Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο ξεκίνημα, αφού πλέον είναι κοινό μυστικό ότι η πανδημία έχει δημιουργήσει τη δική της δυναμική αλλαγών και στην οικονομία. Και φαίνεται ότι αυτό που ο Κέινς είχε πει ότι: όταν οι συνθήκες αλλάζουν, αλλάζω και εγώ ιδέες, αλλά είναι πολλά τα δημοσιεύματα και οι αναλύσεις που διίστανται τόσο ως προς τις εκτιμήσεις όσο και με τις πολιτικές που πρέπει να υιοθετηθούν για την επόμενη μέρα της πανδημίας.

Την προοπτική της ελληνικής οικονομίας μετά την πανδημία ανέλυσε ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτης Πετράκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την Ευαγγελία Μπαλτατζή. Αναλύει και εξηγεί πότε και με ποιον τρόπο θα ανακάμψει, την μεγάλη ευκαιρία των ευρωπαϊκών κονδυλίων, το παγκόσμιο περιβάλλον.

Ο κ. Πετράκης σχετικά με την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τις διαφορετικές αναλύσεις και εκτιμήσεις που υπάρχουν -ο κ. Ρέγκλινγ την χαρακτήρισε ως κρίσιμη παράμετρο-δήλωσε ότι «εξαρτάται από ποια οπτική βλέπει το θέμα κανείς. Εάν το δει από τη σχέση χρέους ως προς το ΑΕΠ, έχουμε από τα υψηλότερα στον κόσμο. Εάν το δει από τη πλευρά της εκδοχής πόσο πιθανόν είναι να μην αποπληρώσουμε το χρέος, έχουμε μία κατάσταση από τις πλέον ισχυρές δημοσιονομικά στον κόσμο. Και αυτό γιατί μόνον τα 45δις από τα 350 του χρέους κυκλοφορούν ελεύθερα, όλα τα άλλα βρίσκονται σε επίσημους φορείς. Αρα το πραγματικό χρέος της Ελλάδος που έχει τον κίνδυνο να μην αποπληρωθεί στους κατόχους των τίτλων, είναι πολύ μικρό. Εξ αυτού πρέπει κάποια στιγμή να υπάρξει μια ουσιαστική αποτίμηση για το τι έγινε με το χρέος τη δεκαετία των μνημονίων ότι έγιναν τέτοιες ρυθμίσεις που η πραγματική αξία του χρέους που αποπληρώνουμε πιθανόν να μην είναι πάνω από 40 -50% του χρέους με το οποίο έγινε η κρίση».

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105,8

www.ertnews.gr



Πηγή: ert.gr