Κομμένο – Λίντιτσε: Με μια φωνή στο Ευρωκοινοβούλιο (video)

Το Κομμένο της Άρτας είναι ακόμα ένα χωριό το οποίο γνώρισε τη ναζιστική θηριωδία, όταν το 1943 οι κατακτητές εκτέλεσαν 317 κατοίκους, άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Ένα χρόνο νωρίτερα, οι ίδιες βαρβαρότητες έγιναν από τους Γερμανούς και στο Λίντιτσε της Τσεχίας, το οποίο ισοπεδώθηκε. Απόγονοι των εκτελεσθέντων ένωσαν τις φωνές του σε εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τα χωριά Κομμένο και Λίντιτσε ένωσαν τις φωνές τους σε μια συνάντηση στο Ευρωκοινοβούλιο των Βρυξελλών, με σκοπό να αναδείξουν την κοινή τους ιστορία και να μην ξεχάσουν.

Οι τραγικές πρακτικές του ναζισμού κόστισαν εκατομμύρια ζωές σε ολόκληρο τον κόσμο και εξάντλησαν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Στη συνάντηση παραβρέθηκε και η Γερμανίδα ιστορικός Μάριον Σνάιντερ, η οποία νιώθει βαρύ το φορτίο της προσωπικής της ιστορίας όντας συγγενής ενός από τους στρατιώτες οι οποίοι μετείχαν στις θηριωδίες.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των ευρωβουλευτών Ελλάδας και Τσεχίας Στέλιου Κούλογλου και Κατερίνας Κονεκνά.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με τους παρευρισκόμενους να κάνουν λόγο για την αυτονόητη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων ως ελάχιστο φόρο τιμής σε αυτούς που τόσο άδικα και απάνθρωπα χάθηκαν την περίοδο της γερμανικής κατοχής.

Αποστολή: Ρεγγίνα Σαβούρδου
Πηγή: ΕΡΤ1

www.ert.gr



Πηγή ert.gr