Στα υψηλότερα επίπεδα οι τιμές του πετρελαίου

Κοντά στα υψηλότερα επίπεδά τους για το 2019, κινούνται σήμερα οι τιμές του πετρελαίου στις ασιατικές αγορές, μετά την αιφνιδιαστική κίνηση της Ουάσινγκτον να τερματίσει από τον επόμενο μήνα, τις εξαιρέσεις στις εισαγωγές πετρελαίου άλλων χωρών από το Ιράν, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, εφαρμόζοντας πλήρως τις κυρώσεις κατά της Τεχεράνης.

Οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent καταγράφηκαν στα 74,29 δολάρια το βαρέλι, αυξημένες κατά 0,3% από το τελευταίο κλείσιμο.

Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου καταγράφηκαν στα 65,95 δολάρια το βαρέλι, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2018, πριν μειωθούν στα 65,86 δολάρια του βαρέλι, με αύξηση 0,5% από το τελευταίο κλείσιμο.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Αμερικανού προέδρου ότι, οι ΗΠΑ θα προβούν στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μην πληγούν από αυτήν την απόφαση η χώρες που προμηθεύονται αργό πετρέλαιο από το Ιράν , παρατηρητές της αγοράς  εκτιμούν  ότι  είναι αναπόφευκτη μια σχετική αύξηση των τιμών των καυσίμων.

Η μέση τιμή  της απλής αμόλυβδης (95 οκτανίων)  κυμαίνεται  στο 1,64 ευρώ ανά λίτρο  με βάση τις τιμές του παρατηρητηρίου τιμών καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης. Η τιμή είναι  υψηλότερη από την αντίστοιχη  της 1/1/ 2019 η οποία είχε διαμορφωθεί  στο 1,483 το λίτρο. Οι τάσεις ανατίμησης των καυσίμων έχουν καταγραφεί από τον περασμένο Μάρτιο  με την παράλληλη άνοδο των τιμών διεθνώς. Πέρυσι  περίπου μια εβδομάδα πριν το Πάσχα η τιμή της αμόλυβδης κυμαίνονταν κατά μέσο όρο στο 1, 551€ ανά λίτρο.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων

www.ert.gr



Πηγή ert.gr