Παναγιωτόπουλος: Φρεγάτα στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ προτίθεται να στείλει η Γαλλία

Φρεγάτα της στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ προτίθεται να στείλει η Γαλλία σύμφωνα με τα όσα είπε στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, η Γαλλίδα ομόλογός του, Φλοράνς Παρλί, στην συνάντηση που είχαν χθες στο Παρίσι.

«Το 7 είναι το Οικόπεδο στο οποίο έχουν άμεσα συμφέροντα εταιρείες γαλλικών και ιταλικών συμφερόντων. Είναι μια συμβολική κίνηση, η οποία αντισταθμίζει κατά κάποιον τρόπο την τουρκική παρουσία» επεσήμανε ο υπουργός σε συνέντευξη που παρεχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΙ».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος εξέφρασε την εκτίμησή του πως και η ιταλική πλευρά θα προχωρήσει σε αντίστοιχη κίνηση. «Αυτή η εντύπωση νομίζω ότι υπάρχει και από ιταλικής πλευράς. Δεν είμαι σίγουρος, αλλά νομίζω ότι θα στείλουν και οι Ιταλοί κάτι» είπε, ενώ αποκάλεσε προκλητική ενέργεια την παρουσία του τουρκικού γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στο συγκεκριμένο οικόπεδο και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο «θερμού επεισοδίου».

«Καταγράφουμε την παρουσία, δεν νομίζω πως η πρόθεση κανενός είναι να υπάρξει ένα θερμό επεισόδιο. Όταν όμως μιλάμε για ναυτικές, στρατιωτικές δυνάμεις, αντίπαλες φαινομενικά σε μία περιοχή, δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει τίποτα» δήλωσε.

Τέλος ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στην κατάσταση στην Συρία υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα παρακολουθεί με προσοχή τα όσα γίνονται.

«Είναι ανησυχητική και προκαλεί προβληματισμό, στο βαθμό που η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι πλέον περιοχή πολλαπλών εστιών έντασης και μόνιμης αστάθειας. Όλες οι σύγχρονες προκλήσεις ασφαλείας κυριολεκτικά απαντώνται σε αυτή την περιοχή. Άρα, εμείς, δεν πρέπει να μένουμε αμέριμνοι, πρέπει να παρακολουθούμε, να αντιδρούμε στις εξελίξεις και φυσικά να κρατάμε σε υψηλό επίπεδο ετοιμότητας τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Η Ελλάδα έχει παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ευρώπη έχει παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Χθες το πρωί βρέθηκα στο Παρίσι, σε μία πολύ χρήσιμη συνάντηση εργασίας με τη Γαλλίδα ομόλογό μου και συζητήσαμε αυτό ακριβώς το θέμα» τόνισε.

Πηγή:ΕΡΤ

www.ert.gr



Πηγή ert.gr