Καταβάλλονται οικογενειακά επιδόματα – συντάξεις – Δώρο Χριστουγέννων

Σήμερα καταβλήθηκαν τα οικογενειακά επιδόματα 4ου τριμήνου 2017 σε 769.856 δικαιούχους που είχαν υποβάλει το έντυπο Α21 μέχρι και τις 27 Νοεμβρίου, ενώ πληρώθηκαν και εκκρεμείς αιτήσεις παλαιότερων ετών. Το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 178,3 εκατ. ευρώ. Στις 15 Ιανουαρίου λήγει η προθεσμία για όσους δεν έχουν υποβάλλει ακόμη αίτηση.

Την Πέμπτη καταβάλλονται οι συντάξεις στους συνταξιούχους Δημοσίου, ΙΚΑ και ΝΑΤ. Στις 28 οι επικουρικές συντάξεις από το ΕΤΕΑ. Μέχρι την Πέμπτη επίσης οι εργοδότες θα πρέπει να έχουν καταβάλλει το Δώρο Χριστουγέννων στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Από αύριο καταβάλλεται και το δωρόσημο Χριστουγέννων για τους εργατοτεχνίτες οικοδόμους.

Προθεσμία έως σήμερα τα μεσάνυχτα έχουν σε εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ μη επιδοτούμενοι άνεργοι ηλικίας 18-24 ετών, για να δηλώσουν ή να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία του τραπεζικού τους λογαριασμού προκειμένου να τους πιστωθεί το επίδομα νεανικής αλληλεγγύης των 400 ευρώ το οποίο θα καταβληθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Αύξηση κατά 4,88% παρουσίασε η εγγεγραμμένη ανεργία τον Νοέμβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΔ. Στις λίστες των ανέργων προστέθηκαν 40.261 άτομα, Συνολικά οι άνεργοι τον Νοέμβριο ήταν 864.778 έναντι 824.517 τον Οκτώβριο.

Εν τω μεταξύ κοινοποιήθηκε η εγκύκλιος του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) σχετικά με τον ελάχιστο χρόνο ασφάλισης για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών της ανταποδοτικής σύνταξης.

Το ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης υπολογίζεται με βάση τις συντάξιμες αποδοχές, τον χρόνο ασφάλισης και τα κατ’ έτος ποσοστά αναπλήρωσης. Οι συντάξιμες αποδοχές υπολογίζονται ως ο μέσος μηνιαίος μισθός–εισόδημα του ασφαλισμένου από το έτος 2002 και έως την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης, εφόσον για τη χρονική αυτή περίοδο αναφοράς προκύπτει ασφάλιση τουλάχιστον πέντε ετών.

Αν δεν προκύπτει χρόνος ασφάλισης τουλάχιστον πέντε ετών από 1.1.2002 και έως την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης, τότε για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών, αναζητείται χρόνος ασφάλισης–πραγματικός, πλασματικός, προαιρετικής ασφάλισης ή άλλος που λογίζεται ως συντάξιμος – κατά το χρονικό διάστημα πριν την 1.1.2002 και μέχρι τη συμπλήρωση έως πέντε ετών.

Για αιτήσεις συνταξιοδότησης με έναρξη καταβολής από 1.1.2021, ο χρόνος ασφάλισης που απαιτείται για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών, είναι τα δέκα 10 έτη. Εφόσον δεν προκύπτει αυτός ο χρόνος ασφάλισης από 1.1.2002 και έως την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης, τότε αναζητείται χρόνος ασφάλισης – πραγματικός, πλασματικός, προαιρετικής ασφάλισης ή άλλος που λογίζεται ως συντάξιμος – και κατά το πριν την 1.1.2002 χρονικό διάστημα και μέχρι την συμπλήρωση έως 10 ετών.

Παράδειγμα:

Μισθωτός υποβάλλει αίτημα συνταξιοδότησης λόγω γήρατος, την 1.8.2020, σε ηλικία 67 ετών και 4.500 ημέρες ασφάλισης. Το χρονικό διάστημα από 1.1.2002 μέχρι 31.7.2020, συμπληρώνει μόνο 1.200 ημέρες ασφάλισης. Για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών στο τμήμα της ανταποδοτικής σύνταξής του, λαμβάνεται υπόψη και χρόνος ασφάλισης πριν την 1.1.2002, και συγκεκριμένα, 300 ημέρες ασφάλισης από 1.1.2001.

Την ίδια ώρα διαψεύδει, με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιος Πετρόπουλος, δημοσίευμα που κάνει λόγο για «ψυχρολουσία για πάνω από 1 εκατομμύριο συνταξιούχους, όταν θα δουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα των συντάξεών τους, κατά τους πρώτους μήνες του 2018».

Πηγή:ΕΡΤ


Δείτε εδώ: Καταβάλλονται οικογενειακά επιδόματα – συντάξεις – Δώρο Χριστουγέννων