«Ο κορονοϊός μολύνει αερογενώς»-Επιστήμονες από 32 χώρες καλούν τον ΠΟΥ να αναθεωρήσει οδηγίες

Ο νέος κορονοϊός μεταδίδεται αερογενώς επιμένουν 239 επιστήμονες από 32 χώρες και καλούν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να αναθεωρήσει τις οδηγίες σύμφωνα με τις οποίες η ασθένεια μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο κυρίως μέσω σταγονιδίων προερχομένων από την μύτη ή το στόμα. H ανοικτή επιστολή θα δημοσιευθεί σε επιστημονική επιθεώρηση την προσεχή εβδομάδα, ωστόσο οι Τάιμς της Νέας Υόρκης, προέβησαν σε αποκαλύψεις..

Είτε μεταφέρεται μέσω μεγαλύτερων σταγονιδίων, είτε μέσω μικρότερων σταγονιδίων που εξέρχονται μέσω της αναπνοής και μπορούν να μεταφερθούν από την μία άκρη ενός δωματίου στην άλλη, ο κορονοϊός μολύνει αερογενώς αν εισπνευσθεί, προειδοποιούν οι επιστήμονες. Και επισημαίνουν ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκανε «τεχνητή διάκριση μεταξύ μικροσκοπικών και μεγαλύτερων σταγονιδίων», παρόλο που τα μολυσμένα άτομα παράγουν και τα δύο.

«Εάν ξεκινήσαμε να επανεξετάζουμε τη ροή του αέρα, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να αλλάξουμε πολλά από αυτά που κάνουμε», τονίζουν οι 239.

Στην ανοικτή επιστολή τους προς τον ΠΟΥ επισημαίνουν:

  • Ο κοροναϊός βρίσκει νέα θύματα παγκοσμίως, σε μπαρ και εστιατόρια, γραφεία, αγορές και καζίνο, προκαλώντας τρομακτικά σμήνη λοίμωξης που επιβεβαιώνουν ότι παραμένει στον αέρα σε εσωτερικούς χώρους, ειδικά πολυσύχναστους με ανεπαρκή αερισμό.
  • Μπορεί να χρειαστούν μάσκες σε εσωτερικούς χώρους, ακόμη και σε κοινωνικά απομακρυσμένες τοποθεσίες. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να χρειάζονται μάσκες N95 που φιλτράρουν ακόμη και τα μικρότερα αναπνευστικά σταγονίδια.
  • Τα συστήματα εξαερισμού σε σχολεία, γηροκομεία, κατοικίες και επιχειρήσεις μπορεί να χρειαστεί να ελαχιστοποιήσουν την ανακυκλοφορία του αέρα και να προσθέσουν ισχυρά νέα φίλτρα.
  • Ίσως χρειαστούν υπεριώδη φώτα για να σκοτώσουν ιικά σωματίδια στον αέρα.

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει από καιρό υποστηρίξει ότι ο κορονοϊός εξαπλώνεται κυρίως από μεγάλα αναπνευστικά σταγονίδια  που πέφτουν γρήγορα στο πάτωμα, ενώ  έχει ανακοινώσει ότι τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο ιός μεταδίδεται αερογενώς δεν είναι πειστικά.

«Ειδικά τους τελευταίους έναν δυο μήνες, έχουμε δηλώσει επανειλημμένως ότι θεωρούμε πως η αερογενής μετάδοση είναι δυνατή, αλλά δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία», δήλωσε η Μπενεντέτα Αλεγκράντσι,  επικεφαλής πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων του ΠΟΥ, σύμφωνα με τους New York Times.

Ο ΠΟΥ βρέθηκε σε αντίθεση με ομάδες επιστημόνων περισσότερες από μία φορές κατά τη διάρκεια της πανδημίας και κατηγορείται ότι «υστερεί» στην οδηγία για χρήση μάσκας. Επίσης, ενώ άλλοι οργανισμοί έχουν αναγνωρίσει τη σημασία της μετάδοσης από άτομα χωρίς συμπτώματα, ο ΠΟΥ εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι η ασυμπτωματική μετάδοση είναι σπάνια.

Πηγή:New York Times

www.ert.gr





Πηγή: ert.gr