Στρασβούργο: Συζήτηση για τον προϋπολογισμό και την ανάκαμψη με τους προέδρους της ΕΕ

Τις θέσεις τους για τη χρηματοδότηση της ΕΕ και την οικονομική ανάκαμψη σε συνάρτηση με τις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 19 Ιουνίου και 17 Ιουλίου θα εξετάσουν εκ νέου οι ευρωβουλευτές στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Η συζήτηση αναμένεται να ξεκινήσει στις 16.30 ώρα Ελλάδος με τις εισηγήσεις της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λαίεν και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τσαρλ Μισελ.

Στις 19 Ιουνίου, οι επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων αντάλλαξαν απόψεις μέσω τηλεδιάσκεψης σχετικά με τα σχέδια για τη σύσταση ενός ταμείου ανάκαμψης από την κρίση του κορωναϊου και τις προτάσεις για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 27 Μαΐου 2020 στο Κοινοβούλιο. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν ξανά, αυτοπροσώπως αυτή τη φορά, στις Βρυξέλλες στις 17 Ιουλίου για να προσπαθήσουν να φτάσουν σε συμφωνία μεταξύ τους για την κοινή διαπραγματευτική τους θέση, βάσει συγκεκριμένων προτάσεων τις οποίες ο Τσαρλ Μισέλ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αναμένεται να παρουσιάσει πριν την έναρξη της συνόδου.

Σχετικά με την επικείμενη συνάντηση μεταξύ των τριών προέδρων της ΕΕ και της Καγκελαρίου της Γερμανίας εκ μέρους της Γερμανικής Προεδρίας στις 8 Ιουλίου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντέιβιντ Σασόλι τόνισε ότι διαπραγματεύσεις ξεκινούν εκ νεου και το Κοινοβούλιο είναι έτοιμο και επικρότησε την απόφαση της προέδρου Ούρσουλα φον ντερ Λαίεν να ενεργοποιήσει το Άρθρο 324 της Συνθήκης ΕΕ που δείχνει ότι όλοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι έτοιμοι και αποφασισμένοι να δώσουν απαντήσεις στους Ευρωπαίους πολίτες.

Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχει τον τελευταίο λόγο σε ψηφοφορία με απόλυτη πλειοψηφία, πριν τεθεί σε ισχύ ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός (ΠΔΠ) για την περίοδο 2021-2027.

Πηγή ΕΡΤ Στρασβούργο Ανταπόκριση Κώστας Δαβάνης

www.ert.gr



Πηγή: ert.gr