Ξεπέρασε τα 75 δολάρια το βαρέλι η τιμή του πετρελαίου μπρεντ

Για πρώτη φορά από την αρχή του έτους η τιμή του πετρελαίου μπρεντ ξεπέρασε σήμερα τα 75 δολάρια το βαρέλι καθώς οι ανησυχίες για την ποιότητα του αργού οδήγησαν στην αναστολή μέρους των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου την στιγμή που οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να αυξήσουν τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.

Στις 11:51 ώρα Ελλάδας, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το μπρεντ κατέγραψαν άνοδο 65 σεντς στα 75,22 δολάρια το βαρέλι. Τα αντίστοιχα συμβόλαια για το αμερικανικό αργό είχαν διαμορφωθεί νωρίτερα στα 66,09 δολάρια το βαρέλι, με άνοδο 20 σεντς.

Η Πολωνία και η Γερμανία ανέστειλαν τις εισαγωγές ρωσικού αργού μέσω του αγωγού Ντρούζμπα λόγω κακής ποιότητας. Πηγές δήλωσαν ότι και η Τσεχία ανέστειλε τις αγορές. Ο αγωγός αυτός μπορεί να μεταφέρει έως 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα ή 1% της παγκόσμιας ζήτησης για αργό πετρέλαιο, ενώ έχει ανασταλεί η ροή περίπου 700.000 βαρελιών την ημέρα, σύμφωνα με πηγές του κλάδου και υπολογισμούς του Reuters.

Στην άνοδο των τιμών συνέβαλαν και οι προσπάθειες των ΗΠΑ να μειώσουν σε μηδενικά επίπεδα τις εξαγωγές ιρανικού αργού. Οι ΗΠΑ  αυτή την εβδομάδα θα τερματίσουν όλες τις εξαιρέσεις χωρών από τις κυρώσεις που αφορούν το Ιράν, απαιτώντας από όλες τις χώρες, να σταματήσουν τις εισαγωγές πετρελαίου από την Τεχεράνη από τον Μάιο. Σε αντίθετη περίπτωση θα αντιμετωπίσουν τις κυρώσεις της Ουάσινγκτον.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,  Reuters, AFP

www.ert.gr



Πηγή ert.gr