ΚΕΔΕ: Στην ατζέντα έκτακτη χρηματοδότηση και μέτρα για την πανδημία

Συνεδρίασε το μεσημέρι της Πέμπτης, 23 Ιουλίου, στην Αίθουσα Αντώνης Τρίτσης του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. Θέματα, όπως η β’ δόση της έκτακτης χρηματοδότησης, η διαχείριση των απορριμμάτων να είναι αρμοδιότητα των Δήμων κι όχι των Περιφερειών, οι συμβάσεις εργασίας λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό, τα ληξιπρόθεσμα και άλλα ζητήματα (δείτε την αναλυτική ανακοίνωση της ΚΕΔΕ) ήταν στην ατζέντα της συζήτησης.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου ενημέρωσε το σώμα για την επικοινωνία που υπήρξε με το Υπουργείο Εσωτερικών. Στόχος του Υπουργείου είναι, μόλις ολοκληρωθεί η τυπική κατάθεση των οικονομικών στοιχείων και πάντως μέχρι τις 10 – 15 Αυγούστου, να δοθεί στους Δήμους της χώρας και η δεύτερη δόση της οικονομικής ενίσχυσης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία, όπως είχε άλλωστε είχε ανακοινώσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου. Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ ζήτησε από όσους Δήμους δεν έχουν καταθέσει ακόμη τα τυπικά στοιχεία στο «παρατηρητήριο», να το πράξουν άμεσα ώστε να ολοκληρωθούν έγκαιρα οι διαδικασίες.

Επίσης η ΚΕΔΕ στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι: «Μετά από επικοινωνία που υπήρξε μεταξύ ΚΕΔΕ και Υπουργείου Εσωτερικών, εκδόθηκε εγκύκλιος σύμφωνα με την οποία, μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου όπου λήγει το εξάμηνο των εκτάκτων μέτρων λόγω κορονοϊού, οι Δήμοι θα μπορούν να προχωρήσουν σε νέες συμβάσεις γα έκτακτο προσωπικό διάρκειας έως 4 μηνών.

Όσοι Δήμοι εξακολουθούν να έχουν αυξημένες ανάγκες, μπορούν να συνεχίσουν να απασχολούν το ίδιο προσωπικό, προχωρώντας στη σύναψη νέων συμβάσεων.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις ανάμεσα στο Υπ. Εσωτερικών, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την ΚΕΔΕ για την περαιτέρω διευκόλυνση των Δήμων, τα οικονομικά των οποίων έχουν πληγεί ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα.

Η ΚΕΔΕ με επιστολή προς την Υπουργό Παιδείας, θα ζητήσει την επέκταση της ψηφισθείσας διάταξης για την εξαίρεση από την υποχρεωτική εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης και σε άλλους Δήμους, καθώς αδυνατούν να εξασφαλίσουν κατάλληλες υποδομές».

Στη Θεσσαλονίκη Δ.Σ. και διαδραστικό συνέδριο

Στις 4 Σεπτεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη αποφασίστηκε να γίνει το επόμενο ΔΣ της ΚΕΔΕ, στο πλαίσιο της ΔΕΘ και των εγκαινίων του περιπτέρου της εκεί. Λίγες εβδομάδες μετά, και συγκεκριμένα στο διάστημα 1 – 3 Οκτωβρίου, στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, θα διεξαχθεί το Ετήσιο Συνέδριο της ΚΕΔΕ, παράλληλα με την έκθεση τεχνολογίας Beyond.
Το συνέδριο θα γίνει στο Βελλίδειο, όπου με όλους τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας για τον κορoνοϊό, μπορούν να φιλοξενηθούν 800 Δήμαρχοι και Σύνεδροι, ενώ στους άλλους χώρους της ΔΕΘ θα γίνουν οι παράλληλες εκδηλώσεις. Το συνέδριο θα είναι διαδραστικό μέσω ειδικής πλατφόρμας ερωτήσεων/απαντήσεων και προώθησης θεμάτων για διάλογο, ενώ θα γίνει προσπάθεια να περιοριστεί στο ελάχιστο η χρήση χαρτιού και πλαστικού.

Πηγή φωτο: KEΔΕ

www.ert.gr



Πηγή ert.gr