Κατατίθεται την Τρίτη το πολυνομοσχέδιο – Ορόσημο το Eurogroup στις 22/1 (video)

Με ορόσημο το Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου κατατίθεται αύριο Τρίτη στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης που εκτιμάται ότι θα έχει ψηφισθεί μέχρι τις 15 Ιανουαρίου.

Η αρχική πρόθεση ήταν το πολυνομοσχέδιο να είχε ψηφισθεί νωρίτερα ώστε να πάει πιο ενισχυμένη η ελληνική πλευρά στη συνεδρίαση των αναπληρωτών υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, δηλαδή το Euroworking Group (EwG) στις 11 Ιανουαρίου.

Η συζήτηση θα γίνει με την μορφή του επείγοντος αντί του κατεπείγοντος, που περιλαμβάνει μόνο μια συζήτηση στις επιτροπές και στην ολομέλεια.

Οι πλειστηριασμοί και οι απεργίες θεωρούνται τα δύσκολα σημεία του νομοσχεδίου, γι’ αυτό τον λόγο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου αναμένεται να ενημερώσουν την κοινοβουλευτική ομάδα.

Η διάταξη για επέκταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για χρέη προς το Δημόσιο είναι ένα από αυτά, καθώς δεν υπάρχει προστασία της «λαϊκής κατοικίας» σε αντίθεση με τον νόμο Κατσέλη-Σταθάκη για ληξιπρόθεσμα στεγαστικά δάνεια με υποθήκη πρώτη κατοικία αξίας έως 280.000 ευρώ σημειώνουν τρίτοι παρατηρητές.

Στο ζήτημα των απεργιών, η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις που προκαλεί η διάταξη για κήρυξη απεργίας αν το 50%+1 των οικονομικά ενήμερων μελών ψηφίσουν υπέρ σε πρωτοβάθμια σωματεία.

Υπενθυμίζεται ότι η διάταξη είχε έλθει στη Βουλή πριν από τα Χριστούγεννα υπό τη μορφή τροπολογίας σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά αποσύρθηκε μετά από αντιδράσεις βουλευτών της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης.

Άλλα θέματα που ρυθμίζει το πολυνομοσχέδιο είναι οι αλλαγές στα οικογενειακά επιδόματα, η αποζημίωση των εργαζομένων σε περίπτωση πτώχευσης μιας επιχείρησης καθώς θα προηγούνται έναντι των άλλων πιστούχων για δεδουλευμένα έξι μισθών, η ενέργεια και οι ενισχυμένες αρμοδιότητες των νέων εισαγγελέων.

Επίσης, θα ψηφισθούν αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που εκτιμάται πως ισχυροποιούν τις εξασφαλίσεις των δανείων που έχουν δώσει οι τράπεζες καθώς θα έχουν πληρωθεί οι εργαζόμενοι και θα έχει εξοφληθεί ο ΕΝΦΙΑ των ακινήτων (ενέχυρα).

Σχετική είδηση: Αλ. Τσίπρας: Το 2018 θα είναι για όλους μια χρονιά-ορόσημο (video)


Δείτε εδώ: Κατατίθεται την Τρίτη το πολυνομοσχέδιο – Ορόσημο το Eurogroup στις 22/1 (video)