Προετοιμασίες και πολιτικά μηνύματα σε όλο τον πλανήτη για το 2019

Τα νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού, η Νέα Ζηλανδία και στη συνέχεια η Αυστραλία, είναι τα πρώτα μέρη του πλανήτη που γύρισαν την τελευταία σελίδα του 2018, της χρονιάς όπου κυριάρχησαν η άνοδος του λαϊκισμού, η αυξανόμενη αβεβαιότητα για το κλίμα, το Brexit, και τα «κίτρινα γιλέκα». 

Ενδεικτικά, η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, εξέφρασε την ανησυχία της για το τραχύ κοινωνικό κλίμα το οποίο διαμορφώθηκε το 2018. Με σαφείς αναφορές στο Μεταναστευτικό, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, διαμήνυσε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του ότι «έτσι, η Ευρώπη δεν μπορεί να λειτουργήσει».

Οι γεωπολιτικές ανησυχίες δεν θα σταματήσουν, ωστόσο, πλήθoς κόσμου από τα Φίτζι έως το Ρίο θα βγει στους δρόμους για να γιορτάσουν την αλλαγή του χρόνου.

Στο Χονγκ Κονγκ, 300.000 άνθρωποι αναμένονται στις όχθες του λιμανιού της Βικτώριας για να παρακολουθήσουν τη 10λεπτη επίδειξη πυροτεχνημάτων.

Στην Ινδονησία, εκατοντάδες ζευγάρια θα πουν το ‘ναι’ σε μια μαζική γαμήλια τελετή, ενώ οι αρχές έχουν ζητήσει από τους κατοίκους στην επαρχία Μπάντεν, που πρόσφατα επλήγη από το φονικό τσουνάμι, να ακυρώσουν όλες τις εκδηλώσεις για την νέα χρονιά ως ένδειξη σεβασμού στα θύματα.

Στο μεταξύ, στην Κολομβία, ετοιμάζουν «πυρά» με ομοιώματα αλλά και πράγματα που δεν θέλουν να κρατήσουν και στη νέα χρονιά.

Στο Παρίσι, οι εορτασμοί θα πραγματοποιηθούν κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας, όπου αναμένεται να συγκεντρωθούν τουρίστες, απλοί περαστικοί αλλά και τα ‘κίτρινα γιλέκα’ που υποσχέθηκαν «μια εορταστική εκδήλωση χωρίς βίαια γεγονότα».

Το Λονδίνο θα μπει στη νέα χρονιά «τιμώντας συμβολικά την Ευρώπη», τη στιγμή που οι Βρετανοί είναι ιδιαίτερα διχασμένοι για το Brexit. Το σόου με τα πυροτεχνήματα θα συνοδευθεί από τη μουσική καλλιτεχνών από την ηπειρωτική Ευρώπη.

Με τις ζωγραφιές παιδιών να προβάλλονται τρισδιάστατα σε ουρανοξύστες ετοιμάζεται για την Πρωτοχρονιά το Λος ‘Αντζελες.

Ζ.Κ Γιούνκερ: «Έτσι, η Ευρώπη δεν μπορεί να λειτουργήσει»

Ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ λίγο πριν το τέλος του έτους, επικρίνει την αυστριακή προεδρία της ΕΕ και κάποια κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης -που όπως λέει- αντιμετωπίζουν με «εξωφρενική υποκρισία» την ανάγκη προστασίας των συνόρων της ΕΕ.

Σε συνέντευξή του στην «Welt am Sonntag» ο Γιούνκερ τονίζει ότι «όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων για πάνω από δύο χρόνια απευθύνουν έκκληση για καλύτερη προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων της ΕΕ και τώρα ξαφνικά κάποιοι διατυπώνουν επιφυλάξεις, κάνοντας λόγο για επέμβαση στην εθνική κυριαρχία σχετικά με το Προσφυγικό.

Τον Σεπτέμβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να ενισχυθεί η Frontex με 10.000 άνδρες και γυναίκες έως το 2020 ωστόσο, πολλές χώρες της ΕΕ εμφανίζονται τώρα να αντιδρούν στα σχέδια της Επιτροπής. Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, υποστήριξε ότι είναι «εφικτό χρονοδιάγραμμα» να γίνει το 2025.

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων θα συνεχίσει να απασχολεί ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Το 2018 ο 72χρονος μεγιστάνας επιβεβαίωσε την ικανότητά του να ανατρέπει τις ισορροπίες στα μεγάλα γεωπολιτικά ζητήματα, τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, την απόφασή του να μεταφέρει στην Ιερουσαλήμ την Πρεσβεία των ΗΠΑ.

Ωστόσο, ο επικεφαλής του Λευκού Οίκου πρωταγωνίστησε επίσης σε μια από τις μεγαλύτερες διπλωματικές επιτυχίες της χρονιάς, όταν τον Ιούνιο συναντήθηκε στη Σιγκαπούρη με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν.

Κι ενώ οι οικονομολόγοι εστιάζουν στην εξέλιξη της εύθραυστης ύφεσης, το 2018 κλείνει με απολογισμό 10.000 νεκρών στην Υεμένη, και με την  Συρία, σε σημείο καμπής καθώς κάποιοι βλέπουν περιθώρια τερματισμού του πολέμου, την ώρα που ο Τραμπ διέταξε την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων.

Ανάμεσα στις θετικές ειδήσεις,  αναφέρεται  το μήνυμα συμφιλίωσης από την Κορεατική χερσόνησο.

ΠΗΓΗ:AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr





Πηγή: ert.gr