Επενδυτικά κίνητρα για να γυριστούν οπτικοακουστικές παραγωγές υψηλού επιπέδου στην Ελλάδα δίνει πρόσφατος νόμος, που παρουσιάστηκε το μεσημέρι σε πρέσβεις ξένων χωρών από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής. Παράλληλα εγκαινιάστηκε το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας, ο φορέας που θα υλοποιεί τα κίνητρα και θα εγκρίνει τις παραγωγές. 

Η Ελλάδα αποτελεί ένα υπέροχο φυσικό πλατό για τη δημιουργία οπτικοακουστικών παραγωγών υψηλού επιπέδου. Με χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής και εκατοντάδες βουνοκορφές που ξεπερνούν τα 1000 μέτρα είναι μία χώρα που προσελκύει το ενδιαφέρον κινηματογραφικών κολοσσών.

Ο νόμος για την ενίσχυση της οπτικοακουστικής παραγωγής στη χώρα μας, που ψηφίστηκε τον περασμένο Αύγουστο, παρουσιάστηκε σε πρέσβεις ξένων χωρών από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά και τον γ.γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρη Κρέτσο. Αφορά όλη η γκάμα της οπτικοακουστικής παραγωγής, τηλεόραση, κινηματογράφο, ντοκιμαντέρ και animation. Ο κ. Παππάς σημείωσε ότι έχουν ήδη εκταμιευθεί 75 εκατομμύρια ευρώ για την υποστήριξη των οπτικοαακουστικών παραγωγών.

«Η παραγωγή οπτικοακουστικών έργων έχει πολύ μεγάλη οικονομική ανταποδοτικότητα και συμβάλλει τα μέγιστα στην προβολή της χώρας μας προς τα έξω» σημείωσε ο κ. Παππάς.

Προβλέπονται συγκεκριμένα κίνητρα για τους επενδυτές καθώς και αυστηρές προθεσμίες για την υλοποίηση των έργων. Όπως χρονοδιάγραμμα 45 ημερών για την έγκριση μιας παραγωγής, χωρίς γραφειοκρατία, ηλεκτρονικά και με χρηματοδότηση των παραγωγών εντός 6 μηνών. Στοιχεία που βάζουν την Ελλάδα «στο χάρτη των χωρών που θεωρούνται film friendly», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Λευτερης Κρετσος, γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας που εγκαινιάστηκε το μεσημέρι είναι ο φορέας που θα υλοποιεί και θα επιχορηγεί τα οπτικοακουστικά έργα που γυρίζονται στην Ελλάδα, επιστρέφοντας μάλιστα το 25% των δαπανών ως κίνητρο στους παραγωγούς.

«Παρουσιάσαμε στους πρέσβεις το cash rebate, το επενδυτικό κίνητρο που προσελκύει ξένες παραγωγές και τους δίνει το 25% των επιλέξιμων δαπανών για γυρίσματα στην Ελλάδα…Μιλάμε για μεγάλες εταιρείες όπως Google, Netflix, Amazon, Warner» σημείωσε ο Πάνος Κοάνης Πρόεδρος Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας.

Μετά την παρουσίαση, οι πρέσβεις και οι εκπρόσωποι των ξένων χωρών ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας.

Πηγή ΕΡΤ, Ρεπορτάζ Αγορογιάννη Σμαράγδα

Μοιράσου το άρθρο:





Πηγή:ert.gr