Ως προτεραιότητα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού αναδεικνύει το φιλτράρισμα των ΜΚΟ η κυβέρνηση. Στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή του για το ζήτημα, από το βήμα της εκδήλωσης για τα 100 χρόνια του Λιμενικού Σώματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ξεκάθαρος: «Θα μπει τάξη στις δραστηριότητες των ΜΚΟ, ώστε να ξεχωρίσουν αυτές που πράγματι επιτελούν το σκοπό τους από εκείνες που φαίνεται να εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα», τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι κάποιες ΜΚΟ δεν ανταποκρίνονται στο ρόλο τον οποίο επικαλούνται και πως η ανοχή της κυβέρνησης γι’ αυτές τελειώνει εδώ.

Click4more Μητσοτάκης στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια του Λιμενικού: Θα μπει τάξη στις δραστηριότητες των ΜΚΟ

Έτσι, μετά την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας, σύντομα θα ξεκινήσει να τρέχει η τρίμηνη προθεσμία για την εγγραφή στο μητρώο των ΜΚΟ και θα καλυφθεί η θέση του Ειδικού Γραμματέα ΜΚΟ – παράλληλα, βέβαια, με την υλοποίηση και των υπολοίπων πολιτικών που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση (ταχεία χορήγηση ασύλου, αύξηση επιστροφών, δημιουργία κλειστών κέντρων, μετεγκατάσταση στην ενδοχώρα κτλ.).

«Το κράτος δικαίου και ο ανθρωπισμός συμβαδίζουν με την εθνική ασφάλεια. Τα σύνορα τώρα φυλάσσονται. Θα γίνει αποσυμφόρηση των νησιών, με προτεραιότητα να δίνεται σε όσους έχουν ήδη λάβει καθεστώς προστασίας. Άσυλο θα έχουν μόνον όσοι πραγματικά το δικαιούνται και όσοι δεν το δικαιούνται και εισέρχονται παράνομα στη χώρα, θα επιστρέφουν σύντομα στην Τουρκία και στις χώρες προέλευσής τους», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, εξειδικεύοντας την αλλαγή πολιτικής που φέρνει η κυβέρνησή του σε σχέση με αυτή που εφάρμοσε τα προηγούμενα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε, επίσης, ν’ αναδείξει την ανάγκη υποστήριξης από την Ευρώπη τόσο για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης συνολικά, αλλά και για το δίκαιο επιμερισμό των βαρών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η σημερινή συνάντηση του διδύμου του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου (Μηταράκης-Κουμουτσάκος) με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ. Επισήμως η ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνει ενημέρωση των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την πλευρά της κυβέρνησης για το πώς εξελίσσεται τα ζητήματα του μεταναστευτικού.

Στην κυβέρνηση, άλλωστε, δεν διέλαθε της προσοχής τους ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τα όσα συνέβησαν στη Λέσβο τις προηγούμενες ημέρες, ασκεί κριτική στην κυβέρνηση σαν να μην… κυβέρνησε μια μέρα. Ειδικά δε για τους ισχυρισμούς περί έτοιμου μητρώου ΜΚΟ που κατήργησε η κυβέρνηση της ΝΔ, η απάντηση είναι πως πράγματι υπήρξε ένα μητρώο από το 2016, το οποίο, όμως, κατέγραψε 86 ΜΚΟ δίχως ονόματα και διευθύνσεις – όπως θα γίνει τώρα, με την τροπολογία που ψηφίστηκε.

Επίσης, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ειδικά στο μεταναστευτικό δραστηριοποιούνται πάνω από 400 ΜΚΟ και πολλές εξ αυτών είναι «σφραγίδες», προκειμένου μόνο ν’ απορροφούν κονδύλια. Ενώ δεν λείπουν και οι καταγγελίες για διείσδυση Τούρκων σε κάποιες εξ αυτών – με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την εθνική ασφάλεια.

Άξιο αναφοράς είναι, επίσης, για την πλευρά της κυβέρνησης ότι η ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό επιστρέφει στα πρότυπα του 2015, με τους λεγόμενους «δικαιωματιστές» να βγαίνουν μπροστά και να εγκαλούν τη ΝΔ και κατ’ επέκταση την κυβέρνηση για σχέσεις με την ακροδεξιά.

 



Πηγή:newsit.gr