Δεδομένη είναι η παράταση του lockdown για τουλάχιστον μία εβδομάδα. Τα επόμενα βήματα και ο προβληματισμός κυβέρνησης και λοιμωξιολόγων.

Η 30η Νοεμβρίου έχει, πλέον, “καεί” ως ημερομηνία λήξης του lockdown και είναι δεδομένο ότι θα υποδεχθούμε τον Δεκέμβριο, υπό τα παρόντα μέτρα που είναι σε ισχύ για την αντιμετώπιση του κορονοϊού

Τα κρούσματα έχουν σταθεροποιηθεί τις τελευταίες ημέρες (σ.σ. με 2.152 το τελευταίο 24ωρο), ωστόσο παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, με τους λοιμωξιολόγους της ειδικής επιτροπής να τονίζουν ότι χρειάζεται ακόμα χρόνος για να δούμε μείωση τόσο στις νέες μολύνσεις όσο και στους αριθμούς των νεκρών και των διασωληνωμένων. Παράλληλα, έχουν ξεκαθαρίσει πως η άρση του lockdown θα αρχίσει σταδιακά, μόνο εφόσον το επιτρέψει το σύστημα Υγείας, που αυτή τη στιγμή ασφυκτιά. 

Click4more: Κορονοϊός: Πού εντοπίζονται τα 2152 νέα κρούσματα

Το πρώτο βήμα για την άρση του lockdown αναμένεται να γίνει στις 7 ή 14 Δεκεμβρίου, με το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων και κάποιων εποχικών καταστημάτων. Θα ακολουθήσουν τα μικρά καταστήματα και στη συνέχεια τα εμπορικά κέντρα και η εστίαση, με ειδικά μέτρα. Ωστόσο, οι ειδικοί έχουν τις ενστάσεις τους αν πρέπει να ανοίξει η εστίαση, έστω και με περιορισμούς.  

Φωτογραφία αρχείου

Το σίγουρο είναι ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα γιορταστούν με πολλές απαγορεύσεις, όπως αυτή της μετακίνησης από νομό σε νομό, ενώ είναι δεδομένο ότι δεν θα διοργανωθούν ρεβεγιόν σε μαγαζιά και ξενοδοχεία, όπως τις προηγούμενες χρονιές. 

Έντονος είναι ο προβληματισμός σχετικά με τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας και κατά πόσο θα αρθεί τις ημέρες των γιορτών, ή θα παραμείνει σε ισχύ από τις 21.00 έως τις 5.00.  

“Διαφορά φάσης μία με δύο εβδομάδες σε σχέση με την Ευρώπη”

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσάκρης, τόνισε πως είναι πιθανό το άνοιγμα της οικονομίας τις επόμενες εβδομάδες.

Click4more: Δημοσκόπηση: «Καθαρή» κυριαρχία ΝΔ έναντι ΣΥΡΙΖΑ – «Μαύρο» από αρκετούς στο εμβόλιο του κορονοϊού

“Η Ελλάδα έχει μια διαφορά φάσης μία με δύο εβδομάδες σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη και αυτός είναι ο λόγος που ήδη με τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε πολλές χώρες έχει καταγραφεί αισθητή μείωση, που επιτρέπει να κάνουμε σχέδια για τις επόμενες εβδομάδες για πιθανό άνοιγμα της οικονομίας.
Βέβαιο ότι θα παραταθεί το lockdown, καθώς το επιτάσσει το σύστημα Υγείας, που είναι στα όρια του”, τόνισε αρχικά.

Και συνέχισε: “Χρειάζεται ακόμα λίγος χρόνος για να δούμε λίγο καλύτερα δεδομένα. Χρειάζεται αρκετό χρονικό διάστημα για να δούμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων, ιδιαίτερα όταν βρισκόμαστε στο πραγματικό επιδημικό κύμα των κορονοϊών. Η εφαρμογή των μέτρων είναι αρκετά αποτελεσματική στη χώρα μας. Πάνω από το 80% των πολιτών εφαρμόζουν τη χρήση της μάσκας”.

 



Πηγή:newsit.gr