Νέες εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν (video)

Μία ημέρα πριν την κρίσιμη συνάντηση στο Σότσι με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν που θα κρίνει το μέλλον της Συρίας ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία του στο φόρουμ που διοργάνωσε η τουρκική κρατική τηλεόραση TRT World, επανέφερε θέμα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης.

«Μετά τη νίκη μας στον πόλεμο για την ανεξαρτησία μας, η συναίνεση που επιτεύχθηκε στη Λωζάνη που ήταν το ελάχιστο που μπορούσαμε να αποδεχτούμε» είπε.

Ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε πως οι εξελίξεις που ζήσαμε στη Συρία και την ανατολική Μεσόγειο δείχνουν ότι οι λανθασμένοι υπολογισμοί είναι καταδικασμένοι να χαλάσουν, τη στιγμή που λήγει η εκεχειρία στη Συρία.

«Αύριο θα ταξιδέψουμε στο Σότσι της Ρωσίας. Σε αυτή τη συνάντηση θα ασχοληθούμε με αυτή τη διαδικασία με τον κ. Πούτιν και μετά με τη βοήθεια του Θεού θα κάνουμε τα απαιτούμενα βήματα».

Παράλληλα κατηγόρησε σήμερα τις χώρες της Δύσης ότι «τάσσονται στο πλευρό των τρομοκρατών» έναντι της Τουρκίας την ώρα που επικρίνουν την Άγκυρα για την επιχείρηση που εξαπέλυσε εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία.

Στο ίδιο φόρουμ ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ είπε ότι παρακολουθείται στενά η εφαρμογή της συμφωνίας στη ΒΑ Συρία και πως αν η απόσυρση των Κούρδων μαχητών ολοκληρωθεί εμπρόθεσμα τότε θα τερματιστεί η επιχείρηση της Τουρκίας.

Ακάρ: Η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικαιώματά της

Αναφερόμενος στη δραστηριότητα της χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο, επανέλαβε ότι η Τουρκία θα προστατεύσει τα εκεί δικαιώματά της και των Τ/Κ.

Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας είπε ότι οι δραστηριότητες των τουρκικών ναυτικών ενόπλων δυνάμεων στην ανατολική Μεσόγειο συνεχίζονται, προσθέτοντας ότι «αυτή η επιχείρηση ταυτόχρονα συμπληρώνει και τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ». «Ειδικά επειδή στη Μεσόγειο έχουν βρεθεί πηγές υδρογονανθράκων έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον των διεθνών παραγόντων για την περιοχή. Η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικά της νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα και την υφαλοκρηπίδα της. Ταυτόχρονα ως εγγυήτρια δύναμη θα προστατεύσει και τα δικαιώματα της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου». Η «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» δεν μπορεί να αφεθεί έξω από την ενεργειακή εξίσωση», ανέφερε.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΥΠΕ, Βίντεο-Επιμέλεια Κ. Λέκκα

www.ert.gr



Πηγή: ert.gr