Αυξημένες επικουρικές συντάξεις αναμένεται να προκύψουν από το νέο σύστημα. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας τέθηκε σε διαβούλευση και από την Πέμπτη (1 Ιουλίου) αρχίζουν οι επαφές του Υπουργείου Εργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους.

Με το νέο σύστημα οι επικουρικές συντάξεις των μελλοντικών συνταξιούχων θα είναι υψηλότερες από 7,1 έως και 12,6% σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής. Για παράδειγμα ένας εργαζόμενος που θα συνταξιοδοτηθεί το 2065 (με 40ετία στα 67 του) θα έχει επικουρική κατά 12,3% υψηλότερη (βασικό σενάριο) από ότι με το ισχύον σύστημα (712,75 ευρώ/μήνα αντί 634,5ευρώ/μήνα).

Με υψηλή απόδοση (4,5%) το νέο σύστημα θα δώσει επικουρικές αυξημένες από 21,6 έως 36,1%. Χαμηλή απόδοση (3%) σημαίνει μειωμένη σύνταξη από 7,4 έως 12,8%, ωστόσο το κράτος εγγυάται ότι ο ασφαλισμένος δεν θα πάρει μικρότερη επικουρική από αυτή που αντιστοιχεί στις εισφορές του.

Απαντήσεις από την κυβέρνηση ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυριζόμενος ότι θεσπίζεται το ακαταδίωκτο για την Διοίκηση του νέου Ταμείου που θα διαχειρίζεται τις εισφορές.

Για να απαντήσει το υπουργείο Εργασίας ότι: «ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζεται ένα παρωχημένο σύστημα και βλέπει ακαταδίωκτο εκεί που δεν υπάρχει».

Τηλεδιασκέψεις με τους κοινωνικούς εταίρους για την νέα επικουρική ξεκινά το Υπουργείο Εργασίας. Η αρχή γίνεται αύριο με ΓΣΕΕ και ΕΣΕΕ. Οι κοινωνικοί εταίροι πάντως, και για πρώτη φορά και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος υπέγραψαν την Τετάρτη την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για το 2021.

Πηγή: ΕΡΤ / Ρεπορτάζ: Κατερίνα Γράβου

www.ertnews.gr



Πηγή: ert.gr