Ο Διεθνολόγος Μ. Καραγιάννης στην ΕΡΤ: Χρυσή ευκαιρία για την Ελλάδα να εμβαθύνει τη συνεργασία της με τη Γαλλία (video)

«H Τουρκία θέλει να συντηρήσει το σκηνικό έντασης τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου ώστε να πάρει ό,τι μπορεί να πάρει. Η δικιά της επιθυμία είναι να πιέσει την ελληνική πλευρά και ταυτόχρονα να μην διαρρήξει τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε στο βραδινό δελτίο της ΕΡΤ ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και στο King’s College London Μάνος Καραγιάννης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «αν η Τουρκία δει ότι η ΕΕ έχει αποφασίσει να οδηγηθεί σε μια σύγκρουση μέσω των κυρώσεων, τότε αυτό πολύ πιθανό να οδηγήσει σε μια αλλαγή της τουρκικής στάσης».

«Πάντως δεν αναμένεται μια αλλαγή των τουρκικών θέσεων μέσα στο μήνα, είναι πολύ πιθανό να δούμε και άλλα επεισόδια σε αυτήν τη διένεξη τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του μήνα», συμπλήρωσε.

Ο κ. Καραγιάννης εκτίμησε ότι υπάρχει μια χρυσή ευκαιρία η ελληνική πλευρά να εμβαθύνει τη συμμαχία της με το Παρίσι, κυρίως στον στρατιωτικό τομέα, καθώς η Γαλλία είναι η μοναδική μεγάλη ευρωπαϊκή δύναμη που έχει μια ξεκάθαρη θέση στα θέματα που αφορούν την Ελλάδα και την Κύπρο. Φυσικά αυτό συνεπάγεται και την αγορά κάποιων οπλικών συστημάτων, πρόσθεσε, επεσήμανε όμως ότι η Γαλλία είναι μια χώρα που έχει όραμα για τη Μεσόγειο, μια Μεσόγειο που θα υπάρχει ειρήνη, ασφάλεια, ίση και δίκαιη κατανομή των πόρων.

www.ert.gr



Πηγή ert.gr