Στρασβούργο – Ανταπόκριση: Κώστας Δαβάνης 

Τα τρέχοντα στοιχεία σχετικά με τη χρήση της ιβερμεκτίνης για τη θεραπεία ασθενών με COVID-19 παραμένουν ασαφή και μέχρι να είναι διαθέσιμα περισσότερα δεδομένα, ο Π.Ο.Υ συνιστά το φάρμακο να χρησιμοποιείται μόνο σε κλινικές δοκιμές.

Η σημερινή σύσταση ισχύει για ασθενείς με COVID-19 οποιασδήποτε σοβαρότητας της νόσου και αποτελεί πλέον μέρος των οδηγιών της ΠΟΥ για τις θεραπείες COVID-19 .

Η ιβερμεκτίνη είναι ένας αντιπαρασιτικός παράγοντας ευρέως φάσματος, που περιλαμβάνεται στον κατάλογο βασικών φαρμάκων του ΠΟΥ για διάφορες παρασιτικές ασθένειες. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ασθενειών που προκαλούνται από ελμινθίαση που μεταδίδεται στο έδαφος, ενώ χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία της ψώρας.

Ως απάντηση στην αυξημένη διεθνή προσοχή στην ιβερμεκτίνη ως πιθανή θεραπεία για το COVID-19 ο Π.Ο.Υ συγκρότησε ομάδα ανάπτυξης κατευθυντήριων γραμμών. Αυτή η ομάδα είναι μια ανεξάρτητη, διεθνής ομάδα εμπειρογνωμόνων, η οποία περιλαμβάνει εμπειρογνώμονες κλινικής περίθαλψης σε πολλές ειδικότητες και επίσης περιλαμβάνει έναν ηθικό και συνεργάτες ασθενών.

Η ομάδα εξέτασε συγκεντρωτικά δεδομένα από 16 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές, σε συνολικά 2407 ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων τόσο των εσωτερικών όσο και των εξωτερικών ασθενών με COVID-19.

Αποφάσισε ότι τα στοιχεία για το κατά πόσον η ιβερμεκτίνη μειώνει τη θνησιμότητα, την ανάγκη για μηχανικό αερισμού, την ανάγκη για εισαγωγή στο νοσοκομείο και το χρόνο για κλινική βελτίωση σε ασθενείς με COVID-19 είναι «πολύ χαμηλής βεβαιότητας», λόγω των μικρών μεγεθών και των μεθοδολογικών περιορισμών των διαθέσιμων δοκιμαστικών δεδομένων.

Η ομάδα εμπειρογνωμόνων δεν εξέτασε πάντως τη χρήση της ιβερμεκτίνης για την αποτροπή του COVID-19, το οποίο δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής των τρεχουσών οδηγιών.

www.ertnews.gr



Πηγή ert.gr