Νέα έξοδος στις αγορές με 10ετές ομόλογο

Νέα έξοδο στις αγορές με 10ετές ομόλογο αποφάσισε το οικονομικό επιτελείο με στόχο την ενίσχυση του μαξιλαριού ρευστότητας του Ελληνικού Δημοσίου. Εκτιμάται ότι η χώρα θα μπορούσε να αντλήσει ποσό κοντά στα 2,5 δισ. με επιτόκιο κοντά στο 1,5%.

Δόθηκε εντολή στους αναδόχους να ετοιμάσουν την έξοδο στις αγορές, η οποία θα γίνει αύριο.

Την έκδοση αυτή είχε προαναγγείλει πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, λέγοντας πως τα συγκεκριμένα ποσά που δανείζεται το κράτος από τις αγορές χρησιμοποιούνται -μαζί με τον αυξημένο δανεισμό από έντοκα γραμμάτια, τα έσοδα του προϋπολογισμού και τη χρήση των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης- για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης. Καθώς, τα ευρωπαϊκά κονδύλια θα αρχίσουν να εισρέουν από τον Ιούλιο.

Ανάδοχοι της έκδοσης έχουν οριστεί οι BNP Paribas, BofA, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC και JPMorgan. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η κίνηση αυτή θα πραγματοποιηθεί αύριο, ενώ στόχος είναι, με βάση τις ίδιες πληροφορίες, η άντληση περίπου 2,5 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι μετά το νέο QE της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και το σχέδιο της Κομισιόν για το «Ταμείο Ανάκαμψης», το κλίμα είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό για τα ελληνικά ομόλογα, με τις αποδόσεις τους να έχουν υποχωρήσει κατά πολύ (η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 1,38%).

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, με στοιχεία από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr



Πηγή: ert.gr