Στην Κομοτηνή για ιδιωτική επίσκεψη ο Ταγίπ Ερντογάν

Στην Κομοτηνή μεταβαίνει για ιδιωτική επίσκεψη, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η σύζυγός του, καθώς και η τουρκική αντιπροσωπεία. Στην Αλεξανδρούπολη, θα τους υποδεχθούν στις 11.15 εκ μέρους της κυβέρνησης ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υφυπουργός Γιάννης Αμανατίδης, ενώ το μεσημέρι ο κ. Ερντογάν θα μεταβεί στο τζαμί Κιρ Μαχαλλέ, για την προσευχή της Παρασκευής, πριν αναχωρήσει, στις 16.00, για την Τουρκία.

«Αυτά που μας ενώνουν είναι πιο πολλά από αυτά που μας χωρίζουν», τόνισε χθες στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του Τούρκου ομολόγου του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και εξέφρασε τη βούληση «να ξαναγυρίσουμε στο κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας». «Ιδιαίτερα πολύτιμη η στήριξη της Ελλάδας στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο κ. Ερντογάν, προσθέτοντας ότι «η πολιτισμική συνύπαρξή μας έχει δείξει ότι μπορούμε να ζούμε δίπλα δίπλα», απάντησε ο πρόεδρος της Τουρκίας για να προσθέσει: «Στόχος της επίσκεψης μου είναι η διαφορετική οικοδόμηση του μέλλοντος με ενότητα, με συνύπαρξη, με αλληλεγγύη».

Στο δείπνο ήταν παρόντες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά της κ. Μπαζιάνα, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης μετά της συζύγου του, υπουργοί και επιχειρηματίες καθώς και υπουργοί που συνοδεύουν τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι ο θεμέλιος λίθος για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Τούρκο Πρόεδρο. Παράλληλα επισήμανε ότι είναι σημαντικό «να ενισχυθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες» και χαρακτήρισε ιστορική την επίσκεψη του κ. Ερντογάν.

Η Ελλάδα πρότεινε στην Τουρκία να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σημείωσαν κυβερνητικές πηγές, αναφερόμενες στη συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν. Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε για «σημαντικά βήματα» που έχουν γίνει μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ έθεσε ζήτημα εκσυγχρονισμού της Συνθήκης της Λωζάνης.

Για το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας στην Θράκη τόνισε ότι υπάρχει «οικονομικό χάσμα» και επισήμανε το ζήτημα της μουφτείας, ενώ απηύθυνε έκκληση στην ελληνική δικαιοσύνη «να εισακούσει την τουρκική θέση για τους πραξικοπηματίες».

«Οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας, αλλά και ότι η Ελλάδα είναι κράτος-δικαίου με ανεξάρτητη Δικαιοσύνη», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Δεν υπάρχουν περιθώρια για γκρίζες ζώνες και μειονότητες»

«Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαπραγμάτευτη και δεν χρειάζεται ούτε επικαιροποίηση, ούτε αναθεώρηση», τόνισε νωρίτερα στη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο Προκόπης Παυλόπουλος, επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια για γκρίζες ζώνες και μειονότητες».

Η αντιπολίτευση

«Το Διεθνές Δίκαιο και οι Διεθνείς Συνθήκες καθορίζουν το πλαίσιο και μας δείχνουν το δρόμο», ανέφερε μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι κάθε αμφισβήτησή τους, όχι μόνον δεν βοηθά, αλλά υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Επικριτικά ήταν τα σχόλια των κομμάτων της αντιπολίτευσης, σχετικά με την προετοιμασία και την σκοπιμότητα της επίσκεψης Ερντογάν.

Ένα κορυφαίο γεγονός για την εξωτερική πολιτική της χώρας, δεν θα έπρεπε να αποτελεί αντικείμενο μικροπολιτικής, σχολίασε το υπουργείο Εξωτερικών, κάνοντας λόγο για προκατασκευασμένη κριτική.

Στήριξη από ΗΠΑ -ΕΕ

«Για τις ΗΠΑ είναι θέμα αρχής να υποστηρίζουν την κυριαρχία των χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας και της Τουρκίας», ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Η ΕΕ έχει καταστήσει σαφές ότι όλες οι υποψήφιες χώρες πρέπει να σέβονται τις διεθνείς συνθήκες, αναφέρεται σε δημοσίευμα του ευρωπαϊκού ιστότοτοπου euractiv.com, το οποίο επικαλείται Ευρωπαίο αξιωματούχο.

To σημερινό πρόγραμμα της επίσκεψης:

11:15
Άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της συζύγου του, καθώς και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης «Δημόκριτος».

Υποδοχή από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών κ. Γεώργιο Κατρούγκαλο και τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Ιωάννη Αμανατίδη, εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης.

12:10 Αφιξη στην Κομοτηνή. Επίσκεψη στο «Kirmahalle Cammi» από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Recep Tayyip Erdoğan.

13:30-15:00 Γεύμα στο ξενοδοχείο «Chris and Eve Mansion».

16:00 Αναχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Recep Tayyip Erdoğan και της συζύγου του, καθώς και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας, με ειδική πτήση.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ-ΑΠΕ


Δείτε εδώ: Στην Κομοτηνή για ιδιωτική επίσκεψη ο Ταγίπ Ερντογάν