Ποινή φυλάκισης σε εργοδότες που απαιτούν είσπραξη της αποζημίωσης ειδικού σκοπού

Με ποινή φυλάκισης θα τιμωρούνται οι εργοδότες που θα απειλούν με απόλυση εργαζόμενους προκειμένου να τους αποσπάσουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού, ενώ αυτόφωρο αδίκημα συνιστά η μη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων.

Ποινή φυλάκισης αλλά και χρηματικό πρόστιμο στους εργοδότες που θα εντοπιστούν να επιδίδονται σε παράνομες και καταχρηστικές συμπεριφορές εις βάρος των εργαζομένων που απασχολούν προβλέπει νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή.

Ειδικότερα, θεσπίζονται κυρώσεις σε βάρος εκείνων των εργοδοτών οι οποίοι θα αξιώνουν παράνομα και καταχρηστικά από εργαζόμενό τους την καταβολή μέρους ή του συνόλου του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Ο εργοδότης θα διώκεται κατ’ έγκληση με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών και θα τιμωρείται με χρηματική ποινή οριζόμενη σε τριακόσιες εξήντα (360) ημερήσιες μονάδες, το ύψος εκάστης των οποίων (ημερήσιων μονάδων) δεν μπορεί να είναι μικρότερο των δέκα τεσσάρων (14) ευρώ. με αυτή την έννοια, η ποινή θα μπορεί να φτάσει στα 5000 ευρώ.

Τη Δευτέρα εκπνέει η προθεσμία για την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων από τους εργοδότες. Όσοι δεν προχωρήσουν στην εκπλήρωση της συγκεκριμένης υποχρέωσης, θα διώκονται ποινικά ενώ θα ακολουθείται, όπως προβλέπει η νομοθεσία, η διαδικασία του αυτοφώρου.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην ΕΡΤ, σημείωσε πως όταν λήξει η πανδημία θα εξεταστεί το ενδεχόμενο μη επιστροφής των κρατικών δανείων.

«Δεν ζητάμε ακόμη χρήματα από τις πρώτες επιστρεπτέες για να το συζητάμε. Όταν λήξει η πανδημία και έχουμε τον τελικό λογαριασμό και ξέρουμε τι ζημία έχει προκληθεί στην ελληνική οικονομία και στις επιχειρήσεις, λογικοί άνθρωποι είμαστε, θα κάτσουμε σε ένα τραπέζι και θα βρούμε και τα μέτρα που μπορεί να αντέξει ο προϋπολογισμός μας για να τα πληρώσουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή:ΕΡΤ / Ρεπορτάζ: Θάνος Τσίρος

www.ert.gr



Πηγή: ert.gr