Στη Μεγάλη Βρετανία η πανδημία ανεβάζει τα ποσοστά ανεργίας

Η πανδημία του Covid-19 και η καραντίνα δημιούργησαν οικονομική κρίση σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο. Στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά την διάρκεια του τρίτου, αυτού τριμήνου, φαίνεται πως η ανεργία θα φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με μελέτη που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα, μία στις τρεις επιχειρήσεις σκοπεύει να καταργήσει θέσεις εργασίας. Αυτό το γεγονός δημιουργεί φόβο για το επικείμενο κύμα αιτήσεων και για τα επιδόματα ανεργίας ενώ αναμένεται σε μερικούς μήνες το τέλος του μηχανισμού μερικής ανεργίας.

Στην μελέτη αυτή του Chartered Institute of Personnel Development (CIPD) και του ομίλου εύρεσης προσωρινής εργασίας Adecco ερωτήθηκαν 2.000 εργοδότες, από αυτούς το 33% θα προχωρήσει σε απολύσεις μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Τον περασμένο Μάιο η αντίστοιχη έρευνα έδειχνε ποσοστό 22%.

Για την καταπολέμηση της κρίσης, τον περασμένο Μάρτιο δημιουργήθηκε ένας μηχανισμός μερικής ανεργίας. Ωστόσο σε αυτόν θα επέλθουν κάποιες αλλαγές. Μέχρι τώρα η κυβέρνηση αναλάμβανε να καταβάλλει το 80% του μισθού, του ανέργου, μέχρι τις 2.500 λίρες, αλλά από την 1η Αυγούστου και οι επιχειρήσεις συμβάλλουν σε ένα μέρος του κόστους αυτού. Ταυτόχρονα φαίνεται πως ο εν λόγω μηχανισμός θα καταργηθεί τελείως στα τέλη του Οκτωβρίου.

Σε δήλωση του, την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ, απέκλεισε την επαναφορά του μηχανισμού, ο οποίος είναι πολύ δαπανηρός για τα δημόσια οικονομικά. Από την άλλη πλευρά η εργατική αντιπολίτευση κάλεσε την Κυβέρνηση να μην εγκαταλείψει τους πιο ευαίσθητους τομείς.

Μελέτη του Centre for Retail Research, ενός γραφείου συμβούλων που είναι εξειδικευμένο στο εμπόριο, δημοσίευσε σήμερα πως περισσότερες από 22.000 θέσεις εργασίας στην εστίαση έχουν καταργηθεί από την αρχή της χρονιάς, δηλαδή δύο φορές περισσότερες απ’ ό,τι σε ολόκληρο το 2019. Την ίδια στιγμή 1.467 εστιατόρια έχουν κλείσει, δηλαδή 59,1% περισσότερα σε σχέση με το σύνολο του 2019.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr



Πηγή: ert.gr