Ισπανία-Δημοψήφισμα: Καταλήψεις εκλογικών τμημάτων και τρακτέρ στους δρόμους της Βαρκελώνης (video)

Σε αναβρασμό βρίσκεται η Ισπανία, ενόψει του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας την Κυριακή. Το δημοψήφισμα έχει απαγορευθεί από την ισπανική δικαιοσύνη ως αντισυνταγματικό, ωστόσο την ώρα που η Μαδρίτη διαβεβαίωνε ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί, το Συμβούλιο της καταλανικής κυβέρνησης καλούσε για άλλη μια φορά 5,5 εκατ. Καταλανούς ψηφοφόρους στις κάλπες. Κι ενώ οι ισπανικές αρχές πληθαίνουν τις απειλές για κυρώσεις και έρευνες, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), υποστηρικτές του δημοψηφίσματος, προχώρησαν απόψε σε καταλήψεις σχολείων της Βαρκελώνης τα οποία αναμένεται να λειτουργήσουν ως εκλογικά τμήματα, προκειμένου να διασφαλίσουν τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

Η καταλανική κοινωνία εμφανίζεται πλέον διχασμένη, με το ποσοστό των ανθρώπων που δηλώνουν διατεθειμένοι να προσέλθουν στις κάλπες να εμφανίζει αισθητή μείωση. Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν εφορευτικές επιτροπές, οι καταλανικές αρχές έχουν ανακοινώσει ότι το ρόλο θα αναλαμβάνουν οι τρεις πρώτοι που θα καταφθάνουν στα εκλογικά τμήματα, όμως την ίδια ώρα ισπανικές αρχές έχουν απειλήσει με πρόστιμο ύψους έως και 300.000 ευρώ όσους διαχειριστούν εκλογικούς καταλόγους.

Η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ισπανία Δώρα Μακρή μεταδίδει.

Η αντίστροφη μέτρηση για το δημοψήφισμα έχει αρχίσει εν μέσω της όλης κατάσταση που περιγράφεται ως η μεγαλύτερη πολιτική κρίση των τελευταίων δεκαετιών.

Tα καταλανικά κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας έκλεισαν, σε κοινή εκδήλωση στην Βαρκελώνη, την προεκλογική τους εκστρατεία διατρανώνοντας την ενότητα αλλά και την ανυποχώρητη στάση τους για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Οι δημοσιογράφοι του AFP παρατήρησαν ότι ακτιβιστές έχουν εισέλθει σε δύο σχολεία στο κέντρο της Βαρκελώνης, ενώ από μια «πλατφόρμα με τα σχολεία που θα είναι ανοικτά για το δημοψήφισμα» αναρτώνται στο Twitter φωτογραφίες από τις καταλήψεις σε πολλά σχολικά συγκροτήματα.

Την ίδια ώρα, εκατοντάδες τρακτέρ – περίπου 500-  έχουν κατακλύσει τους δρόμους της Βαρκελώνης παρατασσόμενα εν είδει «προστατευτικού κλοιού» γύρω από τις περιοχές όπου θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα, ώστε να διασφαλιστεί η λειτουργία των εκλογικών τμημάτων.Παράλληλα, πολλά θέατρα, μουσεία και αίθουσες ψυχαγωγίας έχουν ανακοινώσει πως θα ανοίξουν την Κυριακή προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως σημεία ψηφοφορίας σε περίπτωση που αποκλειστούν τα εκλογικά τμήματα.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Καταλονίας έδωσε σήμερα εντολή στη Google να διαγράψει την εφαρμογή «On Votar 1-Oct» που χρησιμοποιούν οι Καταλανοί για να μεταδώσουν πληροφορίες σχετικά με το δημοψήφισμα της Κυριακής. Η Google μέχρι στιγμής δεν έχει σχολιάσει την πληροφορία.

Χθες με άλλη δικαστική απόφαση είχε «κατέβει» η επίσημη ιστοσελίδα του δημοψηφίσματος, ωστόσο οι καταλανικές αρχές έχουν εξασφαλίσει τη συνδρομή ‘χάκερς’ απ’ όλον τον κόσμο για να κατορθώσουν να την κρατήσουν «ζωντανή».

Τις τελευταίες ημέρες, οι αστυνομικές δυνάμεις στην Καταλωνία έχουν κατασχέσει πάνω από τρία εκατ. ψηφοδέλτια, έξι εκατ. φακέλους και εκατοντάδες κάλπες, τις οποίες φυλάσσουν ώστε να μην χρησιμοποιηθούν την Κυριακή.

Η αστυνομία έχει λάβει εντολές να μην επέμβει παρά μόνο σε πολύ έκτακτη ανάγκη, ωστόσο η Γερμανία, η Βρετανία και η Γαλλία εξέδωσαν συστάσεις προς τους πολίτες τους καλώντας τους σε επαγρύπνηση. O ΟΗΕ εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για την τακτική που ακολουθεί η Μαδρίτη προκειμένου να παρεμποδίσει το δημοψήφισμα.

Έκκληση για διάλογο

Η Ισπανία έχει γνωρίσει πολλές αυτονομιστικές εντάσεις στη Χώρα των Βάσκων και την Καταλονία. Από τις αρχές του Σεπτεμβρίου όμως διέρχεται τη σοβαρότερη πολιτική κρίση της εδώ και 40 χρόνια, σύμφωνα με την ηγεσία της.

Ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν δεν πτοείται. «Θα φθάσουμε μέχρι το τέλος», δήλωσε χθες.

Μιλώντας σήμερα στο BBC σημείωσε πως μετά την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, που μπορεί να χρειαστούν μερικές μέρες, θα υπάρξει μια χρονική περίοδος των 48 ωρών πριν τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας, και «δεν αποκλείεται τη νύχτα της 1ης Οκτωβρίου να απευθύνουμε εκ νέου έκκληση για τη διενέργεια διαλόγου προκειμένου να υπάρξει πολιτική λύση», είπε.

Πηγή ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δείτε εδώ: Ισπανία-Δημοψήφισμα: Καταλήψεις εκλογικών τμημάτων και τρακτέρ στους δρόμους της Βαρκελώνης (video)