Συνεργασία  Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ στην καινοτόμο επιχειρηματικότητα

Αξιοποίηση στο ελληνικό περιβάλλον των συμπερασμάτων, τεσσάρων σεμιναρίων, που έγιναν στο Ισραήλ, στο πλαίσιο της τριμερούς στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδος- Κύπρου- Ισραήλ.  για ενίσχυση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης, που διοργάνωσε το υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.  Στη συνάντηση συμμετείχαν και εκπρόσωποι των πρεσβειών Κύπρου και Ισραήλ στην Ελλάδα.

Ήδη το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, όπως εξήγησε ο υφυπουργός και αρμόδιος για θέματα Έρευνας Τεχνολογίας και Καινοτομίας, Χρίστος Δήμας προσβλέπει άμεσα στην ανάπτυξη πλατφόρμας Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων, ώστε να μπορούν στη συνέχεια να νομοθετηθούν συγκεκριμένα εργαλεία και κίνητρα για την προώθησή τους. Με επόμενο βήμα την εξέλιξη του Μητρώου αυτού σε μία ευρύτερη πύλη εισόδου για όλο το οικοσύστημα, ενώ δρομολογείται επίσης η δημιουργία ενός φυσικού χώρου, η Πολιτεία της Καινοτομίας, στην Οδό Πειραιώς, όπου θα βρίσκονται οι νεοφυείς επιχειρήσεις καινοτομίας με σκοπό τη δημιουργία φυσικών συνεργειών. Ο κ. Δήμας, αναφερόμενος στην προσπάθεια να καλυφθεί το χαμένο έδαφος, τόνισε ότι είναι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης η περαιτέρω ανάπτυξη της τριμερούς σχέσης ώστε να έρθουν πιο κοντά τα τρία οικοσυστήματα για μεγαλύτερες συνέργειες.

Στη σημασία του συνδυασμού των εργαλείων των δύο υπουργείων όπως και της χαρτογράφησης των νεοφυών επιχειρήσεων αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Εξωστρέφειας του ΥΠΕΞ και πρόεδρος του Enterprise Greece, Γρηγόρης Δημητριάδης.

Κάθε επένδυση στην καινοτομία του 1 δολαρίου επιστρέφεται ως 5-8 δολάρια στην οικονομία ανέφερε κατά την παρουσίαση ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Βασίλης Γκουνγκολίδης, δίνοντας το στίγμα της σημασίας που έχει η αποτύπωση του συστήματος από υπουργεία και φορείς της ενίσχυσης της καινοτομίας στη χώρα μας.

Ως μία νέα διάσταση στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου- Ισραήλ χαρακτήρισε την πρωτοβουλία των σεμιναρίων η σύμβουλος της Πρεσβείας του Ισραήλ, Σαουσάν Χασόν. Κάνοντας λόγο για σχέση αδελφοσύνης, τόνισε επίσης την μεγάλη δυναμική που αναπτύσσεται στη συνεργασία των τριών χωρών.

Από την πλευρά του ο πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα, Κυριάκος Κενεβέζος, χαρακτήρισε ως πυλώνες για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή τέτοιου είδους συνεργασίες που είναι, όπως είπε, περισσότερο από ποτέ αναγκαίες.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

 

www.ert.gr



Πηγή: ert.gr