Μάτι: Τελέστηκε το μνημόσυνο για τα 102 θύματα – Συνεχίζεται η αντιπαράθεση για τις ευθύνες

Οξύτατη πολιτική αντιπαράθεση πυροδοτεί το δημοσίευμα ότι ο επικεφαλής πραγματογνώμονας της Πυροσβεστικής για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι δέχθηκε απειλές για να θάψει την υπόθεση. Για ανατριχιαστικές αποκαλύψεις που δείχνουν προσπάθεια συγκάλυψης έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, ενώ έντονα αντέδρασε η τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη.

Αίσθηση προκαλεί το δημοσίευμα της Κυριακάτικης ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, σύμφωνα με το οποίο ο πραγματογνώμονας που ανέλαβε το πόρισμα για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, δεχόταν υποδείξεις από υψηλόβαθμα στελέχη του πυροσβεστικού σώματος να μην προχωρήσει με την πραγματογνωμοσύνη που είχε αναλάβει. Με αφορμή το δημοσίευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για προσπάθεια συγκάλυψης, λέγοντας: «Όσα αποκαλύπτονται είναι ανατριχιαστικά. Φαίνεται ξεκάθαρα πια ότι υπήρξε προσπάθεια συγκάλυψης. Είναι απαραίτητο να διαλευκανθεί η υπόθεση μέχρι τέλους και να αποδοθούν ευθύνες. Το οφείλουμε στη μνήμη των θυμάτων».

Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι: «Είναι ο ίδιος άνθρωπος που τον περασμένο Σεπτέμβρη από τη Σύνοδο του ΟΗΕ μίλησε για καταστροφική πυρκαγιά που οφείλεται στη κλιματική αλλαγή. Είναι επίσης αυτός που αμέσως μόλις εξελέγη αναβάθμισε σε ΓΓ τον αρχηγό της ΕΛΑΣ που είχε αποπεμφθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ λόγω της τραγωδίας», ενώ η Όλγα Γεροβασίλη χαρακτήρισε το δημοσίευμα ψευδέστατο.

«Τα γεγονότα που ζήσαμε στην τραγωδία στο Μάτι είναι πράγματι μια μαύρη στιγμή για τη χώρα μας. Είναι ένα συγκλονιστικό γεγονός που όλοι κουβαλάμε μέσα μας και ακόμη δεν έχουμε αναλύσει και βρει τις αιτίες της τραγωδίας αυτής, οι οποίες πρέπει να φωτιστούν άπλετα, ώστε οι Ελληνίδες και οι Έλληνες να μάθουν ποιος/οι πραγματικά ευθύνονται για τις 102 ζωές που θρηνήσαμε και ζητούν δικαίωση», dδήλωσε μεταξύ άλλων o Παύλος Χρηστίδης, εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο τότε αρχηγός της πυροσβεστικής, Βασίλης Ματθαιόπουλος, ισχυριζόμενος ότι εκτελούσε εντολές της πολιτικής ηγεσίας, φέρεται να προέτρεψε τον πραγματογνώμονα να αποκρύψει στοιχεία και να αποδώσει την εξάπλωση της φωτιάς στους ανέμους, την καύσιμη ύλη, την άναρχη και αυθαίρετη δόμηση. Ο κ. Ματθαιόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ, αρνείται κάθε συνομιλία με τον πραγματογνώμονα: «καμία συνάντηση, καμία επαφή, αυτός έκανε τη δουλειά του εγώ τη δική μου, ως συνάδελφοι τον γνωρίζω τίποτα άλλο, όλα αυτά που γράφονται είναι ψεύδη».

Οι κάτοικοι στο Μάτι μιλούν ανοικτά για ολιγωρία του κρατικού μηχανισμού.

Το πρωί με αφορμή τα δύο χρόνια από τη φονική πυρκαγιά, τελέστηκε το μνημόσυνο για τα 102 θύματα, στον Ι.Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μάτι Αττικής, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Σχετική είδηση: Φωτιά στο Μάτι: Το μνημόσυνο για τα 102 θύματα – Πέτσας: Έγκλημα συγκάλυψης με τεράστιες διαστάσεις (video)

www.ert.gr



Πηγή ert.gr