Ένα βασικό βήμα, προκειμένου να χάσεις εκείνα τα κιλά που σε ταλαιπωρούν είναι να γνωρίζεις ποιες τροφές θα σε βοηθήσουν να τα καταφέρεις. Το πρώτο. Το δεύτερο και σημαντικότερο είναι να τις προσθέσεις στη διατροφή σου. Έτοιμη; Μάλλον όχι. Γιατί, πέρα από τις τροφές που σε βοηθούν, υπάρχουν και εκείνες που υπογείως σαμποτάρουν την προσπάθειά σου να αδυνατίσεις. Ποιες είναι;

Acai Bowl. Ίσως το απολαμβάνεις είτε ως κυρίως είτε ως γεύμα για το γραφείο, όταν χρειάζεσαι πολλές ώρες, μέχρι να επιστρέψεις στο σπίτι σου. Μπορείς να προσθέσεις φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, έλαια και λίγο – έως πολύ – σιρόπι, για να γίνει πιο νόστιμο και πολύχρωμο. Και λίγη ζάχαρη. Pause. Σε αυτό, ακριβώς, το σημείο ξεκινάει το πρόβλημα. Μήπως οι θερμίδες αυξάνονται επικίνδυνα; Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα χορταστικό acai bowl μπορεί να φτάσει μέχρι και 800 θερμίδες – ειδικά αν το παραγγείλεις απέξω. Για αυτό, σκέψου καλύτερα τα συστατικά που “κρύβονται” στο… μπολ σου.

Λάδι καρύδας. Ψάχνεις, ψάχνεις, ψάχνεις εναλλακτική στο ελαιόλαδο να βρεις. Καταλήγεις στο έλαιο που προέρχεται από την εξωτική καρύδα. Είναι γευστικό και πράγματι μπορεί να δώσει μία διαφορετική νότα στη σαλάτα σου. Την ίδια στιγμή, όμως, μπορεί να τσαλαπατήσει τη σιλουέτα σου, προσδίδοντας 120 θερμίδες ανά κουταλάκι της σούπας.

Ψωμί χωρίς γλουτένη. Ιδανική επιλογή, σκέφτεσαι. Ίσως και έχει. Γιατί, μπορεί η συγκεκριμένη ζύμη ψωμιού να μην έχει γλουτένη, αλλά έχει… λίγες παραπάνω θερμίδες. Την ίδια στιγμή, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, είναι αρκετά πιθανόν να λείπουν οι απαραίτητες βιταμίνες και ο σίδηρος, στοιχεία τα οποία μπορείς να βρεις στο ψωμί ολικής αλέσεως.

Συσκευασμένοι χυμοί. Ξυπνάς το πρωί και συνειδητοποιείς ότι δεν έχεις και πολύ χρόνο να στύψεις τα αγαπημένα σου φρούτα. Επόμενο βήμα; Να προμηθευτείς έναν έτοιμο χυμό μαζί με τον καφέ σου, για να μην χάσεις τα θρεπτικά του στοιχεία; Μήπως, όμως, μαζί τους, προσφέρεις στον οργανισμό σου και αρκετή ζάχαρη που και φούσκωμα σου δημιουργεί και θερμίδες σού προσθέτει; 

Έτοιμη σαλάτα. Ώρα για cheat-meal και catch-up με τις καλύτερες σου φίλες. Επειδή, όμως, δεν θέλεις να χαλάσεις τη δίαιτα σου επιλέγεις να απολαύσεις μία χορταστική σαλάτα. Η ποσότητα; λίγο μεγαλύτερη. Η ζάχαρη; λίγο περισσότερη. Τα dressings; αρκετά και διαφορετικά. Μήπως, τελικά, δεν θυμίζει σε τίποτα την υγιεινή σαλατούλα που ετοιμάζεις με τα χεράκια σου;

Σούσι. Girl’s Night. Απλά θαλασσινά θα απολαύσετε. Μπορεί και όχι. Κράτησε στο πίσω μέρος του μυαλού σου ότι η σόγια σος προκαλεί αφυδάτωση, ενώ την ίδια στιγμή αυτό το λαχταριστό ρολάκι με μυρωδιά θάλασσας “κρύβει” 100 θερμίδες παραπάνω από όταν το καταναλώνεις ψητό.

Δημητριακά με σοκολάτα. Πρωινό χωρίς δημητριακά; Όχι αυτό δεν γίνεται. Χωρίς σοκολάτα; Μήπως γίνεται; Γιατί, εκτός από τη γεύση, που στην πραγματικότητα δεν χάνεις, απολαμβάνεις ένα θρεπτικό πρωινό με περίπου 100 θερμίδες λιγότερες. 

Αναψυκτικά. Μετά το φαγητό; Όσο  απλά μιλάτε; Ένα απλό αναψυκτικό μπορεί να δροσίσει τον ουρανίσκο σου και να βοηθήσει τη διαδικασία πέψης. Μέχρι, όμως, να τα κάνει αυτά, σου έχει προσδώσει αρκετή ζάχαρη και ένα αίσθημα δίψας, το οποίο δεν το αισθάνεσαι εξ’αρχής. Αν δεν μπορείς να τα αφαιρέσεις εντελώς από τη διατροφή σου, επίλεξε εκείνα με μηδέν θερμίδες.



Πηγή:tlife.gr