά κρατικά ΜΜΕ ανέφεραν νωρίτερα ότι τα στρατεύματα του καθεστώτος απέσπασαν άλλες τρεις συνοικίες από τους τζιχαντιστές κι έσφιγγαν τον κλοιό στην πόλη.

Μια πηγή προσκείμενη στον συριακό στρατό είχε δηλώσει ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις έλεγχαν πλέον πάνω από το 80% της πόλης.

Ένας δημοσιογράφος που συνεργάζεται με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο οποίος πήγε στη Ντέιρ Εζόρ, διαπίστωσε ότι οι συνοικίες που ανακατέλαβε ο στρατός έχουν υποστεί τεράστιες καταστροφές, με πολλά κτίρια να έχουν καταρρεύσει ή τις προσόψεις τους να έχουν καταστραφεί εντελώς.

Χαρακώματα και οχυρές θέσεις των τζιχαντιστών ήταν ακόμη σε κοινή θέα, ενώ πυροτεχνουργοί του στρατού προσπαθούσαν να εξουδετερώσουν τις παγίδες που άφησαν πίσω τους οι μαχητές του ΙΚ.

Σε μια περιοχή στρατιώτες έριχναν μέσα από τα άρματα μάχης τους κι ένα αεροπλάνο συνέχιζε να πλήττει θέσεις των τζιχαντιστών.

Το ΙΚ χάνει περιοχές που είχε καταλάβει με μια έφοδο-αστραπή το 2014 στο Ιράκ και στη Συρία.

Οι δυνάμεις του καθεστώτος, με την υποστήριξη της ρωσικής αεροπορίας, μπήκαν στην πόλη Ντέιρ Εζόρ τον Σεπτέμβριο και έσπασαν την πολιορκία των τζιχαντιστών στους τομείς της πόλης που παρέμεναν υπό κυβερνητικό έλεγχο, η οποία διαρκούσε σχεδόν τρία χρόνια.

Στην ομώνυμη επαρχία, το ΙΚ χάνει εδάφη αντιμέτωπο με την προέλαση της αραβοκουρδικής συμμαχίας ΣΔΔ.

Το σημαντικότερο οχυρό των τζιχαντιστών που απομένει πλέον είναι η Μπουκάμαλ και τα περίχωρά της, στα σύνορα με το Ιράκ. Στην άλλη πλευρά των συνόρων, οι δυνάμεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης εξαπέλυσαν έφοδο στα τέλη Οκτωβρίου για να ανακτήσουν την αλ Κάιμ, την τελευταία κοινότητα στο Ιράκ που παραμένει υπό την κατοχή του ΙΚ. Την Τρίτη, έφθασαν στα όρια της πόλης, ανέφερε η Κοινή Επιχειρησιακή Διοίκηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters


Δείτε εδώ: Συρία: Οι κυβερνητικές δυνάμεις κατέλαβαν πλήρως την Ντέιρ Εζόρ