Στις 19 Ιανουαρίου το πρώτο ραντεβού για το όνομα των Σκοπίων (video)

Με το βλέμμα στραμμένο στη Νέα Υόρκη, όπου στις 19 του μήνα θα συναντηθούν με τον Μάθιου Νίμιτς οι εκπρόσωποι της Ελλάδας και των Σκοπίων για το ονοματολογικό η Αθήνα εκτιμά ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για λύση του ζητήματος.

«Νομίζω ότι έχουμε την ευκαιρία, με δεδομένο και το γεγονός ότι οι γείτονές μας έχουν υποχωρήσει ή έχουν ανασκευάσει πολλές από τις ακραίες θέσεις που εξέφραζαν στο παρελθόν, να επιλύσουμε το ζήτημα, πράγμα το οποίο θα είναι θετικό όχι μόνο για τη χώρα μας ή για την ΠΓΜΔ, αλλά και για το σύνολο των Βαλκανίων και της περιοχής» δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στην ΕΡΤ1 και την εκπομπή «Πάμε αλλιώς».

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η κόντρα του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κατηγορεί την Κουμουνδούρου ότι διαστρεβλώνει τις θέσεις της.

«Σε μία ακόμη απέλπιδα προσπάθεια να μεταθέσει τις ευθύνες της για την απουσία ενιαίας κυβερνητικής θέσης ως προς το θέμα της ΠΓΔΜ, ο ΣΥΡΙΖΑ διαδίδει νέα ψέματα, σύμφωνα με τα οποία η Νέα Δημοκρατία τάχα «σύρθηκε στη γραμμή του Βουκουρεστίου». Πρόκειται φυσικά για ένα ακόμη γελοίο επιχείρημα της κυβέρνησης από αυτά που διακινεί σε καθημερινή βάση» κάνουν λόγο πηγές της ΝΔ.

«Χαιρετίζουμε την κίνηση της Νέας Δημοκρατίας να δημοσιοποιήσει τη θέση της για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ», σχολίασε από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωσή του.

«Αναρωτιόμαστε, ωστόσο, αν η θέση που εκφράζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκει σύμφωνους τον πρώην πρόεδρο της Ν.Δ., Αντώνη Σαμαρά, αλλά και τον αντιπρόεδρό της, Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος, πριν από δύο μέρες, προειδοποίησε τον κ. Μητσοτάκη λέγοντας πως, σε περίπτωση που πάρει θέση για το συγκεκριμένο θέμα, θα μετατραπεί σε «χρήσιμο ηλίθιο» της κυβέρνησης» πρόσθεσε.

Σφοδρά πυρά για το θέμα αντάλλαξαν Ντόρα Μπακογιάννη και Πάνος Καμμένος

«Aκούσαμε τον κ. Καμμένο να είναι στη φάση της μεγάλης κωλοτούμπας. Από εκεί και πέρα περιμένουμε να υπάρξει μια ενιαία κυβερνητική θέση» τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη.

«To αρπαχτικό του Χριστοφοράκου κατάλαβε ότι κινδυνεύει να βρει η δικαιοσύνη τα κρυμμένα σε βαπόρια από την Περσία του κουμπάρου και επιτίθεται σε εμένα μήπως και φοβηθώ… τελείωσες Ντόρα απαξιωμένη και ξηλωμένη από τον ίδιο τον αδελφό σου ψάξε εκεί που έστειλες τον Καραβέλα…» ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter o Πάνος Καμμένος.

Από τη Θεσσαλονίκη ο μητροπολίτης Άνθιμος εξέφρασε την άποψη ότι η διάσπαση και τα πολλά συλλαλητήρια δεν βοηθούν

Αντίθετος στα συλλαλητήρια εμφανίστηκε ο Γιάννης Μπουτάρης ο οποίος τόνισε «Σαφώς διαφωνώ και έχω πει μάλιστα και ορισμένες κακές λέξεις για τα συλλαλητήρια. Γιατί αυτά τα συλλαλητήρια δεν εκφράζουνε την κοινή γνώμη. Δεν μπορεί ο καθένας να σηκώνεται και να τσιρίζει και να φωνάζει στις πλατείες και στους δρόμους. Δεν ξέρω τι θα προκύψει, πάντως μπαίνουμε σε μία φάση τέτοια όπου υπάρχει μία διαδικασία στις 19 Ιανουαρίου».

Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ: Γιάννης Φασουλάς


Δείτε εδώ: Στις 19 Ιανουαρίου το πρώτο ραντεβού για το όνομα των Σκοπίων (video)