Συνεδρίασε λίγο πριν το μεσημέρι η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων με θέμα τη διάρκεια της καραντίνας στη χώρα μας, καθώς το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων CDC, μείωσε τον συνιστώμενο χρόνο απομόνωσης για άτομα που ενώ έχουν μολυνθεί με COVID-19 είναι ασυμπτωματικά.

Η εισήγηση των ειδικών στη χώρα μας είναι η καραντίνα να μειωθεί από δέκα ημέρες που ισχύει σήμερα σε πέντε, για τους ασυμπτωματικούς και όσους φέρουν ήπια συμπτώματα. Τις επόμενες πέντε ημέρες καλούνται να φορούν μάσκα για τις μετακινήσεις τους.

Η επιτροπή των ειδικών θα συνεδριάσει και την Τετάρτη, στις 12.00, για να επαναξιολογήσει την κατάσταση λόγω της αύξησης των κρουσμάτων και όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας στην ΕΡΤ είναι πιθανό τα μέτρα που αναγγέλθηκαν χθες να έρθουν νωρίτερα.

Αυτό που ανησυχεί, αν και η μετάλλαξη Όμικρον δεν φαίνεται να κάνει βαριές νοσήσεις, είναι η μεγάλη διασπορά στις νεότερες ηλικίες. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 50% των κρουσμάτων αφορά τις ηλικίες 18-39 ετών.

Το μείγμα λοιπόν “Όμικρον και διασκέδαση” την περίοδο της Πρωτοχρονιάς ανησυχεί τους επιστήμονες, οι οποίοι θα το συζητήσουν στην αυριανή τους συνεδρίαση.

Ρεπορτάζ: Ειρήνη Κυρίτση

www.ertnews.gr



Πηγή ert.gr