Κομοτηνή: 13-6-2019 Ειδήσεις

Οικονομία
Αύξηση πόρων 8% για το επόμενο ΕΣΠΑ 2021-2027
Με αύξηση 8% έκλεισε η διαπραγμάτευση της Ελλάδας με την Κομισιόν για τους πόρους της επόμενης προγραμματικής περιόδου. Σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, στη χώρα κατανέμονται 19,2 δισ. ευρώ (σε τιμές 2018) για το 2021-2027, έναντι 17,8 δισ. ευρώ (τιμές 2018) για το 2014-2020, δηλαδή αύξηση των πόρων από την Πολιτική Συνοχής κατά 1,4 δισ. ευρώ (+8%), σε σχέση με την τρέχουσα δημοσιονομική περίοδο.

Σε δήλωσή του ο αρμόδιος Υφυπουργός Στάθης Γιαννακίδης σημειώνει: «Η συμφωνία με την Κομισιόν αποτελεί τη συλλογική επιτυχία μιας μακράς διαπραγμάτευσης αρκετών μελών της κυβέρνησης, σε βάθος χρόνου. Συνιστά επιβράβευση για τις διαδοχικές πρωτιές στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ και την αξιοποίηση πόρων του Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων. Επιβεβαιώνει την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας και την αναβαθμισμένη διαπραγματευτική της θέση . Τέλος, θεραπεύει τη μεγάλη αδικία που συντελέστηκε κατά τη διαπραγμάτευση του τρέχοντος πλαισίου όταν δεν είχε ληφθεί, υπόψη η απώλεια 25% του πλούτου της χώρας, μετά τα πρώτα μνημόνια.»

.
Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για το νέο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων
Στα μέσα Ιουλίου ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για το νέο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων με διευρυμένα εισοδηματικά όρια προκειμένου να έχουν δυνατότητα ένταξης και νοικοκυριά με μεγαλύτερο οικογενειακό εισόδημα. Το νέο πρόγραμμα θα έχει συνολικό προϋπολογισμό 400 εκατομμύρια ευρώ (250 εκατ. δημόσια χρηματοδότηση και 150 εκατομμύρια ιδιωτική συμμετοχή) ενώ υπολογίζεται ότι θα ενταχθούν 25.000 ιδιωτικές κατοικίες. Το ανώτατο εισοδηματικό όριο που ήταν 50.000 ευρώ για το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα θα αυξηθεί σημαντικά η ενδεχομένως ακόμη και θα καταργηθεί ώστε πολίτες που ανήκουν στα μεσαία στρώματα να μπορούν να τύχουν της ευνοϊκής μεταχείρισης του προγράμματος.

Από την 1η Ιουλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα ενίσχυσης επενδύσεων σε οινοποιεία
Υπογράφτηκε και εστάλη για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Υπουργική Απόφαση, που καθορίζει τη διαδικασία χρηματοδότησης των «Επενδύσεων σε επιχειρήσεις οινοπαραγωγής, Αυξάνεται το ανώτερο επιλέξιμο ποσό επένδυσης ανά δικαιούχο στα 350.000 ευρώ, έναντι 200.000 ευρώ με την προηγούμενη απόφαση και ως κατώτερο ποσό επένδυσης ανά δικαιούχο ορίζεται το ποσό των 10.000 ευρώ. Διατηρείται το ανώτερο ποσό επένδυσης για συλλογικά σχήματα στα 500.000 ευρώ. Οι ενδιαφερόμενες για χρηματοδότηση επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλουν αίτηση ηλεκτρονικά, μέσω της αντίστοιχης ψηφιακής εφαρμογής που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (www.minagric.gr), από την 1η Ιουλίου έως και την 10η Σεπτεμβρίου κάθε έτους.
Παιδεία
Αθλητικός εξοπλισμός σε 21 σχολεία
Αθλητικός εξοπλισμός διανεμήθηκε σε 21 σχολεία της Μακεδονίας και της Θράκης από το Υφυπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) με το πρόγραμμα για το Ολυμπιακό Ιδεώδες. Ανάμεσα στα σχολεία είναι και το 6/θέσιο Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο Γλαύκης (Ξάνθη), 8ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης και 4ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής.
Η Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Παρέμβαση
Η Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Παρέμβαση στην Εκπαίδευση είναι ο μεγάλος νικητής στις εκλογές αντιπροσώπων, εκλέγει ξανά 3 αντιπροσώπους για την 88η ΓΣ της ΔΟΕ. Πιο συγκεκριμένα, η Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Παρέμβαση έλαβε 307 ψήφους, η ΔΑΚΕ 285 η ΑΣΕ 19 και βρέθηκαν επίσης Άκυρα λευκά: 24

Ταξίδι εκπαιδευτικό στη Ρουμανία
Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης με δύο εκπαιδευτικούς συνοδούς και δύο μαθήτριες από το Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής συμμετείχαν σε δραστηριότητες στα πλαίσια του Erasmus+ προγράμματος στη Ρουμανία. Το πρόγραμμα σαν σκοπό έχει να ενημερώσει τους νέους και τις νέες για τους κινδύνους της κατάχρησης ουσιών, κακών συνηθειών και να προάγει έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Η επόμενη συνάντηση έχει προγραμματιστεί να γίνει στην Πολωνία το Νοέμβριο του 2019.
Δεύτερο Αντάμωμα των απανταχού Καρλικιωτών
Το δεύτερο Αντάμωμα των απανταχού Καρλικιωτών θα πραγματοποιηθεί στον οικισμό της Μέσης στις 30 Ιουνίου, 1 και 2 Ιουλίου 2019.

 

 

 

 

Μουσική εκδήλωση στην αυλή με τα χαμάμ
«Ηλιαχτίδα σαν ελπίδα» είναι ο τίτλος του νέου μουσικού δίσκου του Θρακιώτη μουσικοσυνθέτη και τραγουδοποιού Χρήστου Χατζόπουλου και είναι ο πέμπτος κατά σειρά. Περιέχει εφτά τραγούδια, ένα οργανικό κομμάτι και έναν αυτοσχεδιασμό. Η «Ηλιαχτίδα σαν ελπίδα» παρουσιάζεται στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης στην αυλή με τα χαμάμ στις οκτώ το βράδυ του Σαββάτου.
Αστυνομικό δελτίο
Διάρρηξη στο Ναό του Αγίου Ραφαήλ
Διάρρηξη σημειώθηκε από αγνώστους μέχρι στιγμής δράστες στο Ναό του Αγίου Ραφαήλ, που βρίσκεται κοντά στο στρατόπεδο Καλλιγά στην Ξυλαγανή. Οι δράστες χρησιμοποιώντας μια βαριά πέτρα προσπάθησαν να σπάσουν το παγκάρι, για να πάρουν τα χρήματα από αυτό χωρίς να σημειωθούν άλλες ζημιές στην υπόλοιπη εκκλησία.
Προβληματισμό για την αύξηση στις αφίξεις μεταναστών
Προβληματισμό έχει προκαλέσει στους αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής η αύξηση στις αφίξεις μεταναστών και προσφύγων στα ελληνικά νησιά, τις τελευταίες ημέρες.Σύμφωνα με το Λιμενικό, από 07.00 της 7ης Ιουνίου έως 07.00 της 10ης Ιουνίου διεσώθησαν 154 πρόσφυγες-μετανάστες σε έξι περιστατικά έρευνας και διάσωσης στις θαλάσσιες περιοχές Αλεξανδρούπολης, Λέσβου και Κω.

Καιρός:
Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά όπου είναι πιθανό να εκδηλωθούν βροχές στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν, στα δυτικά μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, στα ανατολικά βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Στα ηπειρωτικά θα φτάσει κατά τόπους τους 36 με 37 βαθμούς.

Καιρός την Παρασκευή: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά με τοπικούς όμβρους στα ορεινά και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες στα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στο Αιγαίο 6 και μετά το μεσημέρι στα νοτιοανατολικά τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

www.ert.gr



Πηγή: ert.gr