Παγκόσμια πτώση των μετοχών για 5η ημέρα λόγω κορονοϊού-Υπό πίεση τα ελληνικά ομόλογα (video)

Οι μετοχές έκαναν σήμερα βουτιά σε παγκόσμιο επίπεδο, για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα, ενώ η τιμή του χρυσού που αποτελεί ασφαλές καταφύγιο αυξήθηκε ξανά προς τα υψηλά επίπεδα επτά ετών και οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων διατηρήθηκαν κοντά στα χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ, καθώς κυβερνήσεις και υγειονομικές αρχές προειδοποίησαν για την πιθανότητα μίας πανδημίας του κορονoϊού. Πιέσεις δέχονται και τα ελληνικά ομόλογα με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς τίτλου να καταγράφει σημαντική άνοδο.

Νωρίς το μεσημέρι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου είχε ξεπεράσει το 1,167% από 1,08% που κυμαίνονταν χθες. Αντίθετα υποχωρεί η απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου στο -0,50%, καθώς οι επενδυτές στρέφονται σε ασφαλέστερες τοποθετήσεις, με αποτέλεσμα το περιθώριο των ελληνικών ομολόγων να διευρυνθεί σημαντικά στο 1,67% από 1,58% χθες. Ανοδικά κινούνται και οι αποδόσεις των υπολοίπων ομολόγων με αυτή του 5ετούς ομολόγου να κυμαίνεται στο 0,43% από 0,37% χθες και του 15ετούς στο 1,68% από 1,58%.

Οι εξελίξεις στην ελληνική αγορά ακολουθούν την τάση που διαμορφώνεται σε ολόκληρη τη Ν. Ευρώπη, εξαιτίας των ανησυχιών για εξάπλωση του κορoνοϊού.

Ενδεικτικά η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου έχει αυξηθεί πάνω από 8 μονάδες βάσης στο 1,02%, το υψηλότερο επίπεδο εδώ και ένα μήνα. Οι επενδυτές αναζητούσαν καταφύγιο στα γερμανικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Οκτωβρίου.

Ισχυρές πιέσεις δέχονται οι τιμές των μετοχών με την αγορά να δίνει «μάχη» για να κρατήσει τα επίπεδα των 800 μονάδων, τα οποία διέσπασε καθοδικά για λίγο, όταν ανακοινώθηκε το πρώτο κρούσμα κοροναϊού στη χώρα.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών, στις 15:00, διαμορφώνεται στις 803,89 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 3,59%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 798,28 μονάδες (-4,26%). Η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται σε υψηλά επίπεδα και ανέρχεται στα 75,25 εκατ. ευρώ.

Οι αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου κινούνταν κοντά στα χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ που σημειώθηκαν χθες, όταν οι δείκτες μετοχών της Wall Street υποχώρησαν περισσότερο από 3%.

Αυτοί οι φόβοι μεγάλης οικονομικής ζημιάς, ακόμη και μίας ύφεσης, οδήγησαν τον παγκόσμιο δείκτη μετοχών MSCI σε χαμηλό επίπεδο 2,5 μηνών, εξαλείφοντας, αυτή την εβδομάδα μόνο, σχεδόν 3 τρισ. δολάρια από την αξία του. Οι μετοχές στην Ασία, με εξαίρεση τις ιαπωνικές, μειώθηκαν 1%, ενώ το χρηματιστήριο του Τόκιο έχασε 0,8% λόγω ανησυχιών ότι ο ιός μπορεί να οδηγήσει στην ακύρωση των Ολυμπιακών Αγώνων τον Ιούλιο. Αυτό επηρέασε πολύ αρνητικά τις μετοχές εταιρειών, όπως της Dentsu, που εμπλέκονται πολύ στους Αγώνες.

Ένας πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών σημείωνε απώλειες 1% και οι προθεσμιακές τιμές των μετοχών της Wall Street σημείωναν απώλειες 0,8%. Οι ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη αντανακλώνται στη μεγάλη πτώση των αποδόσεων των ομολόγων – με τις αποδόσεις των 10ετών τίτλων του αμερικανικού Δημοσίου να είναι μειωμένες κατά 60 μονάδες βάσης από την αρχή του έτους. Οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων μειώθηκαν, επίσης, σε χαμηλό τεσσάρων μηνών, κάτω από το -0,50%.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr



Πηγή: ert.gr